Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.05.2019.
00:51
Đ. BAROVIĆ A

Skakali i generali i vladike

Više stotina padobranaca iz celog sveta, među kojima su i bivši i sadašnji generali, legionari Legije stranaca, uspešni biznismeni, ali i vladike Srpske pravoslavne crkve, učestvovali su proteklog vikenda na Balkanskom skoku prijateljstva 2019, tradicionalnoj manifestaciji koju organizuju nekadašnji pripadnici legendarne 63. padobranske brigade.

Đ.Barović
 

Okupljeni u Padobranski klub Arhistratig, oni su ugostili padobrance iz gotovo svih zemalja u regionu, ali i Francuske, Belgije, Nemačke, Švedske, Rusije, Izraela, do daleke Australije.

N. Rakić
Stigao iz Ausralije: Dragan Keljin

- Tempirao sam dolazak na odmor u Srbiju upravo zbog ovih skokova. To je nešto što kada zavolite uđe u krv i ne pušta - kroz osmeh kaže Dragan Keljin (56), nekadašnji pripadnik 63. padobranske brigade koji poslednjih osam godina živi u Alburi, između Melburna i Kanbere.
Do sada ima 2.400 skokova.

- Padobranci su čudan soj ljudi i prepoznaju se bez obzira na veru ili naciju. Zato je i Balkanska ruka prijateljstva manifestacija koja upravo šalje tu poruku, a činjenica da nas je svake godine sve više i više svedoči da je ovo prava stvar - priča Keljin.

To potvrđuju i trojica nekadašnjih vojnih padobranaca iz Grčke. Jorgos Trantos je prvi put učestvovao i nije krio oduševljenje posle skoka iz antonova.

- Srbi i Grci su prijatelji i braća po veri i tako će uvek biti. Zaista fenomenalno iskustvo zbog koga ću doći i dogodine - kaže Trantos, a to potvrđuju i Nikolaus Atelinjos i Georgios Mastakuris.
U civilnom životu aktivni i penzionisani vojnici, vladike i generali, na nebu su svi ravnopravni. Tako je i bilo moguće da rame uz rame skaču dvojica vladika SPC: pakračko-slavonski Jovan i vikarni episkop dioklijski Metodije, ali i čak četvorica generala, od kojih su trojica aktivni ili penzionisani pripadnici Vojske Srbije: načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove brigadni general Miroljub Čupić, načelnik Uprave za ljudske resurse brigadni general Savo Iriškić, kao i nekadašnji komandant Specijalne brigade Jelisije Radivojević.

Vladika Jovan je pre nego što je mantiju zamenio letačkim kombinezonom prethodno učestvovao na Saboru SPC, ali nije bio raspoložen za razgovor.

Đ.Barović
Godinama u Beču: Atila Milanko

Za razliku od njega, njegov nekadašnji kolega iz elitne jedinice, Atila Milanko (52) jeste. On je rodom iz okoline Sombora, a već godinama unazad živi u Austriji, u Beču. Od skora mu se priključio i sin.

- U Beogradu je završio Šumarski fakultet u roku, a evo ga sada, radi kao fizikalac. Bolje i to nego da u Srbiji čeka posao koji nikad neće dočekati - kaže uz ironičan osmeh.

Zarobio Kikašev avion

Lična arhiva
 

Emil Bakaj (47) je dostojan predstavnik Republike Srpske u ruskom Vorenježu. Raspitao se i ustanovio da je jedini i na levoj i na desnoj obali ovog grada u kome je zapravo izmišljeno padobranstvo. Rodom iz Prijedora, kroz smeh kaže da je zahvaljujući 63. padobranskoj "proputovao" celu bivšu Jugoslaviju, a počeo je na nekadašnjem aerodromu Pleso, a sada "Franjo Tuđman", kada je njegova brigada zarobila avion dupke pun oružjem Antona Kikaša.
Kada je razdužio uniformu zaljubio se u ruski jezik, a nedugo zatim se i oženio - sve preko interneta!

Tradicija od 1993. godine

Đ.Barović
 

Nenad Kuzmanović (na slici), jedan od organizatora i nekadašnji pukovnik 63. padobranske brigade, kaže da manifestacija traje od 1993. godine kada su je prvi put organizovali grčka Unija rezervnih padobranaca i pripadnici 63. padobranske brigade iz Srbije. Od 2014. organizuju je veterani ovog legendarnog bataljona.
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online