Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.05.2010.
21:51 >> 22:32h
Vestionline A

Moratinos: Konferencija u Sarajevu - neformalni sastanak

Formula na osnovu koje će biti održan samit između EU i zemalja zapadnog Balkana 2. juna u Sarajevu je utvrđena, izjavio je Migel Anhel Moratinos, ministar spoljnih poslova Španije, zemlje koja trenutno predsedava EU. Mogu da potvrdim da je konferencija u Sarajevu dobro pripremljena i da je postignut sporazum između svih strana da se održi po “Gimnih” formuli, izjavio je Moratinos u Briselu, pišu "Novosti".

Migel Anhel Moratinos

"Gimnih format" je model koji ministri spoljnih poslova EU koriste za neformalne sastanke na kojima učesnici vode slobodne i sadržajne diskusije o određenim problemima, ali ne donose nikakve formalne zaključke.


Zvaničnici na takvim sastancima nisu predstavljeni državnim simbolima i atributima, već samo imenima.

Nema zvanične informacije o sporazumu za Sarajevo


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da nije zvanično informisan o postizanju dogovora o formatu učešća prištinskih vlasti na predstojećoj ministarskoj konferenciji Evropska unija-Zapadni Balkan, koja se u junu održava u Sarajevu.


"Iako očekujemo pozitivan ishod pregovora o formatu održavanja sarajevske konferencije, nismo još uvek zvanično informisani" o postizanju sveobuhvatnog rešenja, rekao je Jeremić za Tanjug.


"Naš stav je poznat, nije se promenio i neće biti popuštanja - Priština mora biti predstavljena u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i u prisustvu UNMIK-a, kao i do sada. Nikako kao suverena država", dodao je Jeremić koji će sutra u Strazburu učestvovati na 120. sednici Komiteta ministara Saveta Evrope.


Jeremić je rekao da je Srbija sa Španijom, kao glavnim organizatorom konferencije, "postigla sporazum za koji veruje da će biti sproveden u delo".


Sve strane uključene u organizovanje ministarske konferencije koja treba da se održi 2. juna u Sarajevu slažu se da je za uspeh konferencije neophodno prisustvo svih strana u regionu, ali dok Srbija smatra da je neophodno da prištinske vlasti budu zastupljene u skladu sa Rezolucijom 1244, koja je jedini dokument koji prihvataju sve članice EU, Priština insistira na tome da bude zastupljena kao nezavisna država i na istom nivou kao i ostale zemlje regiona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online