Nedelja 2. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.06.2013.
01:40
Vesti A

Najgori zločin u istoriji Viktorije

Pravda je zadovoljena, ali po koju cenu? Adrijan Bejli koji je krajem prošle godine silovao, a zatim ubio mladu Džil Meger iz Melburna, osuđen je u sredu na doživotnu kaznu zatvora, a moraće da odsluži najmanje 35 godina pre nego što stekne mogućnost za pomilovanje.

Svirepi ubica Adrijan Bejli napušta sud: Silovao pa ubio devojku i dobio doživotnu robiju
 

Svirepi zločin, silovanje i davljenje bespomoćne žene, naišao je na široku osudu građana Melburna i javnosti Australije. U presudi, sudija Vrhovnog suda Viktorije Džefri Netl ističe da je Bejlijev zločin bio gnusan i još i gori jer je dok se nalazio na uslovnoj slobodi pokušao da sakrije tragove zločina, pošto je posmrtne ostatke žrtve umotao i zakopao kraj puta.


Sudija Netl je naglasio kako veruje da je Bejli nameravao da ubije Džil Meger, zbog toga što je posle silovanja možda pretila da će zvati policiju ili je to uradio kako bi sakrio tragove zločina. Ubistvo koje je počinio Bejli, kako je rekao sudija, najgore je od svih koja su ikada počinjena u Viktoriji zbog čega je morao da ga osudi na dugu zatvorsku kaznu.


Odlukom da se Bejliju onemogući pravo na uslovnu slobodu, pre nego što odsluži najmanje 35 godina zatvora, sudija je želeo da ga primora da pokuša s procesom

Ubijena Džil Meger

rehabilitacije dok se nalazi u zatvoru, a da njegova odluka da se izjasni krivim za ubistvo, pokazuje samo mali stepen žaljenja zbog počinjenog zločina.


- Ubijenu niste poznavali - rekao je sudija Netl u obraćanju Bejliju. - Bili ste jači i veći od nje, iskoristili ste svoju fizičku nadmoć da dominirate nad njom. To ste uradili tako što ste je odvukli sa ulice, tokom kasnih noćnih sati dok je mirno šetala ulicom i išla prema svojoj kući. Silovanje je bilo okrutno i ponižavajuće. Trajalo je izvesno vreme.
Bejli je tokom ispitivanja rekao psihologu profesoru Oglofu da je pokušao da poljubi Džil Meger i dotakne njenu zadnjicu na uglu Bransvik prolaza i Sidnej rouda, oko 1.30, 22. septembra prošle godine. Ona ga je zbog toga ošamarila. Kako je ispričao psihologu, on se naljutio, a posebno zato što je odbila njegove ponude.


Sudija Netl je rekao da je Bejli bio odlučan da primora Megerovu na ono što je želeo, zbog čega je iskoristio fizičku moć pa je ženu silovao. Bejli je ženu zadavio pošto je bila ljuta i besna na njega, a posebno jer ga je u samoodbrani udarila mobilnim telefonom po glavi i pretila da će zvati policiju.


Pošto je izvršio gnusan zločin, Bejli je tvrdio da je seo u mračni ulični prolaz i plakao, a zatim je počeo da paniči kada je primetio da Džil Meger ne daje znake života.
Bejli je tvrdio da je žrtvu napastvovao na haubi automobila, da je pokušao da je umiri, zbog čega ju je zagrlio, ali da je ona pala i glavom udarila o beton.

- Istina je zapravo da ste je svojim rukama uhvatili oko donjeg dela vrata i da ste je davili sve dok ona nije prestala da se pomera - rekao je sudija u obraćanju Adrijanu Bejliju. - Kada su vas pitali koliko je vremena to trajalo, rekli ste više od jednog minuta, vi niste male fizičke građe, prilično ste snažni, morali ste to da znate. Nakon toga, rekli ste da ste seli i plakali, paničili jer preminula žena više nije disala. Na osnovu vaših priznanja u policiji i stručnog mišljenja profesora Oglofa, teretim vas da ste bez ikakve sumnje znali šta radite kada ste videli mogućnost da možete da silujete žrtvu, što ste i iskoristili. Međutim, ne mogu da sa sigurnošću kažem da li ste odlučili da je silujete dok je hodala Sidnej roudom, ili u blizini Houp ulice. Međutim, verovatno je da ste o tome razmišljali pre ili kasnije. Bez obzira na sve, počinili ste podmuklo nasilno silovanje, jedno od najgore mogućih prema ženi za koju ste znali da ne pristaje na to.

