Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 14.08.2014.
17:12
Beta A

“Sankcije Rusiji su besmislene“

Predsednik Češke Miloš Zeman ocenio je da su sankcije Evropske unije Rusiji besmislene i neefikasne i založio se za kompenzacije gubitaka češkim poljoprivrednicima iz zajedničke evropske kase.

EU nije bila u stanju da vodi efikasnu diplomatiju: Miloš Zeman, predsednik Češke
 

"Diplomatski napori EU su propali zato što ona nije bila u stanju da vodi efikasnu diplomatiju", kazao je Zeman u programu Češke televizije povodom sukoba u Ukrajini.

On je naglasio da nijedno češko poljoprivredno preduzeće nije krivo što je Unija uvela sankcije Rusiji, a Moskva nakon toga uzvratila svojim sankcijama.

"Posezanje za sankcijama je besmisleno i neefikasno. Protivmere koje izazovu pokreću spiralu koja šteti ekonomskim odnosima i produbljuje nepoverenje među državama", kazao je češki predsednik i kao ilustraciju kraha sankcija naveo je Kubu u kojoj američke sankcije ni za nekoliko decenija nisu uspele da promene politički kurs zemlje.

Zeman je izjavio da bi EU trebalo da isplati kompenzacije poljoprivrednicima koji su ostali bez ruskog tržišta preko zajedničke evropske poljoprivredne politike iz njenih rezervnih fondova.

Češki predsednik izrazio je nadu da će Rusija u krizi oko Ukrajine ipak kao ogromna zemlja uvideti da joj nije potreban istok Ukrajine i 10 miliona gladnih usta koja bi morala da prehrani.

"Sasvim je na mestu oprez oko ruskog humanitarnog konvoja. I potpuno je svejedno da li će humanitarnu pomoć pružati Rusija, EU ili SAD. Na kraju krajeva, najbolje bi bilo kada bi je pružili zajedno. Što više je humanitarna pomoć pod međunarodnom kontrolom, to bolje", kazao je predsednik Zeman u intervjuu češkoj televiziji.

Oštre kritike Ukrajini: Sankcije ništa ne rešavaju

Robert Fico

Predsednik slovačke vlade Robert Fico otvoreno je oštro kritikovao i Ukrajinu za nameru da uvede sankcije protiv Rusije koje bi mogle da zaustave isporuke ruskog gasa Evropskoj uniji.

"Ako je kriza, treba je rešavati drugačijim metodama, a ne besmislenim sankcijama. Ako postoji sukob, neka se rešava drugačije, a ne besmislenim trostranim sankcijama koje nanose štetu privredama svih", kazao je u četvrtak Fico nakon sastanka sa ministrom privrede Pavlom Pavlisom i predstavnicima slovačke gasne industrije.

"Čudno je da zemlja koja je potpisala Sporazum o pridruživanju sa EU i kojoj svi nastojimo da pomognemo, umesto da koordinira svoje stavove sa Unijom, čini jednostrane korake koji možda u ovom trenutku samo formalno ali ipak ugrožavaju ekonomske interese pojedinih članica EU", kazao je Fico o zakonu kojim se Ukrajina sprema da uvede sankcije Rusiji.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.08.2014. 17:29
Vrlo pragmaticno i dosta pametne izjave, ali me je ova sokirala: '' Češki predsednik izrazio je nadu da će Rusija u krizi oko Ukrajine ipak kao ogromna zemlja uvideti da joj nije potreban istok Ukrajine i 10 miliona gladnih usta koja bi morala da prehrani". Pa Milose ako je i od tebe mnogo je. Kaze covek 10 miliona gladnih usta koja bi morala da prehrani i osta ziv. Pa to su ljudi, zene, deca, nisu krompiri. Gospode Boze sacuvaj mi razum od ovakvih licemera i politicara. Ova tvoja izjava je ZLOCIN Miloseeeeeeeeeeee..........
Četvrtak 14.08.2014. 19:21
Ispravno receno ali...SAD odgovaraju te sankcije jer slabe €.
Četvrtak 14.08.2014. 19:26
Svima nadjemo greske,analiziramo svaku rijec,a kod kuce imamo nered.Za razliku od ostalih Slavenskih drzava Ceska i Slovacka su najkorektnije,treba racunati da su oni u EU i NATO i moraju ispunjavati obaveze iako se neslazu,te obaveze Srbija vec ispunjava,jos i vise nego se trazi a za ulazak ce cekati jos 10-20 godina. Svom Slavenskom narodu ako nemozes pomoci ali necini mu stetu jer to boli vise nego kad tudjin cini. Samo neka crpe fondove EU,nije seljak kriv sto odlucuju oni koji od toga nece imati stetu,politicari.Danas kupio paradajz iz Belgie po cijeni od 0,59 €,nikad nije bilo tako,samo neka se inate,od sveg loseg ima i nesto dobro
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online