Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.11.2009.
12:00
Lj. I. - Vesti A

Zavrnuli Ruse za "Hajat"

"Ugovorom je predviđeno da se ne može otuđivati imovina NIS-a, a upravo to se dogodilo, jer je prodat NIS-ov udeo u hotelu "Hajat". To je osnovni razlog ljutnje Rusa," kaže za "Vesti" Danica Drašković, član UO NIS-a.

Gubitak od osam milijardi dinara koji je NIS imao u 2008, mogao bi da preraste u ozbiljan problem između ruskog "Gaspromnjefta" i srpske Vlade.

Kako je nastao gubitak: Danica Drašković

- Ono što su Rusi gledali od dokumentacije pre kupovine i ono što su preuzeli ove godine nije isto. Naime, kupoprodajnim ugovorom je predviđeno da se od njegovog zaključenja do preuzimanja imovine ne može otuđivati imovina NIS-a, a upravo to se dogodilo, jer je prodat NIS-ov udeo u hotelu "Hajat". To je osnovni razlog njihove ljutnje - kaže za "Vesti" Danica Drašković, članica Upravnog odbora NIS-a.


Ona dodaje i da je revizorski izveštaj neprecizan jer se u njemu navodi da gubici "nisu manji od osam milijardi", ali je ostavljen prostor da se spekuliše da je možda veći.

Kravčenko: Znamo otkud gubici


Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je izjavio da postoje objektivni razlozi koji su doveli do gubitaka kompanije.
- U četvrtom kvartalu prošle godine kompanija je pretrpela značajne gubitke zbog pada cena naftnih derivata i devalvacije dinara. Subjektivni razlozi su kršenje međunarodnih standarda knjigovodstvenog obračuna i greške u obračunu, koje su pravljene proteklih godina - zaključio je Kravčenko.

- Mora se precizno saopštiti da li je manjak osam ili više milijardi. Ipak, vlasnička struktura se ne može menjati kako se pominje u javnosti, već će za osam milijardi dinara manje vredeti kompanija u celini. Gubici su nastali zbog nagle devalvacije dinara krajem prošle godine i to je remetilo poslovanje - dodaje Drašković.


Prema saznanjima "Vesti", srpski članovi će insistirati na tome da je "Gaspromnjeft" imao uvid u svu dokumentaciju, kao i da gubitak nije bio nepredvidiv.


- Ako je kompanija kreditima zadužena više od 30 odsto od ukupne svoje vrednosti, onda se poslovna godina mora završiti u gubicima.

Taj manjak i nije veliki i verovatno će biti namiren iz dobiti NIS-a već ove godine - kaže za naš list jedan od članova uprave NIS-a, a sa time se slaže i ministar energetike Petar Škundrić koji kaže da je revizija bila potrebna kako bi se utvrdilo stanje sa stanovišta dobiti koju će NIS ostvariti.


Ne samo da je NIS imao lane gubitke, već je vrlo nevešto i ministarka finansija Dijana Dragutinović izjavila kako očekuje dobit od 2,3 milijarde dinara i taj novac brže bolje uračunala u budžetu. Sada će Vlada morati da izvrne džepove i pronađe novac za uzalud očekivanu zaradu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online