Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 12.09.2016.
10:11
Vestionline A

Katalonci na nogama, traže otcepljenje

Desetine hiljada Katalonaca okupilo se u nedelju u Barseloni i još četiri grada na masovnim protestima tražeći otcepljenje tog regiona od Španije, u trenutku kada lideri koji se zalažu za nezavisnost pokušavaju da prevaziđu razilaženja u vezi sa planom za otcepljenje, prenosi AFP.

Reuters
Katalonci izašli na ulice

Više od 340.000 ljudi potpisalo je pristanak da se pridruže demonstracijama, koje su isplanirane na nacionalni praznik Katalonije "Diada", kojim se obeležava godišnjica osvajanja Barselone od strane španskog kralja Felipe Petog 1714. godine posle 13-mesečne opsade u gubitka katalonske autonomije.

U Barseloni su se demonstranti danas, sa transparentima u plavoj, crvenoj i žutoj boji separatističke sadržine, okupili u gradskom parku.

Šef regionalne vlade Katoline Karles Pudždemon rekao je uoči početka okupljanja da je ovogodišnja Diada ključna i da će u predstojećim mesecima "ključne odluke" u vezi s budućnošću Katalonije morati da budu donete.

-tweet" data-cards="hidden" data-lang="en">

BBC News - Catalan independence: Hundreds of thousands rally for break with Spain https://t.co/PnBMcbxL78 #11s2016 #apunt #ready #Catalonia — Jordi Graells (@jordigraells) September 11, 2016

Katalonski separatisti godinama neuspešno pokušavaju da dobiju odobrenje od španske centralne vlade da održe referendum o nezavisnosti kao što je referendum koji je održan 2014. u Škotskoj u Britaniji, a na kom su birači dali negativan odgovor.

Nakon što su prošle godine prvi put osvojile jasnu većinu u regionalnom katalonskom parlamentu, secesionističke strane su promenile taktiku i usvojile plan da postignu nezavisnost sredinom 2017.

Međutim taj plan je u junu naišao na poteškoće kada je Pudždemonova koaliciona vlada izgubila podršku manje antikapitalističke partije CUP, a time i jasnu većinu u parlamentu.

Zagovornici nezavisnosti se nadaju da će današnji masovni protesti ponovo ujediniti i udahnuti novi život njihovoj borbi za nezavisnost, zaključuje francuska agencija.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.09.2016. 18:31
U svetu ima više od 200 separatističkih žarišta, od kojih mnoga tinjaju decenijama. U Aziji su Tajvan i Tibet decenijama pokušavali da se oslobode "zagrljaja" Kine. Muslimani žele da odvoje Kašmir od Indije, Tamili traže svoju državu u Sri Lanki. Mnogo je separatističkih pokreta u Africi i Južnoj Americi, no ni vodeća svetska sila Amerika nije bez onih koji u pojedinim saveznim državama kao što su Aljaska, Mejn, ili Oklahoma, sanjaju obnavljanje konfederacije.
Utorak 13.09.2016. 18:31
Ni najveće evropske države nisu imune na separatističke težnje. Španiju muče Katalonija i Baskija, Veliku Britaniju Škotska, Severna Irska, Vels, Francusku Korzika, Italiju Sardinija i Južni Tirol, Nemačku Bavarska... Belgija je doskora mesecima bila bez vlade, jer Flamanci i Valonci, koji su posle višedecenijskih ratova stvorili 1830. godine zajedničku državu, teško nalaze zajednički jezik. Kiparski Turci su pre više decenija proglasili državu na severu ostrva, dok maratonski pregovori o sudbini zemlje koja je podeljena ušla u Evropsku uniju liče na priču kojoj se ne nazire kraj. Abhazija i Južna Osetija su posle sukoba sa Gruzijom prošle godine proglasile nezavisnost, dok je status Nagorno Karabaha još otvoren. Kurdi se više od četvrt veka, ne prezajući od nasilja, bore za autonomiju svog naroda u jugoistočnoj Anadoliji...
Utorak 13.09.2016. 18:35
U "staroj", ujedinjenoj, Evropi separatističke težnje, istina, spadaju u red onih sa težim odgovorom, ali Škotska, Severna Irska, Vels, Valonija, Flandrija, Baskija, Katalonija, Andaluzija, Korzika, Sardinija...za stanovnike ovih oblasti su priželjkivana imena njihovih država, što daje vetar u leđa analitičarima koji predviđaju da bi Stari kontinent mogao u narednoj deceniji da se "obogati" čak i sa dvadesetak novih država. Najočitiji primer ovih težnji dao je milion i po Katalonaca koji su prošle nedelje demonstrirali u Barseloni na dosad najvećem ikad održanom skupu za nezavisnost ove španske oblasti. Pod motom "Katalonija, sledeća evropska država", smisao protesta, podstaknutih žesto-kom krizom u kojoj se Ššanija našla, bio je da se istaknu težnje da pokrajina da postane samostalnija u odnosu na centralnu vlasti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online