Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 29.04.2012.
22:37
RTS A

Ruski patrijarh juri "izdajice u mantijama"

Ruski patrijarh Kiril rekao je da među sveštenstvom Ruske pravoslavne crkve postoje "izdajice u mantiji". Iako se pojedini sveštenici pribojavaju sankcija, iz RPC poručuju da neće biti kazni.

Patrijarha kritikuju zbog tesne saranje s političarima

Među sveštenstvom Ruske pravoslavne crkve vlada nelagoda, a kod nekih i pribojavanje za budućnost, pošto je patrijarh Kiril pre nadelju dana javno izneo da postoje "izdajice u mantiji", prenosi Verska informativna agencija.


To su, između ostalih, oni koji su smatrali da je prošlonedeljno organizovano masovno okupljanje vernika radi molebana "za zaštitu dobrog imena crkve", bilo nepotrebno i delovalo kao "miting podrške" patrijarhu koji je izložen kritici javnosti.

Patrijarh je pomenuo i one koji su kritični prema gradnji velikih hramova, prema njemu takođe i hrama Hrista Spasitelja, za koji nikada nije saopšteno koliko je ukupno koštao, prenosi VIA.

Rukovodilac pres-službe patrijarha saopštio je da sveštenici neće biti kažnjavani. Među onima koji su bili "sablažnjeni atacima na crkvu", među "klevetnicima" koji su iznosili kritiku na adresu crkve bili su i sveštenici, rekao je zvaničnik ruske crkve i dodao da ovo treba da se shvati "kao ukor". Reči patrijarha su, po njemu, "izvađene iz konteksta".

Međutim, sveštenici su veoma zabrinuti i ne znaju "ko će šta za njih reći" i "prijaviti" ih patrijaršiji. Mogu biti kažnjeni, premešteni na neku siromašnu parohiju, degradirani, čak i raščinjeni.

Retki su sveštenici koji sebi dozvoljavaju kritiku. Tako je, i pored pominjanja "izdajica", čuveni protojerej iz Petrograda, profesor Duhovne akademije Georgi Mitrofanov, nastavio da iznosi svoj stav da je crkva "pogrešno reagovala" u vezi sa nekoliko mladih devojaka koje su sredinom februara u hramu Hrista Spasitelja izvele performans od nekoliko minuta koji je kritičan prema crkvi i prema premijeru Vladimiru Putinu. Ove devojke se već dva meseca nalaze u istražnom zatvoru, a "Amnesti internešenel" ih je stavio na spisak "zatočenica savesti".

Mitrofanov smatra da crkva treba da traži oslobađanje tri feministkinje, tim pre što su mlade majke. Radi se o sudbini "konkretnih ljudi", navodi Mitrofanov. Crkva se, prema njegovom mišljenju, ponela "grubo" i na taj način ne može da očekuje autoritet. Hram Hrista Spasitelja postao je simbol "oficijelnog pravoslavlja", "saveza crkve i države", prebacuje joj se da zapostavlja Boga i postaje "prislužnica" vlasti, kaže Mitrofanov.

Preblizak odnos crkve sa državom, ne partnerstvo već savezništvo i sadejstvo, ne sviđa se mnogim sveštenicima. Oni sebe ne smatraju "izdajicama".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online