Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 30.03.2013.
08:18 >> 10:42h
Beta A

Severna Koreja u "stanju rata" sa Jugom!

Severna Koreja saopštila je da se nalazi u " stanju rata" sa Južnom Korejom, što je poslednji u nizu ratobornih izjava koje lansira mladi lider Kim Đong Un otkad je Pjongjang dopao pod međunarodne sankcije zbog odbijanja da prekine sa nuklearnim testovima.

Mladi lider u Pjongjangu Kim Đong Un i ratna retorika - hoće da ratuje sa svima

Svi poslovi sa Južnom Korejom biće obavljani u skladu sa ratnim propisima, a na svaku provokaciju biće odgovoreno vojnom silom, bez upozorenja.

"Od sada, relacije između severa i juga ulaze u ratno stanje i sve teme koje se pritom budu pojavljivale biće rešavane u skladu s tim ", piše u saopštenju koje je prenela severnokorejska zvanična agencija KCNA.

Saopštenje o novom stepenu eskalacije ratne retorike zajednički su objavili Severnokorejska vlada, vodeća radnička partija i druge organizacije.

Severna Koreja skoro svakodnevno preti napadima na južnokorejske i američke vojne baze od početka marta, kada su armije SAD i Južne Koreje započele vojne vežbe i podigle stanje pripravnosti na najviši nivo. S druge strane, osiromašeni sever nije zatvorio zajedničku industrijsku zonu u koju svakog dana na stotine vozila i radnika sa juga dolazi preko utvrđene granice.

Reakcija SAD

Pretnje Pjongjanga da će lansirati rakete na Sjedinjene Američke Države (SAD) samo guraju Severnu Koreju u veću izolaciju, rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest i dodao da SAD ostaju "posvećene odbrani saveznika u regionu i svojih interesa koji se tamo nalaze".

"Spremite se za napad na SAD"

Ernest je na brifingu ponovio koji su uslovi Vašingtona da se Severna Koreja "vrati u međunarodnu zajednicu".

"Treba da prestanu sa provokacijama i borbenom retorikom. Treba da odustanu od svog nuklearnog programa. Treba da ispune svoje međunarodne obaveze", rekao je portparol Bele kuće.

 
Rusija i Kina: Pjongjang, Seul i Vašington da pokažu odgovornost

Rusija je apelovala na Severnu i Južnu Koreju i na SAD da pokažu "najviši stepen odgovornosti i uzdržanosti", nakon što je Pjongjang saopštio da je u stanju rata sa Seulom.

"Očekujemo od strana da pokažu maksimalni stepen odgovornosti i uzdržanosti i da niko ne pređe liniju posle koje nema povratka", rekao je za Interfaks Grigorij Logvinov, zvaničnik ministarstva spoljnih poslova zadužen za pitanja Koreje.

I Kina, koja je saveznik i prvi trgovinski partner Severne Koreje, pozvala je sve strane da ulože "zajedničke napore" u stišavanje tenzija na poluostrvu.

POVEZANE VESTI

Subota 30.03.2013. 15:04
Bolje rat nego pakt, bolje grob nego rob! To Buco udriiiiiii!!!!
Subota 30.03.2013. 11:14
Očigledno da je Severnoj Koreji potrebno "proleće" od onog Praškog do Arapskog.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online