Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.02.2019.
00:42
N. S. Preradović - Vesti A

Napeta situacija u Trepči: Moguć upad policije?!

Direktor srpskog dela rudarskog kombinata Trepča na Kosovu i Metohiji Jovan Dimkić nada se da neće biti nasilne akcije kosovske policije u skoroj budućnosti prema ovom kombinatu, ali da ni taj scenario nije isključen.

youtube/ Al Jazeera Balkans
Treba utvrditi ko je vlasnik Kombinata

- Ako sagledamo situaciju realno, nas mogu opstruisati i na druge načine - konfiskacijom imovine, opreme, blokadom računa. Ni scenario fizičkog nasilja nije isključen - rekao je Dimkić za "Sputnjik".

On je napomenuo da su se menadžment i radnici Trepče otpočetka izjasnili da neće prihvatiti odluke Prištine. Odgovarajući na pitanje šta bi se desilo u slučaju blokade računa kombinata, on je rekao da u okviru kosovskog sistema definitivno nema mogućnosti za dogovor o bilo čemu.
Na spekulacije medija da Albanci, ako preuzmu Trepču i nastave da kopaju, mogu praktično da počnu da eksploatišu rudu i u centralnoj Srbiji, Dimkić kaže da je to samo hipotetička situacija i da se nada da se to neće dogoditi.

Ekonomista Danilo Šuković u izjavi za "Vesti" kaže da mora da se utvrdi ko je vlasnik Trepče.
- Vlasništvo se utvrđuje prema strukturi izvora uloženih sredstava. Vrlo je važno da se tačno utvrdi ko je, kada, kako i koliko ulagao u Trepču. Najbolje je bilo da nezavisna međunarodna institucija sastavljena od eksperata utvrdi činjenično stanje. Bez tačno utvrđenog uloženog iznosa nema rešenja situacije - kaže dr Šuković.

Dimkić je naglasio da je struktura Trepče, koja je podeljena na srpski severni i albanski južni deo, apsolutno i pravno dokaziva.

- Oni su mogli da kažu da im pripada 50, 80, 100 odsto kompanije. Preko noći je utvrđen neki broj, ne zna se prema kojim kriterijumima, apsolutno bez ikakvih dokumenata - istako je Dimkić.

Petronijević: Slabi argumenti

Očigledno je da su Albanci, kaže advokat Goran Petronijević, prilikom formiranja parainstitucija na Kosovu i Metohiji napravili paralelni proces raspodele kapitala Trepče u odnosu na tu samoproklamovanu državu.
- Niko od nas nikada nije te papire video, ali sam siguran da bi u nekom sporu pred međunarodnim sudom, u uporednoj argumentaciji, njihovi argumenti bili veoma slabi - kaže Petronijević.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online