Ponedeljak 10. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.08.2017.
18:10
B. Đokić - Vesti A

Evropa nemoćna protiv nove taktike islamista: Krvavi pir usamljenih vukova

Napad islamističkih terorista u Barseloni krajem prošle nedelje kada je ubijeno 14 osoba bio je početak krvavog vikenda u kome su još dva teroristička napada u Finskoj i Rusiji dovela do dve žrtve i nekoliko desetina povređenih. Svi napadi su izvedeni s primitivnim oružjem, odnosno korišćenjem vozila ili noža.

EPA/Quique Garcia
EPA/Quique Garcia Niko nije zaštićen: Sveće i cveće za ubijene u Barseloni

Dečaci s nožem

U Finskoj su u napadu nožem u gradu Turku ubijene dve osobe, a ranjeno ih je osam. Za napad je optužen Marokanac od 18 godina koji je ubijen, a navodno je tokom napada vikao: "Alahu akbar!"

Uputstva na internetu

Islamska država pomaže dobrovoljce za napade uputstvima. Internet je pun saveta potencijalnim teroristima koji je najbolje kamion uzeti, zašto da budu što širi, a gume visoke, kako ukrasti kamion... Navodi se da ga ne treba obijati, već čekati da vozač izađe i tada ga ukrasti.

Samo nekoliko sati kasnije, u ruskom gradu Surgutu, napadač je nožem izbo osam osoba dok ga nije likvidirala policija. Motiv incidenta još nije poznat, ali se navodi da je u pitanju takođe 18-godišnjak, stanovnik Surguta, čiji je otac povezivan sa islamistima.

Za najkrvaviji napad na okupljene ljude na La Rambli u Barseloni, eksperti kažu da je samo nastavak terorističke kampanje kojoj smo svedoci poslednjih godina u organizaciji Islamske države.

Napad kombijem predstavlja nastavak taktike terorista koji su koristili kamion u Nemačkoj ili automobil u Engleskoj. Za poslednjih godinu dana u napadima vozilima poginulo je 116 osoba.

Gradska gerila

Započelo je s Nicom. Napad kamionom na prepuno šetalište izazvao je 86 mrtvih. Ponavljalo se svakih nekoliko meseci, a onda su se u razmaku od pet dana dogodila dva napada u Londonu. Ovi napadi u poslednjih godinu dana predstavljaju veliku promenu u terorističkim metodama. Sve više se koriste mladići koji nemaju direktnih veza sa Islamskom državom, nisu prošli obuku, a u oružje pretvaraju ono što im je pri ruci.

Aleksandar Radić, vojni i antiteroristički stručnjak, kaže da ne treba da nas iznenađuje što se desila tektonska promena u pristupu terorista napadima na civile.

- Umesto čvrste organizacije poput vojne, što je ranije bilo iskustvo Evrope u Španiji, Severnoj Irskoj, sa čvrstim ćelijama, hijerarhijom, komandantom, sada imamo novi pristup. Islamska država regrutuje usamljene vukove, odnosno pojedince kojima je teško ući u trag, koji ne izazivaju sumnju. Njih samo pokreće islamska ideologija, ali nemaju iskustva i obuke - objašnjava Radić.

Nema žmurke

Mnoge građane zbunjuje činjenica da se uvek u blizini ubijenih terorista nađe njihova lična karta ili pasoš, pa se zato razvijaju teorije zavera da neke obaveštajne službe stoje iza napada, jer navodno ko bi išao u takve terorističke napade s ispravama. Radić objašnjava da je teroristima cilj da se zna da su oni počinili napad. Oni se ne kriju, oni žele da se zna za njih.

A. Čukić
Tektonske promene: Aleksandar Radić

Obaveštajne službe nemoćne: Terorista svako i niko

Radić ukazuje da se terorističko planiranje svelo na korišćenje interneta i društvenih mreža, te im je samo potrebno da nađu potencijalnog izvršioca, koga onda indoktrinišu.

- Ranije smo imali formalno pristupanje Islamskoj državi, neke inicijacije, a sada toga nema. Ko god dođe u kontakt sa njima, preko društvenih mreža prvenstveno, oni ga indoktrinišu islamskom ideologijom. Ako pokaže sklonost da počini teroristički napad, oni mu daju podršku. Sve što im treba jeste da ulože u internet i propagandu, a ti dobrovoljci se onda sami organizuju, odluče koje sredstvo za napad će koristiti i počine terorističku akciju - objašnjava Radić.

Ovaj analitičar precizira standarde Islamske države: da su potencijalni teroristi što udaljeniji od njih i da nisu u međusobnoj vezi kako ih obaveštajne službe ne bi otkrile.

- Ako ne uspeju, ima drugih koji će pokušati. Zato ih je tako teško otkriti. Svetske obaveštajne službe uspele su da naprave profile naredbodavaca terorista, ali ne i počinilaca, jer je svaki od njih priča za sebe - zaključuje Radić.

Masakr bez troškova

Paradoksalno je da velike države ulažu stotine miliona, milijarde evra u bezbednost, dok teroriste to praktično ništa ne košta.
- Izračunajte koliko godišnje košta finansiranje pešadijske čete, bataljona, a tek protivterorističkih jedinica koje zahtevaju kvalitetniju opremu i veće plate. A onda izračunajte koliko košta teroristički napad. Paradoksalan je takav odnos, gde organizacija ovako labavih napada vođe Islamske države ne košta gotovo ništa - kaže Radić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online