Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.08.2017.
07:55
blic.rs A

EU Americi više ne veruje: Oružane snage za odbranu Evrope

Najmanje 20 zemalja Evropske unije planiraju da ostvare blisku vojnu saradnju, a na čelu te inicijative stali su Berlin i Pariz, preneo je nemački list "Frankurter algemajne cajtung". Cilj "Strateške autonomije", kako se naziva ova inicijativa, bio bi odbrana politike evropske zajednice.

EPA/Armando Babani
Francuska i Nemačka glavne: Emanuel Makron i Angela Merkel

Još u izradi, inicijativa je opisana kao "dugoročna vizija da države učesnice imaju oružane snage koje će moći da izvršavaju vojne zadatke". Ova saradnja bila bi nezavisna od NATO pakta, koji bi i dalje ostao "kamen temeljac kolektivne odbrane", preneo je Franurter algemajne cajtung.

Francusko-nemački predlog rezultat je nedavnog saveta obe zemlje, a trenutno vlade rade na formulaciji uslova za zemlje koje žele da se priključe, slično onima koji se postavljaju i zemljama koje ulaze u transatlansku alijansu. Tako će zemlje članice, kako se za sada pretpostavlja, izdvajati dva odsto budžeta na odbranu, uz investicioni udeo od 20 odsto.

Nova evropska vojska bi bila usaglašena, i učestvovala bi u zajedničkim misijama.

Kako je za Sputnjik, rekla Karolin Galakteros, doktor političkih nauka i pukovnik u rezervi francuske vojske, to je po njenom mišljenju dobra inicijativa, jer do nje dolazi u trenutku kada ostale okolnosti idu naruku takvim idejama.

- Američku spoljnu politiku, a posebno politiku SAD u odnosu na Evropu, nije jednostavno razumeti. Došao je trenutak kada bi Evropa trebalo da pokaže da poseduje svu legitimnost u onome što se podrazumeva pod strateškom autonomijom - objašnjava Karolin Galakteros za ruski portal.

Iako kaže da ne zna detalje pregovora, smatra da će se govoriti o konsolidaciji sredstava, odnosno troškova sprovođenja operacija van teritorije EU. U ovom trenutku najveći deo troškova snosi Francuska, bez obzira na to što se te operacije tiču bezbednosti svih Evropljana.

Kako je rekla, Evropa se danas suočava sa opasnostima i problemima oko kojih mogu da se ujedine članice EU, ali ne nužno i članice NATO-a, zbog čega je potrebna jasna autonomija.

Ipak, još nije jasno šta tačno podrazumeva "strateška autonomija". Kako je rekao general francuskih vazduhoplovnih snaga u penziji i viši naučni saradnik Instituta međunarodnih i strateških studija Žan-Vensan Brise za Sputnjik, postoje države u EU koje bespogovorno podržavaju NATO, koje su radije verne Alijansi nego što učestvuju u saradnji koja nosi čisto evropski karakter.

Te države nisu apsolutno potčinjene, ali uživaju u očuvanju bliskosti sa SAD.

- Sada se mnogo govori o novom stavu francuske diplomatije. Mnogo se govori, mada ne vidimo da se nešto radi. Ali možda je sada sazreo trenutak da ipak nešto konkretno realizujemo - nada se Brise.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online