Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.05.2015.
18:35
Tanjug A

Evropski Zeleni traže raspravu o ruskoj crnoj listi

Poslanička grupa zelenih u Evropskom parlamentu tražila je danas raspravu o listi 89 evropskih građana kojima je Rusija zabranila ulazak u zemlju.

Reuters
Oni bi da pričaju (Foto: Evropski parlament)

Evropske diplomate su dobile uvid u listu u četvrtak i na njoj se nalaze bivši i sadašnji poslanici EP i ministri koji su otvoreno kritikovali ruskog predsednika Vladimira Putina i rat u Ukrajini.

Zeleni su rekli da je ta lista "težak udarac za odnose EU i Rusije, iako ne predstavlja nikakvo iznenađenje", navodi AFP.

"Na crnoj listi se nalaze evropski političari koji se bave promovisanjem ljudskih prava, demokratije i jačanja građanskog društva u Rusiji i koji su podržali Ukrajinu. Vladimir Putin očigledno tumači svaku iskrenu kritiku njegovove autoritarne politike kao pretnju njegovoj vlasti", navele su u zajedničkom saopštenju predsednica poslaničke grupe zelenih Rebeka Harms i poslanica u EP Hajdi Hautala.

One su potvrdile da se njihova imena nalaze na toj listi i tražile su da se u Evropskom parlamentu održi rasprava o "posledicama" takve liste.

"Bilo bi pogrešno da EU odgovori sličnom crnom listom, ali postojeće sankcije određenim pojedincima su vrlo osnovane. Poslanici EP moraju utvrditi da li je i na koji način moguć dijalog sa ruskim parlamentom u ovakvim uslovima", dodale su one.

Predstavnik EU u Moskvi je u četvrtak od ruskog ministarstva spoljnjih poslova dobio kopiju liste koja nije objavljena.

- Lista sa imenima 89 građana EU poslata nam je u četvrtak. Ministarstvo spoljnjih poslova nam je dalo listu i reklo da nije za objavljivanje - izjavio je portparol delegacije EU Seren Liborijus juče ruskoj agenciji Interfaks.

A kad su zemlje EU pravile svoje crne liste?

U međuvremenu je jedini ruski poslanik koji je jedini protivnik Kremlja u ruskom parlamentu, Dmitrij Gudkov, izjavio da ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov treba da objasni zašto je evropskim poslanicima zabranjen ulazak u Rusiju i da potvrdi njihova imena, prenosi AP.

Njegov zahtev je naišao na oštru reakciju portparolke ministarstva spoljnjih poslova Marije Zaharove.

- Da li je bio toliko aktivan kada su zemlje EU pravile svoje crne liste? I da li je pisao tako kritična, ili možda objektivna, pisma liderima članica EU sa zahtevom da prestanu da prave liste protiv ruskih građana? Možda i jeste ali, na žalost, iz nekog razloga niko ne zna za to - rekla je Zaharova za radio "Govorit Moskva".

Ona nije kazala da li će spisak biti objavljen.

Više od polovine političara na listi su iz Poljske, Švedske i tri baltičke zemlje koje su nekada bile u sastavu Sovjetskog Saveza. Na njoj se nalaze i političari iz Belgije, Velike Britanije, Bugarske, Češke Republike, Danske, Finske, Francuske, Grčke, Holandije, Rumunije i Španije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online