Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 11.09.2013.
01:11
Vesti A

Australija: Srbin ministar odbrane?

Endrju Nikolić iz Lancestona na Tasmaniji nije postao samo prvi član srpskog porekla u istoriji australijskog parlamenta, već mu predviđaju da će biti i novi ministar odbrane. Teško da bi Toni Abot mogao među svojim kolegama da pronađe osobu koja bi za ovaj položaj imala bolje karakteristike: Nikolić je, naime, brigadni general sa 31 godinom službe u oružanim snagama, a danas je u civilnoj službi odbrane.

Bogata karijera: Nikolić sa ćerkom i suprugom
 

Posle ovog, najtežeg poraza laburista za stotinu godina, moglo bi se reći da, pored Srba, i Crnogorci, makar posredno, putem "ženske linije", imaju veoma izgledne šanse da uđu na vrata Parlamenta.

Obrazovanje

Endrju Nikolić ima diplome više vojnih koledža u Australiji i SAD. Ima i dve fakultetske diplome iz društvenih nauka i umetnosti i tri magistrature iz menadžmenta, međunarodnih odnosa i strateških studija.

Uz Nikolića, naime, kandidat je još jedna osoba koja nosi jedno od naših najčešćih prezimena. Reč je o gospođi Doni Petrović iz Melburna koja je udata za Crnogorca.
U trenutku zaključenja ovog broja, međutim, još nije izvesno da li je gospođa Petrović uspela da pobedi laburistu Roba Mičela, u izbornoj jedinici Mekiven.

Borba je tesna i do ovog trenutka brojke pokazuju da ona ima skoro 2.000 primarnih glasova više od protivnika. Ipak veruje se da konačan rezultat neće biti poznat za još nekoliko dana. Kada je reč o prezimenima na "ić", Tomu Zoriću iz Adelejda za dlaku je izmaklo parlamentarno mesto.

Endrju Nikolić (levo) u uniformi
 

Prvi Srbin poreklom federalni parlamentarac Endrju (Aleksandra) Nikolić rođen je 20. juna 1961. u Prokuplju (Jugoslavija). Oženjen je Kristinom sa kojom ima troje dece. Imao je četiri godine kada su mu roditelji emigrirali u Australiju.

Rastao je u Melburnu i Adelejdu. Profesionalni vojnik u činu brigadnog generala, vojnu karijeru započeo još sa 17 godina. U aktivnoj službi bio je od 1979. do 2008. Komandovao je u avganistanskom i iračkom ratu. Devedesetih godina bio je član posmatračkih vojnih misija Ujedinjenih nacija u Izraelu, Siriji i Libanu.

Komandant Crvenih beretki

U nizu dužnosti koje je obavljao u vojsci, Nikolić je, uz ostalo, komandovao padobranskom jedinicom Crvene beretke. Kao pukovnik, 2003. postao je prvi komandant Vojnog centra za obuku regruta gde je i sam prošao obuku. U čin generala unapređen je 2007. i imenovan za direktora javnih poslova, kao glavni glasnogovornik Ministarstva odbrane.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.09.2013. 04:35
Ух сад кад Андрија навали бранит Аустралију у Сирији ил Ирану.
Sreda 11.09.2013. 11:13
Taj je Srbin koliko i Papa... Janjicar,,, Ako su Turcinu krvave ruke do lakata, poturici su do ramena... To je, nazalost, nase istorijsko iskustvo s tzv. Srbima... Imamo slicne danas na vlasti...
Sreda 11.09.2013. 09:03
Svaka cast gospodine Nikolicu! Na pravi nacin predstavljate svoje srpsko poreklo. Zelim ti mnogo uspeha u daljem radu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online