Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.10.2015.
19:10
Tanjug A

NATO upozorava: Zbog Rusa može doći do incidenta

NATO je danas izrazio zabrinutost što ruski vazdušni udari u Siriji stvaraju opasnost da bi moglo doći do "incidenta koji bi izmakao kontroli".

Reuters
Upozorenje: Aleksandar Verbšou

I to, smatra NATO, u trenutku kada i Moskva i snage međunarodne koalicije koju predvode SAD, nastavljaju sa svojim operacijama na različitim vojnim ciljevima u toj zemlji.

- Jasno je da ruski ciljevi i njihove vazdušne operacije iznad Sirije, i koalicije protiv Islamske države nisu isti - rekao je u Lisabonu novinarima zamenik generalnog sekretara NATO general Aleksandar Verbšou.

- To povećava opasnost od incidenta koji bi mogao da izmakne kontroli - rekao je on.

Verbšou je rekao i da će članovi NATO u narednim sedmicama razgovarati o tome "da li treba preduzeti neke dodatne mere kako bi se osigurao integritet turskih granica".

Turska je, podsetio je AFP, optužila da su ruski avioni koji dejstvuju u Siriji, u dva navrata narušili vazdušni prostor Turske, a Moskva navela da se to desilo zbog lošeg vremena.

NATO je juče u Sredozemnom moru pokrenuo najveću višednevnu vojnu vežbu u poslednjih deceniju i više, u kojoj učestvuje 27 država članica i tri države partneri.

- Svaki potencijalni agresor treba da shvati sposobnost i spremnost koju demonstriramo - rekao je Verbšou.

Rekavši da vežbe nisu usmerene ni protiv koje države posebno, veze Zapada i Rusije su zategnute i zbog Sirije i uloge Moskve u krizi u Ukrajini.

Više od 12 velikih međunarodnih organizacija, humanitarnih i nevladinih, ali i Evropska unija i Afrička unija učestvovaće u vežbama koje pokazuje posvećenost i doprinos NATO sveobuhvatnom pristupu.

U vojnoj vežbi "Spoj trozubca" u narednih pet nedelja učestvovaće 36.000 vojnika, 230 vojnih jedinica, 140 aviona i više od 60 brodova, prenela je agencija Rojters.

Iz Brisela su naveli da će se vojna vežba održati širom Italije, Portugalije, Španije, Atlantskog okeana, Sredozemnog mora i takođe Kanade, Norveške, Nemačke, Belgije i Holandije.

Vežba "Spoj trozubca 2015" će pokazati novi povećan nivo ambicije NATO u zajedničkom modernom ratovanju kao i mogućnosti i  Alijanse da odgovori na sadašnje i buduće bezbednosne izazove.

Rusija, koja je sprovela nekoliko vojnih vežbi sa više od 45.000 vojnika tokom ove godine i imala vojnu vežbu u Mediteranu pre pokretanja vazdušnih udara u Siriji, pozvana je da posmatra vežbu NATO u centralnom Mediteranu, preneo je Rojters.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.10.2015. 19:18
Veoma je poznato ko je u svetu zaduzen za "slucajne" incidente.
Utorak 20.10.2015. 21:05
Pa aMeri su ušli u savez s Rudsima-sasvim normalno da će izazvati incident koji će pripisati Rusima.zato su i ušli u savez.Ne znaju više kako Ruse da okrive za ove akcije protiv njihovih djaka prvaka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online