Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.06.2012.
13:13
A

Zakupio sopstvenu dedovinu

Kristijan Šauška, naslednik mađarskog grofa Rohoncija, čvrsto je rešio da povrati svoje nasledstvo - Biserno ostrvo.

REŠEN DA POVRATI NASLEDSTVO: Kristijan Šauška
 

Pravo na imanje kraj Tise sa kojeg su se evropski dvorovi snabdevali nadaleko čuvenim dinjama, a potom još čuvenijim vinom krokan, Šauška ima kao direktni potomak po ženskoj liniji Gedeona Rohoncija, preduzimljivog i boemski nastrojenog plemića, prvog bostandžije nekadašnje Evrope, uspešnog u vođenju poseda kraj Novog Bečeja, što ga je u miraz donela njegova majka Izabela Sišanji.

Svoju nadu američki biznismen Kristijan Šauška polaže u nedavno usvojeni srpski zakon o vraćanju nacionalizovane imovine. Dokumentacija kojom se dokazuje vlasništvo nad Bisernim ostrvom je spremna, a advokatski tim beogradske kancelarije Savić uveliko procenjuje kada bi se zapušteni dvorac i 627 jutara zemlje, od kojeg je dobar deo pod vinovom lozom, mogli vratiti u posed direktnog potomka Rohoncijevih.

Koliko su Šauškine namere da se vrati porodičnom biznisu ozbiljne, ukazuje i to da je on već godinama vlasnik nekoliko vinogorja i vinarija u Mađarskoj. Jednog u Vilanjiju, a drugog u Tokaju, mađarskim gradićima poznatim po vinima.


Šauški nije bilo teško, bar nije odavao takav utisak, da ceo jedan dan provede sa novinarima iz Srbije, gosteći ih u svojoj vinariji u Vilanjiju, živopisnom gradiću na jugu Mađarske, i tako pokaže da bi još bolje rezultate mogao da postigne sa Bisernim ostrvom, tamo gde se priroda veličanstveno poigrala sa rekom Tisom i uz pomoć ljudskih ruku stvorila rezervat na kakav se retko nailazi u Panonskoj ravnici. I ono što je najvažnije - tamo gde je takva mikroklima da samo na obalama te mrtvaje može da uspeva, i nigde više, plemenita i osetljiva sorta muskat krokana. Ona što žene obara s nogu.
Ozbiljan posao još je na čekanju jer, kako priča dobro držeći šezdesettrogodišnji Šauška, veće investiranje će uslediti tek kada mu se vrati imovina. U međuvremenu, da bi sprečio propadanje imanja u periodu tranzicionog menjanja vlasnika i samozvanih zastupnika brenda krokan, Šauška je preko svog poslovnog partnera u Srbiji Bore Gvozdenca na javnom konkursu zakupio deo Bisernog ostrva.


- Kada sam sa gospodinom Borom ušao u posao i zakupio deo vinograda, krokan je bio skoro mrtav. Ovo što vam sada pokazujem ovde u Vilanjiju je način da vam se predstavim kao neko ko ozbiljno pristupa poslu i da ću tako ulagati i na Bisernom

Kocka se isplatila


Kao i u svakoj uspešnoj karijeri i u slučaju grofa Rohoncija postojala je konkurencija kao dodatni motiv da se bude najbolji. U traganju za sortom koja bi prevazišla vino grofa Lederera iz Čoke, točenog na balovima u Potisju, Gedeon donosi lozu sa Azurne obale, gde je navodno boravio zbog reume, mada zlobnici kažu više zbog - kocke. Prema najčešće pominjanoj verziji, Francuzi su lozu muskat krokana doneli iz Alžira. Bilo kako bilo, tek pokazalo se da upravo u mrtvaji Tise, na Bisernom ostrvu, osetljiva sorta krokana može ponajbolje da uspeva.

 

ostrvu kada mi bude vraćeno - govori Šauška dok novinare provodi kroz savršeno čist i sa najsavremenijom tehnologijom opremljen vinski podrum.


Jer, kako priča, u Vilanjiju ima dobro grožđe i vino, u Tokaju i dobro vino i istoriju, ali na Bisernom ostrvu ima sve to i još nešto više - ima vodu, okruženje koje je idealno i za vino i za turizam, i sortu koja je jedinstvena. Skromno odgovara da je svestan svog porekla ali da nije siguran da li je i šta u karakteru nasledio od pradede Gedeona, poznatog kao Gede.


- Ne znam da li sam nešto nasledio od njega, on je umro 1929. i ja ga nisam upoznao. Bio je poslanik u parlamentu i jako je dobro organizovao posao. Sećam se da su moji roditelji i tetka pričali lepo o njemu, da se govorilo da je bio šarmantan - priseća se Šauška, vešto izbegavajući da ispriča priču koja je odavno prerasla u legendu i nadrasla bečejski rt, pa možda čak i bonvivanski karakter Gede Rohoncija.


A priča je filmska, jer sve što je radio grof Rohonci radio je sa strašću i bez odlaganja. Legenda kaže da je jedne noći na kocki izgubio Biserno ostrvo, ali ga je ubrzo i povratio, kladeći se da će zauzvrat pogoditi jabuku na glavi svoje žene Etelke! Uspeo je u suludoj nameri, žena se onesvestila, a posle u testamentu zaveštala da ne želi da je sahrane pored pustolovnog muža. Umeo je da napravi poslovnu imperiju, ali i da velike novce potroši na kocku, lumperajke i skupe kurtizane.

 Kako odobrovoljiti Staljina


Sačuvane porudžbenice kažu da je krokan vino poručivao i francuski predsednik Šarl de Gol, a Francuzi i te kako znaju šta je dobro vino. Još s početka prošlog veka bilo je traženo i na evropskim dvorovima. Govorilo se da je i veliki naučnik i asketa Nikola Tesla voleo da ga pijucka, a tu je i nezaobilazni hedonista Josip Broz Tito, vešt u ispijanju vrhunskih vina ali i nameran da kada treba da odobrovolji namrgođenog Staljina to pokuša sa nekoliko kartona ovog zanosnog pića.


Uspešni emigrant


Nisu samo geni i osećanje duga prema porodičnom grbu Kristijana Šaušku motivisali da se posveti proizvodnji vina. Na nekadašnjeg mađarskog reprezentativca u košarci što je krajem 60-ih emigrirao u SAD i tamo započeo tipičnu američku karijeru, od pomoćnog radnika sa 80 dolara u džepu do vlasnika fabrike specijalnih svetiljki, presudan uticaj da se okrene vinovoj lozi imala je njegova sadašnja supruga Andreja, takođe Mađarica. Oboje vole vino, a dok čeka da mu se vrati dedovina, Šauška je kupio vinograde u Vilanjiju i u Tokaju. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online