Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.07.2010.
16:16
Danas A

Koštunica: Čeka nas poraz u UN

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica smatra da je uzrok poraza u Međunarodnom sudu pravde pogrešna politika vlasti Srbije da EU nema alternativu, ocenjujući da je predlaganje rezolucije Generalnoj skupštini UN pogrešan korak.



"Od početka smo upozoravali da je pogrešan pristup da se traži mišljenje MSP-a. Sledeći pogrešan korak jeste da se suprotno mišljenju MSP, predlaže rezolucija Generalnoj skupštini UN, koja može naneti teži i dalekosežniji poraz Srbiji", rekao je Koštunica za "Danas".
 

Podneti tužbe zbog priznanja nezavisnosti Kosmeta

 

Koštunica je rekao da bi u trenutnoj situaciji najcelishodniji potez bio podnošenje tužbe Međunarodnom sudu pravde protiv makar jedne države koja je priznala Kosmet i da se saopšti da bi tužba mogla biti podneta i protiv država koja sada nameravaju da priznaju Kosmet.

On smatra da sadašnja vlast pravi kardinalnu grešku kada pitanje Kosmeta iz Saveta bezbednosti, gde zahvaljujući principijelnoj podršci Rusije Srbija ima stvari pod kontrolom, izmešta u Generalnu skupštinu gde se odlučuje većinom, a sve to još posle ovakvog mišljenja MSP-a.

Koštunica ocenjuje da se uprkos javnim i jasnim upozorenjima da se srlja u provaliju, nastavlja pogrešna politika, kao da se traži alibi za potpuni slom i uništenje svake mogućnosti da se Srbija i u budućnosti bori za Kosmet.
 

"Srbija je, dok je vodila državotvornu politiku, dakle do proleća 2008. godine, uspela da obezbedi suštinski važnu stvar - da se u Savetu bezbednosti neće menjati Rezolucija 1244, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Uspeli smo da obezbedimo podršku Rusije, tako da smo u Savetu bezbednosti, gde Rusija ima pravo veta, stvari držali u našu korist. Istina je da nije bilo pravih pregovora, ali zato nema ni promene Rezolucije 1244, a samim tim ni članstva Kosmeta u UN", rekao je on.

Koštunica je rekao da "neupitna politika da Evropska unija nema alternativu" može dovesti do velikog poraza od koga će se Srbija dugo oporavljati.
 

"Srbija ne može kratkoročno gledano da promeni stav zapadnih sila koje su tutori lažne države Kosmet. Ali, državotvorna politika bi mogla mnogo toga da sačuva i postupno da popravlja stvari u našu korist", naveo je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online