Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 17.11.2017.
10:37
Vestionline, rts.rs A

Euleks uzvraća udarac, sudija Simons pod istragom

Misija Evropske unije na Kosovu navela je da je protiv bivšeg sudije Malkoma Simonsa, koji je optužio Euleks za korupciju, u toku istraga "zbog ozbiljnih optužbi". Reakcija misije EU usledila je pošto je Simons francuskom Mondu rekao da je ta misija "politička" i da je zbog korupcije podneo ostavku.

EPA//Valdrin Xhemaj
Sudija Simons optužio Euleks za korupciju

- Malkom Simons je, već godinu dana, predmet serije nezavisnih istraga zbog ozbiljnih optužbi - navodi se u odgovoru Euleksa.

Misija EU navela je i da, radi istrage, u Briselu formiran poseban tim, na čijem se čelu nalazi bivši sudija Evropskog suda pravde.

- EU i Euleks nemaju toleranciju prema neodgovarajućem i neprikladnom ponašanju svih službenika misije, koji su odgovorni za svoje postupke. U tom smislu, sve navode gospodina Simonsa tretiramo sa jednakom ozbiljnošću - navodi se u saopštenju Euleksa.

Euleks, takođe, tvrdi da je od Malkoma Simonsa zatražio da dostavi dokaze koji bi potkrepili njegove tvrdnje, ali i da bivši sudija to još nije učinio.

U saopštenju se ističe i da EU i Euleks sprovode politiku nulte tolerancije prema "neprimerenom ponašanju i pogrešnim postupanjima", i svi članovi Misije su shodno tome odgovorni za svoje postupke. 

Kako se ističe, Euleks ne prejudicira ishod tekućih istraga i pozdravlja njihove zaključke koji će na odgovarajući način biti objavljeni javnosti. 

Predsedavajući sudija Euleksa Malkom Simons podneo je ostavku zbog "slučajeva korupcije u okviru misije", navodi francuski list Mond.

- Poslednjih nedelja, prijavio sam neke slučajeve korupcije u okviru misije. Konkretno, postavio sam pitanje povodom toga što je drugi sudija Euleksa hakovao moj mejl. Zamolio sam britansku Službu za spoljne odnose i EU da proslede slučaj policiji. Odbili su da me podrže - rekao je Simons. 

U međuvremenu, aktuelni potpredsednik kosovske vlade Fatmir Ljimaj je Simonsa predložio za svedoka na sudskom procesu, koji se vodi protiv njega, dok je bio ministar za infrastrukturu.

Ljimaj je optužen za proneveru i zloupotrebu položaja. Sudsko veće Euleksa odbilo je Ljimajev predlog, javlja dopisnik RTS-a.

Ma kako da se slučaj Simonsa okonča, to je drugi po redu slučaj da se službenici ove misije žale na korupciju unutar Euleksa. To je prethodno učinila i tužilac Euleksa Marija Bami, koja je zbog navoda o korpuciji, suspendovana sa posla.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online