Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.03.2019.
14:10
Vestionline A

Haradinaj: Srbija na naše tržište može samo kroz priznanje

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj poručuje da, ako Srbija želi da ponovo uđe na kosovsko tržište, to može, ali nakon priznanja.

EPA/Olivier Hoslet
Ramuš Haradinaj

Haradinaj je, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese" i nemačkom listu "Štutgarter nahrihten", kazao da je dijalog posredstvom EU trebalo da vodi do sporazuma sa Srbijom, koje predviđa i priznanje nezavinosti, što je ostalo bez rezultata.

Umesto toga, tvrdi da je Kosovo bilo izloženo sve većim napadima od Srbije, kao što je lobiranje za povlačenje priznanje ili trgovinske barijere.

- U takvoj situaciji nije nam preostajalo ništa drugo nego da blokiramo naše tržište za srpsku robu. Ako Srbija želi na naše tržište, moraće da prizna Kosovo - podvukao je Haradinaj.

Upitan da li su takse na srpsku robu vredne i opterećenja odnosa sa SAD, on je kazao da Kosovo ima veliko poštovanje prema Americi, ali da je suverena nacija i da su "pojedine odluke sopstvene".

Izneo je i svoje razočarenje EU, ukazujući da je Kosovo ispunilo i poslednji uslov Unije za bezvizni režim prihvatanjem sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

- Mi smo ispunili ovaj uslov, ali nije bilo isporuke sa strane EU. Pod vođstvom šefice evropske diplomatije Federike Mogerini dijalog je dospeo na stranputicu. Umesto da razgovaramo o normalizaciji odnosa, razgovara se o granicama i teritorijama. Niko nije očekivao da će baš Brisel da se vrati ovoj debati iz prošlosti - rekao je Haradinaj.

Poručio je da nijedna granica na Balkanu nije stara ili stabilna i da bi ponovno razmatranje pitanje granica destabilizovalo ne samo Kosovo, već ceo region.

- Kosovo je želelo trajni sporazum sa Srbijom, ali nećemo se zbog toga igrati teritorijama i granicama. To nije rešenje. Opasno je i do toga neće ni doći - rekao je Haradinaj.

Što se stanja na Kosovu tiče, 20 godina posle bombardovanja SRJ, ukazao je da je Kosovo tada pretrpelo devastaciju, i da danas nije lako da se aktivira potencijal.

- Postoji nada, ali i izazovi. Vašington, Brisel, Berlin ranije su govorili jednim glasom na Balkanu. Danas, na žalost, to više nisu ujedinjeni partneri. Pozdravljamo što je postignut dogovor između Makedonije i Grčke, ali nedostaje nam ta energija kod drugih pitanja u regionu - rekao je Haradinaj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online