PORUKA UBICI ISPRED SUDA: "Istruli tamo"
 


Sudija Netl je žrtvu opisao kao malu ženu, visoku 157 centimetara i tešku 55 kilograma, zbog čega je osuđeni izuzetno lako mogao da je savlada.
- Bez ikakve sumnje verujem da su vaša prethodna počinjena krivična dela umanjila moralnu odgovornost za silovanje i ubistvo, zbog čega ste pokazivali opasnu sklonost da iskorišćavate žene i silujete, vršite nasilje, a sve da biste zadovoljili perverzne seksualne želje - rekao je Netl navodeći da je Bejlijev zločin ostavio "teške i dugotrajne posledice na živote drugih ljudi".

 


KRIMINALNI DOSIJE ADRIJANA BEJLIJA

Život pun nasilja


Adrijan Ernest Bejli rođen 14. jula 1961, a odrastao je u Melburnu. Prvi put se oženio 1989. pošto je njegova tadašnja devojka ostala u drugom stanju. Dobio je dvoje dece, koji sada imaju 22 i 17 godina.


U julu 1990. silovao je 16-godišnju sestrinu drugaricu. Dva meseca kasnije pokušao je da siluje 17-godišnju devojku i pretio je da će je ubiti. U decembru 1990. kidnapovao je 16-godišnju autostoperku, odveo je u napuštenu oblast gde je pokušao da je siluje. Kasnije je uhapšen, a u junu 1991. se izjasnio krivim za sva navedena krivična dela, zbog čega je osuđen na tri godine zatvora. Pošto je pušten sa robije u aprilu 1993, završio je zanat i dobio diplomu kvalifikovanog poslastičara.
Od žene se razvodi 1995, a ona dobija starateljstvo nad njihovom decom koja su tada imala 15 i 12 godina. Bejli je 2002. osuđen na 11 godina zatvora, bez prava na pomilovanje pre nego što odsluži osam godina, jer je napao i silovao pet prostitutki u Sent Kildi od septembra 2000. do marta 2001. Pušten je na uslovnu slobodu u martu 2010.


U međuvremenu raspao mu se i drugi brak, a započeo je da živi u vanbračnoj zajednici u oktobru 2011. Sa svojom devojkom živeo je u iznajmljenoj sobi u Bads ulici u Koburgu.


U februaru prošle godine izveden je pred Prekršajni sud u Džilongu, gde se izjasnio krivim za fizički napad na 20-godišnjeg muškarca, kojem je polomio vilicu i nokautirao ga. Osuđen je na tri meseca zatvora, ali je kazna zamenjena uslovnom kaznom jer nije bila povezana sa ranijim seksualnim krivičnim delima.

Zahvalnost policiji i tužilaštvu

Tokom izricanja presude u sudnici su bili suprug ubijene Tom Meger, njeni roditelji Džordž i Edit Mekoen i njen brat Majkl. Na samo nekoliko metara od njih, okružen petoricom čuvara, na optuženičkoj klupi sedeo je Adrijan Bejli.

 

Otac ubijene Džil Meger ispred suda
 

 

Majka ubijene zbog lošeg zdravstvenog stanja nije bila u mogućnosti da prati ranija suđenja, ali je uložila velike napore da bude prisutna u sredu i vidi kako je kažnjen čovek koji je uništio njenu porodicu.
Otac žrtve, Džordž Mekoen, ispred suda je pročitao saopštenje porodice.
- Džilin život je bio ispunjen njenom porodicom, prijateljima i voljenim suprugom Tomom. Naša Džil je brutalno silovana i ubijena, nikad nam se više neće vratiti. Zahvaljujući Benu Leonardu i timu policije Viktorije, Ričardu Luisu i njegovim kolegama iz Javnog tužilaštva Viktorije, pravda je zadovoljena. Policijo i tužilaštvo, hvala vam - rekao je otac.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online