Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 03.11.2013.
22:44
Beta A

U Budimpešti otkrivena bista mađarskog naciste

Nekoliko stotina antifašista okupilo se danas u znak protesta ispred jedne crkve u Budimpešti gde je otkrivena bista regenta Mađarske između 1922. i 1944 Mikloša Hortija, koji je bio saveznik Adolfa Hitlera za vreme Drugog svetskog rata.

Mikloš Horti

Povodom otkrivanja biste ispred crkve su se okupili i pripadnici ekstremne desnice koji su od protivnika bili razdvojeni policijskim kordonom.

"Horti je bio ratni zločinac i direktno je odgovoran za ubistvo 600.000 mađarskih Jevreja", rekao je agenciji Frans pres jedan od antifašista i protivnika savremene ekstremne desnice.

Poslanik mađarske ekstremno-desničarske partije Jobik Marton Đonđosi je danas izjavio da je Horti bio "nacionalni spasilac".

Ceremoniju otkrivanja biste organizovao je jedan verski zvaničnik koji je u bliskim odnosima sa ekstremnom desnicom, navodi agencija Frans pres. Tokom Hortijeve vladavine, organizovane su deportacije mađarskih Jevreja 1944. godine. Protivnici desničaraske vlade Viktora Orbana su u više navrata izneli ocenu da vlasti pokušavaju da popularizuju Hortija.

Horti je bio admiral Ratne mornarice Austro-ugarske posle čijeg raspada je, sve do pred kraj Drugog svetskog rata, kao kraljevski regent, vladao Mađarskom kao diktator. Sklopio je savezništvo sa Hitlerovom Nemačkom koja je 1941. ipak okupirala Mađarsku. Pred kraj rata, oktobra 1944. potpisao je kapitulaciju Mađarske pred naletom sovjetskih trupa zbog čega su ga Nemci uhapsili.

Posle rata je dospeo u američko zatočenistvo i poslužio kao svedok na suđenju
nacističkim vođama u Nirnbergu 1948. godine.

Potom je prebačen u Portugaliju gde je u miru boravio do smrti 1957. godine, u 88 godini.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.11.2013. 01:23
Madjari su podigli spomenik coveku za koga smatraju da se borio za nacionalne interese Madjarske nacije iako je bio kvisling. Srbija je verovatno jedina zemlja na svetu gde su nepozeljni svi oni koji su se borili za interese Srpske nacije. U istom tom ratu na primer, sve srpske vodje su po zvanicnoj Srpskoj istoriji bile 'izdajnici, fasisti i kvislinzi', samo je apsolutno korektan lik, heroj i patriota 'Hrvat' i srboubica Josip Broz. Reklo bi se da zato Madjari za razliku od nas imaju ozbiljnu drzavu kojom bar prilicno vladaju Madjari a mi prćiju kojom vladaju svi sem Srba.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online