Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.10.2018.
19:15
Tanjug, Vestionline A

NATO saopštio šta će uraditi ako Kosovo dobije vojsku

NATO poručuje da je za svaku promenu madata Kosovskih snaga bezbednosti važna puna konsultacija sa svim zajednicama na Kosovu kao i sa Severnoatlantskom alijansom.

youtube.com/Study IQ education
 

- Naglašavamo da svaka inicijativa koja se odnosi na mandat Kosovskih snaga bezbednosti zahteva punu konsultaciju sa svim zajednicama na Kosovu kao i sa NATO saveznicima - rečeno je Tanjugu u sedištu NATO u Briselu.

Povodom usvajanja zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u Kosovske bezbednosne snage, što se tumači kao novi korak ka uvođenju kosovske vojske, iz NATO su ponovili da će ukoliko se mandat Kosovskih snaga bezbednosti promeni i Alijansa preispitati nivo svog angažmana na Kosovu.

- Politika NATO je konstantna i suština naše pozicije jeste da ukoliko mandat KBS evoluira i Severnoatlantska alijansa će morati da preispita svoje angažovanje na Kosovu - rečeno je Tanjugu u NATO.

Na pitanje Tanjuga u kom pravcu se mogu očekivati promene angažovanja NATO na Kosovu, da li to podrazumeva eventualno smanjenje kapaciteta KFORA i da li će prilikom odluke o mogućoj promeni svog angažmana NATO u obzir uzeti i pozicije kosovskih Srba, koji KFOR vide kao garanta bezbednosti na KiM, zvanicnik Severnoatlantske alijanse insistirao je prvenstveno na uslovima neophodnim kako bi do promene mandata Kosovskih snaga bezbednosti uopšte došlo.

- Nastavljamo da naglašavamo da svaka inicijativa koja se odnosi na mandat Kosovskih snaga bezbednosti zahteva punu konsultaciju sa svim zajednicama na Kosovu kao i sa NATO saveznicima - kaže zvaničnik NATO.

U sedištu NATO ovoga puta nisu odgovorili ni na pitanje Tanjuga kako vide kapacitete i mogućnosti Kosovskih snaga bezbednosti da osiguraju mir i stabilnosti na teritoriji KiM i među svim etničkim zajednicama koje tu žive.

Sredinom septembra, prilikom podnošenja nacrta zakona o transformaciji KSB od strane privremenih organa vlasti u Prištini na pitanje Tanjuga da li je NATO bio informisan ili konsultovan o tim potezima u sedištu Alijanse su ogovoriuli da se "tim pitanjima bave kosovske vlasti". Istovremeno je ocenjeno da su postojeće KBS "profesionalna i multietnička snaga" i "izvor stabilnosti u regionu". 

- NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga pod mandatom u kome su trenutno. Ukoliko taj mandat evoluira Severnoatlatski savez će morati da preispita nivo svog angažamana na Kosovu - rečeno je tada u zvaničnoj izjavi NATO za Tanjug.

U sedištu NATO u Briselu navode da Alijansa ostaje posvećena bezbednosti i stabilnosti Kosova i dodaju da je misija KFOR najduža operativna misija NATO i da se na Kosovu trenutno nalazi 4000 pripadnika snaga predvođenih NATO. Istovremeno se naglašava da NATO u potpunosti podržava i dijalog u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine uz ocenu da je on od kritične važnosti za mir i bezbednost u regionu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online