Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Ponedeljak 19.08.2013.
13:03
Đ. Barović - Vesti A

Nemci svrstali Miloševića uz Hitlera!

Sudeći po autorima izložbe "Međunarodni sudovi, od Nirnberga do Haga" koja je nedavno osvanula u Memorijalnom muzeju Nirnberškog suđenja, Slobodan Milošević i Srbija devedesetih godina prošlog veka su svrstani u rang Adolfa Hitlera i nacističke Nemačke.

Šokantna postavka Memorijalnog muzeja Nirnberškog suđenja
 


U šokantnoj postavci, bivši predsednik SRJ i srpsko rukovodstvo su prikazani kao jedini krivci za zločine na teritoriji bivše SFRJ, posebno kada je reč o događajima u Srebrenici i na Kosovu, a Miloševiću je prilepljen takav epitet iako mu je zbog naprasne smrti obustavljeno suđenje u Haškom tribunalu, pa je po svim pravnim merilima nevin.

Sagovornici "Vesti" ogorčeno konstatuju da je u pitanju jedan od najgnusnijih pokušaja prekrajanja istorije zbog čega vlasti u Beogradu hitno moraju da reaguju.


- Iskreno, bilo je samo pitanje dana kada će se pojednostavljena, crno-bela slika ratova na prostoru SFRJ iz političko-medijskih kuloara prebaciti u udžbenike i muzeje. Nažalost, ova postavka je samo finale u strašnom i opasnom prekrajanju istorije za koju su podjednako zaslužni i nekadašnji akteri sukoba iz Slovenije, Zagreba i Sarajeva, sile sa Zapada, ali i brojne nevladine organizacije i srpska opozicija koji su to svojevremeno koristili za obračun sa Miloševićem. Svi oni su doprineli stvaranju opasnog i sumnjivog falsifikata koji se ne završava ovde, već se plašim da će uskoro biti i jedan od uslova Srbiji za evropske integracije, a novi instrument pritiska na Republiku Srpsku - kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Tapušković: Kome da ih tužimo?

Za advokata i nekadašnjeg Miloševićevog branioca u Hagu, Branislava Tapuškovića protest Nemačkoj je jedino što bi Srbija mogla da uradi, pošto međunarodno pravo ne poznaje mogućnost da Srbija tuži ovaj muzej.
- Srbija nema kome da tuži muzej u Nirnbergu jer za to ne postoji nadležna međunarodna pravna institucija. Nažalost, izgubili smo sve medijske ratove, pa ćemo tako i ovaj. Došli smo u situaciju da se tuđe nečiste savesti i tuđa istorija pere preko naših leđa, a mi možemo samo da nemo sve posmatramo - ocenjuje Tapušković.


Istoričar i naučni savetnik u Institutu za noviju istoriju Srbije Mile Bjelajac je revoltiran bezočnošću autora izložbe zbog čega smatra da Vlada Srbije što pre treba da reaguje.


- Naša Vlada bi istog momenta morala da uputi protest Nemačkoj ili, ukoliko to neko iz ove Vlade sme, direktno to kaže ambasadoru Nemačke u Srbiji. Na ovaj način Nemačka direktno podriva presudu Međunarodnog suda pravde po kojoj Srbija nije umešana u događaje u Srebrenici, a o navodnom genocidu na Kosovu je i sama Del Ponte koja je pisala optužnicu, kazala da je nemoguće dokazati - ističe Bjelajac i dodaje da je u pitanju deo kampanje nemačke javnosti u koju su uključeni i neki istoričari, da se jugoslovenska kriza iskoristi za brisanje nemačke istorije iz Drugog svetskog rata.


- Da je ova zemlja kao što bi trebalo da bude, a nije, onda bi već reagovala. Plašim se da će i ovaj događaj propustiti čvrsto zabijene glave u pesak - ocenjuje Bjelajac.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.08.2013. 13:49
Оваквим небулозама Немци покушавају оправдати своје нацистичке тежње за неуспешним поробљавањем Срба! Одувек смо им били трн у оку и до краја света и века,смишљат ће како да нам се освете за поразе у оба светска рата!Узалуд им "труд" јер цео нормалан свет зна да су Срби бољи људи од Немаца!
Ponedeljak 19.08.2013. 13:55
"Припреме" за урушавање резултата борбе оних којима је и данас Помен, су у пуном јеку... Биће тога још... на њихову срећу а нашу огромну несрећу, код нас су инсталирани њихови дупелисци, који ово неће ни поменути, а камоли одреаговати адекватно... Слобу не волим нити сам га икад волео, али овако нешто лупити и остати жив - више је него срамотно... и опет - без реакције из "србије" ???
Ponedeljak 19.08.2013. 14:35
Mi nemamo kome da ih tuzimo, a oni nam bez sudjena pozatvarase i najubogije baba-sere.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online