Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.10.2013.
16:35
nezavisne.com, Beta A

Ambasador SAD: Svi prisluškuju sve

Ambasador SAD u Hrvatskoj za vreme rata Piter Galbrajt tvrdi da "svi špijuniraju sve", a samo su, kako kaže, Amerikanci toliko neorganizovani i glomazni da je većina toga izašla na videlo.

Galbrajt tvrdi da su ga Hrvati špijunirali dok je bio na toj poziciji, kao i da "svi špijuniraju sve". Kaže da Merkelova najmanje treba da brine zbog SAD i NSA i dodaje da je "puno zanimljivije to što je prisluškuju, recimo, Grci".

Znao sam da me prisluškuju: Piter Galbrajt

"Takva su pravila igre", kaže Galbrajt koji je sada senator države Vermont.

Prema njegovim rečima, više podataka ne znači da su oni i korisniji. Galbrajt se pita kako je moguće da NSA bude tako nemarna i važne podatke poveri, preko

''Nismo špijunirali SAD''

 

Šef nemačke obaveštajne službe (BND) Gerhard Šindler negirao je navode svog kolege iz SAD Džejmsa Klapera da su iz nemačke ambasade u Vašingtonu prisluškivani razgovori američkih građana.

"Nije bilo prisluškivanja telefonskih razgovora iz nemačke ambasade u Vašingtonu", rekao je Šindler nemačkom nedeljniku "Cajt".

Direktori američke Nacionalne obaveštajne službe i Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) Džejms Kleper i Kit Aleksander su juče u Kongresu SAD saopštili da su američki saveznici špijunirali SAD.

Kako je nemačkoj agenciji Dpa rekao jedan neimenovani izvor, nemačka vlada želi da sa Amerikancima postigne dogovor o tome da SAD prestanu sa špijuniranjem nemačke vlade i njenih diplomatskih predstavništava. Bivši saradnik NSA Edvard Snouden je u još u julu izneo tvrdnje da da su agenti NSA sarađivali sa Nemačkom i drugim evropskim zemljama.

kooperanata, nekom 25-godišnjaku bez fakulteta, aludirajući, pritom, na Edvarda Snoudena.

Tvrdi da je tokom čitavog mandata u Hrvatskoj, od 1993. do 1998. godine, znao da ga prisluškuju.

"Tadašnji pomoćnik američke državne sekretarke Ričard Holbruk, zadužen za Evropu, imao je šifrovana imena za neke hrvatske funkcionere. A šta misli picamen (dostavljač pice), pitao bi me. Da, mislio je na Gojka Šuška, budući da je on u Kanadi radio sličan posao. Nisu to bila ne znam kako razrađena kodna imena. Tuđman? Mislim da on nije ni imao kodno ime", naveo je američki diplomata.

"A i Evropljani špijuniraju. Evropski čelnici su se digli na noge zbog Amerikanaca, ali oni bi Angeli Merkel trebalo da budu najmanja briga. Zanimljivije je to što je prisluškuju, recimo, Grci. Zašto nije koristila kodirani telefon? Ovako se evropski čelnici zabavljaju telefonskim razgovorima, a ne, npr. evrom ili migrantima na Lampeduzi", kaže Galbrajt.

Otkriće da telefonske razgovore u Evropi nije pratila američka Nacionalna obaveštajna služba (NSA), već evropske službe koje su to dostavljale NSA, stavilo je u težak položaj evropske lidere koji su oštro protestovali zbog prisluškivanja, piše danas Vol stri džurnal (Wall Street Journal).

Izveštaji francuskih, španskih i italijanskih novina, na osnovu dokumenata koje je obelodanio bivši saradnik NSA Edvard Snouden, prošle nedelje izazvale su lavinu optužbi od evropskih političara.

"Otkriće ukazuje na veći nivo evropske umešanosti u globalno špijuniranje, povremeno u saradnji sa NSA. Otkiće takođe stavlja evropske lidere koji su glasno izrazili nezadovoljstvo posle izveštaja o špijuniranju NSA, u težak položaj, pokazujući da su njihove službe pomagale Amerikancima", navodi listr.

Pročitajte i:

 

"Bajka je da su zla NSA i gnusne SAD jedine učestovale u ovom velikom kršenju međunarodnih normi", rekao je viši zvaničnik Stejt departmenta, sada saradnik u Centru za strateške i međunarodne studije, Džejms Luis.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.10.2013. 20:10
Da,tebi da verujemo. Malo morgen
Sreda 30.10.2013. 20:59
АЈДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online