Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.01.2018.
15:48
Vestionline, Tanjug A

Amerikanci i pokojnog Slobu drže na "crnoj listi"

Iako je "crna lista" SAD osvežena 26. januara ove godine na njoj se našlo ime davno preminulog predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića.

EPA/Koca Sulejmanovic
I dalje na crnoj listi

Na listi je i haški osuđenik Goran Hadžić, koji je umro 2016.

Kako je prenela agencija HINA, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i u 2018. godini uvršten je na "crnu listu" američkog Ministarstva finansija, a na podugačkom popisu problematičnih osoba i organizacija s Balkana, kako ih klasifikuju u SAD, društvo mu prave brojni osuđenici za ratne zločine, ali i oni koji su za Vašington problematični zbog, kako se navodi, drugih razloga - penzionisani general Ljuba Ćesić Rojsa ili Stanko Sopte. 

Među imenima Albanaca izdvaja se ime Fatmira Ljimaja, aktueAmerikanci i lnog zamenika predsednika kosovske vlade. 

Komisija za nadzor nad stranim sredstvima (OFAC) Ministarstva finansija SAD krajem januara objavila je konsolidovani spisak osoba pod sankcijama američke vlade a u delu pod oznakom Balkan nalazi se dvestotinak osoba i organizacija iz BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Kosova*. 

Među osobama kojima je zamrznuta sva eventualna imovina na teritoriju SAD i ujedno zabranjeno putovanje u tu zemlju su haški osuđenici Veselin Šljivačnanin, Vojislav Šešelj, Ratko Mladić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik i Radovan Karadžić, ali i većina članova Karadžićeve uže porodice, uključujući njegovu ćerku Sonju, koja trenutno obavlja dužnost potpredsednice Narodne skupštine Republike Srpske. 

Na spisku je i Valentin Ćorić, jedan od šest bivših zvaničnika tzv. republike Herceg-Bosne osuđenih pred Haaškim tribunalom u novembru prošle godine. HINA konstatuje da među tim imenima nema drugih članova te grupe poput Jadranka Prlića ili Milivoja Petkovića. 

Na "crnoj listi" sad su i Hrvati osuđeni za ratni zločin počinjen u poslednjem ratu - Darijo Kordić, Mladen Naletić Tuta, Vinko Martinović Štele, Marijo Čerkez, Ante Furundžija. 

Uz Rojsa i Soptu koji po kriterijima američkih vlasti spadaju u neku drugu kategoriju, tu je i bivši član Predsedništva BiH Ante Jelavić, za kojim traga bosanskohercegovačko pravosuđe. 

Poznatija bošnjačka imena s američke "crne liste" su ona ratnog načelnika Glavnog štaba Armije BiH Envera Hadžihasanovića, nekadašnjeg ministra unutarnjih poslova BiH Bakira Alispahića, koji je smenjen još 1996. godine zbog veza s Iranom, te Senada Šahinpašića Šaje, ličnog prijatelja Bakira Izetbegovića. 

Među organizacijama koje su pod sankcijama američke vlade su i dalje Srpska demokratska stranka (SDS), koja je deo vladajuće većine u BiH i Četnički ravnogorski pokret.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online