Sreda 12. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 20.11.2012.
14:26
RTS A

Štazijeva kuća užasa u Berlinu

"Hohenschönhausen" u Berlinu, poznat kao Štazijev zatvor, važio je za je "crnu rupu" u Istočnoj Nemačkoj, koja je od 1951. do 1989. godine mnoge političke zatvorenike i "progutala". Zatvor decenijama zvanično nije ni postojao i nije bio ucrtan ni na jednoj mapi.

Zatvor "Hohenschönhausen" u Berlinu, kojim je rukovodila istočnonemačka služba državne bezbednosti, poznata kao Štazi, nije se nalazio ni na jednoj mapi - oblast je jednostavno ostavljena prazna. Međutim, većina lokalaca je znala za horor koji se odvijao iza visokih zidova.

Između 1951. i 1989. godine, na hiljade političkih zatvorenika, uključujući i mnoge poznate ličnosti koje su se suprotstavljale vladi Nemačke Demokratske Republike, ili kraće Istočne Nemačke, završilo je u "Hohenschönhausenu", gde su bili podvrgavani ekstremnim tehnikama ispitivanja.

Cilj osoblja zatvora bio je da zatočenicima stvori osećaj potpune nemoći - nikada im nisu govorili gde ih drže i totalno bi ih odsekli od spoljašnjeg sveta. Dodatno su ih onesposobljavali držanjem u potpunoj izolaciji i od drugih zatvorenika. "Lomili" su čoveka do te mere da mora da shvati da je u milosti i nemilosti svemoćnih vlasti.

Ispitivanja su bila posebna priča. Horor priča. Najsurovija moguća. Mnogi su mesecima bili mučeni od strane visokoobučenih islednika efikasnim metodama koje bi davale rezultate - zatvorenici su priznavali i što jeste i što nije bilo istina.


Izgradnja Berlinskog zida 1961. godine naterala je veliki broj stanovnika Berlina da pokuša da prebegne u Zapadnu Nemačku - zatvor je bio krcat! Tek 28 godina kasnije, sa padom Zida, pao je i Štazi. Služba je raspuštena. Međutim, zatvor je radio sve do 3. oktobra 1990. godine, dok se Savezna i Demokratska, odnosno Zapadna i Istočna Nemačka nisu ujedinile.


"Kući sam otišao sa nečim što nisu bile samo slike", kaže fotograf Filip Lohfener.

"Dok šetate kroz ove ćelije i hodnike, nije samo vizuelno iskustvo zastrašujuće, već i miris i kako vam odjekuju koraci!"


"Osećaj je toliko neprijatan. Želeo sam nekako da prenesem tu neugodnost i na fotografije", ističe Lohfener.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.11.2012. 15:09
Neka je proklet Gorbacov sto je izdao i ostavio na cedilu DDR,jer dok je postojao DDR bio je mir u Evropi.Slava i hvala DDR-u.
Utorak 20.11.2012. 16:49
Stvarno "uzasno"! Narocito slika kuhinje, a tek oni monitori-monstruozno! Budi Bog s' nama. Sto rece "car_lazar1389",dok je bilo DDR-a,bilo je i mira i ravnoteze u Evropi.
Utorak 20.11.2012. 14:49
A ovde smo citali nedavno kako hrvati od zatvora na Golom otoku hoce da naprave hotel...pa ko voli da spava u takvom uzasu nek izvoli...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online