Sreda 5. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 25.04.2012.
05:07
Večernje novosti A

Švedska: Tužba voditelju zbog vređanja Srba

Srbi u Švedskoj odlučili su da tuže glumca i radio-voditelja Gerta Filkinga, koji je u emisiji stokholmskog Radija 1 grubo izvređao naš narod.

Gert Filking širio nacionalnu mržnju i zbog toga treba da odgovara
 

- Naši advokati razmatraju tužbu zbog širenja nacionalne mržnje protiv Filkinga i poslaće je sudu najkasnije početkom iduće nedelje - rekao je za ”Večernje novosti” Darko Mišić, predsednik Srpske omladinske organizacije u Švedskoj.


Filking je Srbe u emisiji nazvao ”Brejvicima, prokletim svinjama, psihopatama, retardiranima”.


Prema Mišićevim rečima, to je vrhunac medijske hajke protiv Srba u Švedskoj, koja kulminira posle prikazivanja filma o Srebrenici i mudžahedinima u Bosni i Hercegovini.


- Pretpostavljamo da sve to stiže iz bošnjačke zajednice u Švedskoj, koju vodi Jasenko Selimović - tvrdi Mišić.
 

”Izvinjenje”

Gert Filking izvinio se Srbima preko svoje stranice na ”Fejsbuku”, što je mogao da primeti mnogo manji broj ljudi od radio-auditorijuma koji je slušao njegovu ”brejvikovsku” teoriju. Darko Mišić kaže nam da Srbi takav način izvinjenja smatraju za još veću uvredu.

U filmu ”Srebrenica: izdani grad” norveškog autora Olea Fliuma, prikazanom prošlog leta na švedskoj televiziji, istaknuta je teza da je Alija Izetbegović žrtvovao Srebrenicu da bi podstakao Zapad na napad na Srbe, i sve to uz podršku Amerikanaca. U javnosti koja ”pravoverno” veruje u zapadnu istinu o Srbima kao ”lošim momcima”, to je izazvalo nemalo kontroverzi. Jasenko Selimović, državni sekretar u švedskom Ministarstvu za integraciju, optužio je televiziju za ”poricanje genocida”.


Filking je, kaže Mišić, poznat voditelj, a radio-emisija u kojoj je izneo svoje šovinističke stavove je slušana. Kakav je odnos švedskog javnog mnenja prema ovom slučaju?


- Mišljenja su podeljena: neki, nažalost, misle da je Filking u pravu, a ima i onih koji nam poručuju da je on neozbiljan i da mu ne treba pružati zadovoljstvo tako što će, usled tužbe, dobiti nezasluženu medijsku pažnju. Odlučili smo, ipak, da idemo na sud. Stav Srba u Švedskoj je da je od krucijalne važnosti da se podigne optužnica, kako više ime našeg naroda ne bi upotrebljavali kao štit i masku za svoja nedela - kaže Darko Mišić.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.04.2012. 06:42
Potpuno su u pravu Srbi iz Švedske!
Sreda 25.04.2012. 10:05
Trbalo je tuziti i Sarpinga i sve one koji raspiruju rasnu mrznju.Trebamo da ucimo od Jevreja.Danas ne smijes ni pomislis nesto protiv njih,a kamoli da izgovoris,jer se placa kazna ili se ide u zatvor.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online