Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 22.01.2015.
10:36
Beta A

Rusija i Ukrajina se dogovorile da povuku teško oružje

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer izjavio je da su se Rusija i Ukrajina saglasile o proceduri povlačenja teškog naoružanja u istočnoj Ukrajini.

Fonet/AP
Da vidimo da li će ispoštovati dogovor...
 

Štajnmajer je rekao da su se njegove kolege iz Rusije i Ukrajine dogovorile da oružje bude povučeno 15 kilometara od linije razdvajanja definisane sporazumom koji je u septembru prošle godine postignut u Minsku.

Nemački ministar je rekao da dogovor, koji je postignut na razgovorima u Berlinu, predstavlja napredak ali ne i "proboj" u naporima da se postigne mirovni sporazum za istočnu Ukrajinu, gde mesecima traju borbe između proruskih separatista i ukrajinske vojske.

Ministri pozivaju na prekid neprijateljstava u Ukrajini

Ministri inostranih poslova Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine pozvali su na "prekid neprijateljstava" na istoku Ukrajine u zajednčkom saopštenju usvojenom posle njihovog sinoćnjeg sastanka u Berlinu.

- Ministri pozivaju sve strane da prekinu neprijateljstva i povuku teško naoružanje do linije utvrđene sporazumima iz Minska iz septembra prošle godine, navodi se u saopštenju.

Vojna i diplomatska napetost između Kijeva i Moskve porasla je ponovo poslednjih dana zbog jačanja borbi na istoku Ukrajine. Nekoliko sati pre sastanka u Berlinu ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je u Davosu da se više od 9.000 ruskih vojnika nalazi u njegovoj zemlji sa preko 500 tenkova, komada teške artiljerije i oklopnih transportera.

- Ovaj sastanak nije rešio sve probleme ali omogućio je da se dođe do sporazumao povlačenju teškog naoružanja s obe strane kontakt linije dogovorene u Minsku 19. septembra. Trilateralna kontakt grupa sastaće se nardnih dana da sprovede to povlačenje - rekao je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus i dodao da će ministri kasnije odlučiti, zavisno od toga kako se sprovodi sadašnji dogovor, o održavanju samita u Astani (Kazahstan).

Tokom njihovog poslednjeg sastanka u Berlinu 12. januara četiri minsitra odložila su na neodređeno vreme samit u Astani koji je trebalo da bude održan 15. januar između predsednika Ukrajine i Rusije Petra Porošenka i Vladimira Putina pod pokroviteljstvo francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.01.2015. 11:00
Ministri inostranih poslova Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine pozvali su na "prekid neprijateljstava" na istoku Ukrajine u zajednčkom saopštenju usvojenom posle njihovog sinoćnjeg sastanka u Berlinu. - Ministri pozivaju sve strane da prekinu neprijateljstva i povuku teško naoružanje do linije utvrđene sporazumima iz Minska iz septembra prošle godine, navodi se u saopštenju. Kako to da ministri zapadnih zemalja pozivaju na primirje i na vraćanje na predhodni dogovor i predhodnu liniju razgraničenja, poslije neuspjele ofanzive ukrajinaca ! Kako nisu upozoravali Ukrajinu da ne vrši mobilizaciju za rat, nego svaki put kada ovi gube na terenu, pozivaju na primirje ! Ovo je već viđeno hiljadu puta kod nas u Bosni, primirje, regrupisanje, naoružavanje, ofanziva, Srbi odgovore, prekid, primirje ! Ovi iz Novorusije treba da idu do kraja i zahtjevaju kapitulaciju Kijeva, tek onda će živjeti u miru !
Četvrtak 22.01.2015. 11:09
Путине, само сила је језик који запад разуме!
Četvrtak 22.01.2015. 10:53
potrosenko je naredijo agresiju ! potrosenko-acenjuk-turcinov su ratni zlocinci !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online