Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.02.2019.
16:55
Tanjug, Vestionline A

Mihajlović: Za 15 dana rekonstrukcija pruge Niš-Zaječar

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da je naložila da se zatvori za saobraćaj pruga Niš-Zaječar, gde se jutros dogodilo i treće iskliznuće vagona u mesec dana i najavila da će rekonstrukcija pruge početi za 15 dana.

commons.wikimedia.org/Safoleto
Zorana Mihajlović

- Država je zajedno sa Infrastrkturom železnice Srbije izdvojila pet milijardi dinara za rekonstrukciju i očekujem za 15 dana da počnu radovi. Ako ne počnu, pedložiću smenu određenih direktora - poručila je Mihajlović.

Mihajlović je nakon razgovora sa meštanima Jasenovika, gde je rano jutros, u 1.45, između železničkih stanica Knjaževac i Podvis iskliznulo pet cisterni natovarenih amonijakom, koje je prevozio prevoznik NC, rekla da će biti utvrđeno ko je sve za to odgovoran.

Kaže da će rekonstrukcija 112 km pruge Niš - Zaječar koštati pet milijardi dinara i da će pruga biti vraćena na projektovanu brzinu vozova, a na kojoj sada saobraćaju brzinom između 30 i 40 km na sat.

Ta pruga je napravljena 1922.godine, a poslednji put rekonstruisana 1961. godine, navela je Mihajlović.

- Naložila sam danas direktorima tri železnička preduzeća da se obustavi saobraćaj na pruzi Niš - Zaječar, tačno je da su na toj pruzi bila tri iskliiznuića teretnih vozova, od čega dva u blizini ovog mesta. Ne želim da niko od nas razmišlja da li je pruga dovoljno bezbedna i da se ljudi plaše i razmišljaju - rekla je ministarka.

Druga odluka je, kako kaže, to što je naloženo Infrastrukturi železnice Srbije da u narednih 15 dana započne već ranije planiranu rekonstrukciju pruge Niš-Zaječar.

Na delu pruge gde su se dešavala iskliznuća je izvršne poluremont.

Kaže da niko nije bio zadovoljan odogovorima koje smo dobijali povodom iskliznuća u prethodnom periodu.

- Ako ja pored oko 20 raznih direktora u železničkom sistemu treba da dođem i naložim da se zatvori pruga na kojoj se za mesec dana dešavaju tri iskliznuća, onda vam je jasno da ćemo se ozbiljno pozabaviti odgovornošću svakoga - upozorila je ministarka.

Mihajlović ističe da će svi morati da snose odgovornost koji je imaju, s obzirom da je odgovornost individualna, a ne kolektivna.

- Mesec dana sam slušala, otkada se prvi put desilo sa amonijakom, da je to izlovan slučaj. Činjenica je da se takve stvari dešavaju svuda u svetu. Pa prebacivanje od jednih do drugihi slično. Očigledno je da imamo i problem sa privatnim operaterom posto je u prethodne dve godine ima pet iskliznuća. Tu je pitanje Direkcija za železnicu - da li je proverila licencu - kaže Mihajlović.

Dodaje da su jedno pravilnici, a sasvim drugo realna situacija na terenu i da treba da se bude veliki genije da bi se uvidelo da nešto nije u redu na tom delu pruge.

Mihajlović navodi da je ponovo dala nalog Direkciji železniceda da se pod hitno provere licence svim operaterima, pošto pored državnog, imamo i pet privatnih.

Rekla je da će se ove godine započeti i izmeštanje pruge iz Niša i da će sve nove pruge koje se grade imati nadvožnjake, "dok stare moraju da se potpuno rekonsturišu da bi bile potpuno bezbedne".

Ministarka je istakla da je u prethodne četiri godine završena rekonstrukcija 500 km pruge.

Razgovoru sa meštanima prisustvovali su i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, direktori železničkih kompanija i Direkcije za železnicu.

Bulatović je zahvalio vladi što je obustavila saobraćaj na toj pruzi i što je bezbednost građana prioritet.

Zahvalio je i meštanima Jasenovika što su poštovali sve mere kada je bilo vanredno stanje kada su uklanjane prevrnute cisterne sa amonijakom na toj lokaciji i što su doprineli da se taj problem uspešno reši.

- Kao grad smo doneli odluku da vrlo brzo krenemo u rekonstrukciju saobraćajnica kroz progame održavanja, tako da ćemo u narednih 10 dana početi sa prvom sanacijom glavne saobraćajnice u selu - rekao je Bulatović.

Izvršni direktor Infastrukture železnice Srbije Milan Maksimović je rekao da će rekonstrukcija pruge Niš - Zaječar početi već za sedam do 10 dana.

Naveo je da je u pitanju brdsko-planinska pruga sa dosta tunela i mostova i da će rekonstrkcija trajati otprilike do kraja godine.

- Nadam se da će u narednom periodu biti objavljeno ko je zaista kriv za ovo što se desilo. Kada je prvi put došlo do prevrtanja dve cisterne sa amonijakom zvaničan izveštaj komisije je naveo uzrok bio tehnička mana na kolima - kazao je on.

Maksimović navodi da je ta pruga stara, ali da je održavana i da je izvršen poluremont.

Dodao je da je privatni operater koji je prevozio cisterne imao sve uslove za dobijanje licence i da će to sada biti provereno.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online