Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 13.11.2011.
23:47
Deutche Welle A

Svaki peti Nemac "latentni antisemita"

Posebna komisija nemačke vlade ustanovila je u jednom istraživanju da u Nemačkoj postoji "uvrežena klišeizirana slika" o Jevrejima. Svaki peti Nemac je latentni antisemita, tvrdi ta komisija.

Grupe mladih nemačkih neonacista na Internetu slobodno govore o antisemitizmu

Mladi u Nemačkoj reč "Jevrej" danas koriste kao normalnu psovku, iako onaj kome je ta psovka upućena obično nema veze ni sa Jevrejima ni sa njihovom verom. "Tebe bi trebalo u Aušvic", takođe je jedna od često korišćenih uvreda.

Ovo se navodi u izveštaju posebne komisije stručnjaka, koji će prema želji nemačkog parlamenta, ubuduće redovno podnositi izveštaj o stanju antisemitizma.

Jedan od zaključaka naučnika glasi: u krugu prijatelja, na stadionu, u restoranu ili na Internetu - uvrede spadaju u nešto što doživljava svaki Jevrej u Nemačkoj. Iako je zvanično proteran iz društva i politike, antisemitizam je svuda prisutan. Dvadeset odsto stanovnika Nemačke je latentno antisemitski nastrojeno.


Komisija, čiji su članovi bili i istoričar iz Londona Peter Longerih, rektor Visoke hajdelberške škole za jevrejske studije Johanes Hajl, u svojim zaključcima se koristi i nalazima do kojih se došlo putem više demoskopskih istraživanja tokom proteklih godina.

Najveći izvor antisemitizma su desnoekstremni krugovi, kojima se pripisuje čak 90 odsto krivičnih dela u vezi sa antisemitizmom. U takva dela se ubrajaju izazivanje mržnje, skrnavljenja grobalja i poricanje holokausta. I ovo poslednje navedeno je u Nemačkoj kao krivično delo.

Eksperti napominju kako je potpuno pogrešan utisak koji se stvara u medijima kako su za antisemitizam uglavnom krivi useljenici iz arapskih država. S obzirom na konflikt na Bliskom istoku "postavlja se pitanje izloženosti te grupe useljenika antisemitskoj propagandi", ali nema pouzdanih podataka da su uglavnom Arapi krivi za antisemitizam", kažu naučnici.

Stručnjaci kritikuju i obrazovnu politiku jer se tokom nastave u školama ne tretira dovoljno izučavanje progona Jevreja za vreme nacizma i isticanje da Nemačka zbog toga snosi posebnu odgovornost prema Izraelu. Pažnja bi trebalo da se pokloni i aktuelnim formama antisemitizma koje nastaju kao posledica krize na Bliskom istoku i koje imaju veze sa islamizmom ili finansijskom krizom.

To na neki način objašnjava i zašto antisemitizam u Nemačkoj ne opada kontinuirano kao što se to dešavalo sve do sedamdesetih godina prošlog veka. Vlada je posebno zabrinuta zbog poplave antisemitskih sadržaja na Internetu.

U izveštaju se naglašava opasnost da se sa kritikom međunarodnog finansijskog sistema ponovo prošire stari klišei o "nezasitim Jevrejima koji žele da se obogate" ili o "jevrejskoj zaveri". Tako je 2009. jedna studija Univerziteta u Bilefeldu pokazala kako svaki peti ispitanik smatra da "Jevreji imaju preveliki uticaj na tržišta finansija". Čak 40 odsto ispitanika je izjavilo da "Jevreji i danas pokušavaju da izvuku korist iz prošlosti, odnosno od zbivanja tokom vremena nacizma".

Eksperti su registrovali da se u brojnim segmentima društva vodi aktivna borba protiv antisemitizma, ali zaključuju da ne postoji sveobuhvatna strategija za tu borbu. Što se tiče antisemitizma, Nemačka se nalazi u sredini lestvice evropskih država. To se, ipak, dešava zbog toga što zemlje poput Poljske, Mađarske ili Portugala imaju ekstremno primetnu pojavu antisemitizma. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.11.2011. 23:58
Al se rvati ugledaju na iste: tamo je još predškolcima glavna psovka: "Srbine jedan!" E sad će očito paralelno ići i tamo kletva: "Ti si za Jasenovac!"
Ponedeljak 14.11.2011. 17:07
Svaki pravi Srbin je antisemita zbog agresivne politike semitisticke organizacije na globalnom nivou. Pa sada nam se neke velike evropske najuticajnije zemlje u EU izvinjavaju da su priznale kosovo pod pritiskom Jevreja. E zato je svaki pravi Srbin antisemita!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online