Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 23.10.2018.
00:22
B. ĐOKIĆ - D. DEKIĆ A

Stop za naciste

Neonacistički bendovi, ipak, nisu svirali u Beogradu 20. oktobra, na dan kada je srpska prestonica proslavljala 74 godine od oslobođenja u Drugom svetskom ratu od nacističke okupacije.

Tanjug
Državna ceremonija: Ruski ambasador Aleksandar Čepurin i ministar Zoran Đorđević na Groblju oslobodilaca Beograda

Koncert je, kako su "Vesti" pisale, bio najavljen plakatima u nekim nemačkim gradovima, a objava putem društvenih mreža o svirci uznemirila je javnost.

Nemački, švedski, češki i srpski neonaci- bendovi trebalo je, prema dostupnim informacijama, da nastupe u klubu Garaža koji se iznajmljuje za privatne i komercijalne žurke. Kao organizator koncerta je potpisan Klub 28, s brojkama u nazivu koje inače, nose ogranci zabranjene neonacističke organizacije Krv i čast, a označavaju inicijale fašističkog vođe Adolfa Hitlera.

Klub je na svom portalu objavio da je reč o "privatnom koncertu" za zatvoreni krug ljudi, a kako saznajemo posle pisanja "Vesti" srpske bezbednosne službe su brzo reagovale, došle do saznanja gde i kada se održava. Upozoreni su, kako otkriva naš izvor iz policije, i nadležni u klubu Garaža koji se iznajmljuje za privatne i komercijalne žurke. Inače, zakupac i programski urednik kluba Garaža Predrag Milovanović je za N1 rekao da nema koncerta i ogradio se od plakata s najavom svirke u tom klubu, koji "nije ni video".

Dan oslobođenja tradicionalno je u Beogradu obeležen polaganjem venaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali. U centru grada održan je memorijalni svečani defile "Korakom pobede do slobode" u kojem su učestvovali pripadnici Vojske Srbije, a prisustvovali su i predstavnici Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata.

Državnu ceremoniju je predvodio ministar za rad Zoran Đorđević, koji je položio vence na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i na Spomenik Crvenoarmejcu, a poštu su odali i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradski, Subnor i predstavnici ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije i Azerbejdžana.

- Srbija je uvek bila na strani pobednika i ima razloga da slavi. Okupili smo se da odamo počast borcima Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske, koji su živote nesebično dali za našu slobodu - rekao je on.

Na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu sahranjeno je 1.395 srpskih i ruskih boraca, a Đorđević je najavio da će Ministarstvo za rad, u saradnji sa Ministarstvom odbrane Rusije, renovirati taj spomen-kompleks.

Igrom slavili pobedu

Tokom svečanog defilea pripadnici Vojske Srbije su nosili zastave jedinica koje su učestvovale u oslobađanju Beograda, a pridružili su im se predstavnici Subnora. Defile je počeo intoniranjem sovjetskog marša iz kompjuterske igre "Red Alert 3", a čitani su izveštaji iz bitaka za oslobođenje Beograda. Potom je kod Palate Albanija održan muzičko-dramski prikaz sa igrom "Oslobođenje - pobeda kroz muziku i igru".

Krvlju odbranjen grad

Beogradskom ofanzivom, koja je trajala od 12. do 20. oktobra 1944. godine, okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija Beograda. U borbama za glavni grad tadašnje Jugoslavije koje su trajale od 12. do 20. oktobra poginulo je oko 3.000 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 960 vojnika i oficira Crvene armije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online