Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.02.2019.
13:33
Vestionline,sputniknews.com A

Protest Srba "Protiv aneksije Severne Kosovske Mitrovice"

Protest Srba "Protiv aneksije Severne Kosovske Mitrovice" održan je danas u Kosovskoj Mitrovici, ispred zgrade Evropske unije i Euleksa, uz poruku da to neće dozvoliti i da će se boriti svim legitimnim sredstvima.

EPA/Stringer
Protesti na Kosovu povodom taksi (Foto: Arhiva)

Na protestu, koji je počeo u podne, okupljeni su Srbi iz svih delova južne pokrajine koji time pokazuju nezadovoljstvo, kako ranije uvedenim taksama na robu iz centralne Srbije, tako i najnovijim najavama iz Prištine o ujedinjenju južnog i severnog dela Mitrovice, koje tumače kao nameru Prištine da protera sve Srbe sa KiM.

Nose transparente "Sever bastion srpske slobode", "Takse, napadi, pretnje, šta je sledeće", "Protiv taksi - protiv aneksije", "Srbija čuva svoje Srbe", "Vučiću čuvaj Srbe", "Okupacija Severa neće moći", "Ne damo Sever"…

Na protestu govore direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić, rukovodilac proizvodnje u flotaciji Trepče Nevenka Vukčević, student prorektor Nemanja Biševac i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Nakon obraćanja, građani su se uputiti u protestnu šetnju do glavnog gradskog mosta. Tu su i rudari kombinata Trepča koji nose zastave tog kombinata.

Građanski protest su podržali politički predstavnici Srba sa KiM, kao i druge institucije Srbije.

Ivanović je poručio da je ovo jedan od više od 1.000 protesta u poslednjih 20 godina zbog albanskog nasilja, koji se u poslednja tri meseca održavaju zbog anticivilizacijskih i antisrpskih taksi, a danas posebno zbog pokušaja aneksije severne Kosovske Mitrovce.

- Kažu iz Prištine i južne strane da hoće da ujedine Mitrovicu, a ustvari hoće da nas omreže u bodljikavu žicu u albanski koncentracioni logor, gde bismo izgubili slobodu, bili vazali i roblje, a oni bi po trećninskom sistetmu jednu trećinu proterali, jednu pobili, a jednu i pokusali da asimiluju - rekao je Ivanović.

Kako je rekao, čak i njihovi mentori koji su stvorili kvazi državu nisu predvideli, već su predvideli srpske opštine sa srpskom upravom, preneo je Tanjug.

- Nećemo im dozvoliti i branićemo se i boriti svim legitimnim sredstvima i to što nas ima ovoliko daje nadu da će borba biti uspešna - rekao je Ivanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online