Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 19.10.2010.
13:05
D. Dekić - Vesti A

"Tajkuni i kriminalci vladaju Srbijom"

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać ocenila je izjavu državnog sekretara Slobodana Homena da iza nereda i incidenata u Beogradu i Đenovi stoje "monopolisti" kao delimično tačnu. Ona smatra da je reč o sprezi tajkuna, političkih partija i kriminala koja ne dozvoljava da se formiraju državne institucije.

- Ti neredi pokazuju da su domaće institucije problematične i da ne rade u skladu sa zakonom, već pod pritiskom, pa posle decenije od promena nema izvesnosti da se mogu stabilizovati i poštovati, Dokaz mojih tvrdnji je i gašenje antimonopolske komisije - kaže Barać u intervjuu za "Vesti".

Verica Barać: Korupcija je u Srbiji sistemska

Zar novi sastav antimonopolske komisije nije izabran u parlamentu?
- To je urađeno pod pritiskom tajkuna. U tu komisiju je sada ušla profesorka Pravnog fakulteta koja je u vreme kada je antimonopolska komisija ustanovila monopol "Delte" po preuzimanju lanca "C market" bila jedan od autora studije kojom se dokazuje da Miškovićeva kompanija nije monopolista.

A studija je rađena za potrebe privredne komore na čijem čelu je tada bio sadašnji ministar trgovine Slobodan Milosavljević. Čudno je što je vlast sada u tu komisiju ugurala i one sudije koje nisu reizabrane, jer, kako je tada rečeno, nisu časne i dostojanstvene.

Naša vlast počiva na korupciji

 

Kako to da vam priznanja za rad stižu iz dijaspore i nevladinog sektora u Srbiji, ali izostaju iz vlasti, iako vodite vladino telo?
- Smatram da ih nema od srpskih vlasti jer su u sprezi sa tajkunima čije senke u poslovima Savet razotkriva.

 

Problem u našoj zemlji jeste što se nikako ne uspostavljaju nezavisne državne institucije, već one zavise od političke moći i te sprege sa krupnim kapitalom, pa se može s punim pravom reći da naša vlast počiva na korupciji.

Zatražili ste nedavno i da se ispita slučaj "Tehnohemije" ?
- Kupac "Tehnohemije" kaže da su bivša direktorka Agencije za privatizaciju i njeni saradnici tri godine nakon što su ugovorne obaveze ispunjene, raskinuli privatizaciju, a Savet koji vodim tvrdi da je razlog raskida što su za zemljište ove firme zainteresovani Miroslav Mišković i Milan Beko.

Prema mojim saznanjima, na vlasnika je vršen pritisak sa Bekove strane da promeni delatnost jer mu ne odgovara da kupac nastavi s proizvodnjom hemijskih proizvoda blizu lučkog zemljišta koje su on i Mišković kupili da rade stambeno-poslovni prostor.

Ako kupac neće o tom slučaju da govori otvoreno, to je zato što se opravdano boji. Taj čovek je uplatio nakon privatizacije pet i po rata i sud je ispravno reagovao da zaštiti i njega i državu, ali je Tužilaštvo tu meru poništilo, pa je jasno gde se nalazimo.


Šta uraditi da prestanu takvi pritisci?
- To ne može da se desi dok nema institucija i zakonitog rada, a očito je da nema. Ako ih vlada i partije kontrolišu, onda institucije samo dobijaju nalog šta i kako da rade.

Znači, nije snaga u Milanu Beku, već u neefikasnosti državnih organa i institucija, a do tada imamo nerešene brojne afere: od Nacionalne štedionice, preko "Sartida", pa "Luke Beograd" i mnoge druge. Zato nema šanse da se nešto promeni, jer je sve tako zasnovano i na rezonu "Srbija po meri tajkuna".


Kako onda pozivamo strane investitore da ulažu?
- Ovi slučajevi i afere su velika šteta za Srbiju i oni koji ulažu čisto zarađen novac će dobro razmisliti, posle ovakvih dokaza o nesigurnosti poslovanja.


Ako je situacija u zemlji toliko loša, kada ćemo ispuniti sve standarde za ulazak u EU?
- Ma kakav ulazak u Evropsku uniju sa ovakvim stanjem kakvo je sada u Srbiji. To se neće desiti sve dok ne rešimo problem korupcije koja je sistemska, pa organizovani kriminal i dok se ne utvrde granice naše zemlje. Izjave o ulasku Srbije u EU, koje svakodnevno čujemo i navođenje datuma kada će se to desiti, su samo dnevno političke priče za narod u Srbiji.

Tajne službe reformisale državu


Plašite li se za bezbednost kada javnosti otkrivate sve malverzacije?
- Ja samo govorim ono što svi već znaju. Te afere su poznate, ali država u pravnom smislu ne postoji, već i sada kao i 90-ih godina prošlog veka vlast sve kontroliše.

 

Sudstvo su urušili i naterali da radi po njihovim nalozima, pa praktično i nemamo sudsku instancu. Kada tako urušite jednu nezavisnu instituciju, teško je popraviti. Ali, tako je i sa drugium institucijama koje su morale da se reformišu same unutar sebe, a umesto toga su ih reformisale tajne službe i partijske kvote.

POVEZANE VESTI

Utorak 26.10.2010. 12:01
Vidim ja da ce leteti perje , isto kao i petog oktobra 2000.lepo je Tijana Dapcevic otpevala SVE JE ISTO SAMO NJEGA NEMA doduse ona je pevala , o TITU a ja mislim na SLOBU , a ovaj ce sada da bude gori od obojice zajedno. Tesko nama ali bogami tesko i njima samo polako!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online