Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.09.2017.
13:58
Jutarnji list A

"Otac totalnog rata": Od njega Zapad drhti - u Rusiji je heroj, uzor mu živeo u Beogradu

"U 21. veku ratovi se ne objavljuju, ali kad počnu, ne idu po ustaljenim šablonama kakve poznajemo iz istorije. Udeo nevojnih metoda za postizanje političkih i strateških ciljeva raste, pa su čak efikasniji i prevazilaze značaj oružane sile i ratnih delovanja. Sve se više koristi široka primena političkih, ekonomskih, informacionih, humanitarnih i drugih nevojnih sredstava, uz pomoć protestnog i nezadovoljnog potencijala u stanovništvu neke zemlje", napisao je u svom autorskom tekstu general armije Valerij Gerasimov, zapovednik Glavnog štaba ruske vojske.

EPA/Alexey Druzhinin/Sputnik/KRE
Putinov vojnik: Valerija Gerasimov sa predsednikom Rusije

To je odmah detektovano kao nova doktrina ruske vojske koja je i dobila ime po svom tvorcu Gerasimovu, a on sam je prozvan "ocem hibridnog rata", iako su o tome i pre njega pisali mnogi američki vojni stratezi.

Cilj: Društveni slom

Ukratko, nije cilj nekoga osvojiti samo oružjem, nego prouzrokovati slom njegovog društva, odnosno društvenih i socijalnih vrednosti.

- Nove tehnološke mogućnosti i IT u mnogim su slučajevima efikasnosti nadilaze snagu oružja - piše Gerasimov. Nova vremena zahtevaju i nove strategije u posthladnoratovskom razdoblju kada je Rusija prilično stisnuta u svoje granice, ostala je bez saveznika u Evropi (za utehu joj ostaju Belorusija, Jermenija i donekle Srbija), a NATO, odnosno Zapad upao je i u njen atar - bivši SSSR.

Naime, nakon raspada nekadašnje komunističke zemlje navodno je dogovoren džentlmenski sporazum Klinton-Kol-Jeljcin da se Vašington i Brisel neće mešati u rusku interesnu sferu - bivši SSSR. U Moskvi taj neformalni dogovor stalno spominju i Putin smatra da je Zapad nepošteno postupio i prekršio ga, zbog čega on sada želi da natera Zapad na "uvažavanje Rusije".

Rusija je danas mnogo jača i ekonomski i politički i međunarodno nego u vreme Borisa Jeljcina, pa Putin misli da ima snagu da se supotstavi Zapadu i vratiti nekadašnju poziciju.

Gerasimovljeva doktrina u tom se političkom delu temelji i na postulatu Sergeja Lavrova, prvog Putinovog diplomate, da je Rusija alternativa SAD-u. Rusija se, dakle, pripremila za nove izazove u načinu modernog ratovanja ili, bolje reći, političke borbe i premoći u okolnostima prve polovine 21. veka, piše "Jutarnji list".

"Maksim po diviziji"

Staro konvencionalno ratovanje - kako se kaže, "k’o Maksim po diviziji" ili udri artiljerijom i pešadijom po neprijatelju - postaje zastareli i sve odbačeniji ili, sve više drugorazredni način ratovanja, političkog delovanja i osvajanja. Nove tehnologije, informatika i mediji preuzimaju glavnu, ako ne i najvažniju, ulogu u savremenom ratnom nadmudrivanju, u skladu s onom "osvoje vas, a da toga niste ni svesni, niti to na vreme primetite".

Članaka Valerija Gerasimova smatra se novom strateškom taktikom Kremlja - svojevrsnim totalnim ratom - u kojoj se rat i politika dopunjuju i preklapaju i ideološki i tehnološki. Naime, treba stvoriti haos, sumnju, zbrku u kojoj se više nikome ne može verovati ili, još bolje, kada se ne zna kome verovati i koje je rešenje ispravno. Neki zapadni analitičari smatraju da u tom novom "ratovanju" Rusija pomaže obema stranama u unutrašnjem sukobu - ne nužno oružanom - kako bi iscrpila određenu zemlju tako da nema pobednika.

S druge strane u Rusiji se pribojavaju takozvanih obojenih revolucija, a u Moskvi kažu da je Gerasimovljeva doktrina samo odgovor na postojeću i već realizovanu zapadnu doktrinu obojenih revolucija, posebno Arapskog proleća.

Najuticajniji vojnik

I dok na Zapadu smatraju da je Gerasimovljeva doktrina nova ruska strategija, u Rusiji govore da mit o postojanju "doktrine" zapravo pokazuje potpuno nerazumevanje ruske politike, pogotovo one koja se odnosi na bezbednost zemlje. Naime, Rusi kažu da je reč samo o strategiji odbrane Rusije od mogućih pretnji nasilnog rušenja vlasti i onemogućavanja ili sprečavanja zapadnog uticaja na rusku unutrašnju politiku.

U Moskvi tvrde da je Zapad - pri čemu misle na administraciju Baraka Obame - organizovao ukrajinski Majdan, odnosno izrodio krizu u toj zemlji i pučem svrgnuo legitimnog predsednika Viktora Janukoviča.

Gerasimov je uzeo strategiju koja je postojala još u SSSR-u i skuvao je u istom loncu sa strategijom totalnog rata i formulisao novu teoriju savremenog ratovanja. Gerasimova smatraju najuticajnijim "vojnikom" u Kremlju i bliskim Putinovim saradnikom.

Valerij Gerasimov je rođen u radničkoj porodici u Kazanju, glavnom gradu Tatarstana. Rus je po nacionalnosti. Za razliku od holivudskih stereotipa o Rusima, nije neobrazovana seljačina, nego sasvim suprotno. Školovao se na elitnim ruskim vojnim akademijama.

EPA/Alexey Druginyn/Ria Novosti
Tekst potpisaSergej Šojgu, Vladimir Puti i Valerij Gerasimov

Na "crnoj listi" Zapada

Tenkista je i služio je kao načelnik Štaba u gardijskoj tenkovskoj diviziji sovjetskih vojnih snaga u Poljskoj. Ta je služba uvek bila delikatna zbog komplikovanih rusko-poljskih odnosa. Osim toga, bilo je to u vreme preuzimanja vlasti Solidarnosti i spekulacija o mogućoj ruskoj vojnoj intervenciji. Služio je i na delikatnom Kavkazu.

Danas ga optužuju da je "glavni ideolog rata u Donbasu", zbog čega je ukrajinsko tužilaštvo protiv njega podiglo optužnicu i zatražilo njegovo hapšenje. U Rusiji su ukrajinsku tajnu službu, koja je to zatražila, nazvali "leglom idiotizma".

Gerasimov je i na "crnoj listi" EU i Bele kuće. Kako pišu ruski mediji, analitičari ga sumnjiče i da je možda upetljan u prebacivanje raketnog sistema BUK na istok Ukrajine, kojim je srušen malezijski Boeing 777 na letu MH17 iz Amsterdama u Kuala Lumpur 2014. godine.

Gerasimov je i organizator (uspešne) ruske vojne operacije u Siriji, koja je počela 2015. godine, a zbog toga ga je Putin imenovao herojem Rusije. Svoju doktrinu "napravio" je kao mešavinu strategije bivšeg SSSR-a, koji je takođe sebe smatrao ostrvom u neprijateljskom okruženju.

Uzori iz prošlosti

Njegovi ideološki očevi su pukovnik Crvene armije Georgij Iserson, ideolog sovjetskih ratnih strategija i uvereni boljševik, a pogotovo Jevgenij Mesner, autor knjige "Metež - ime trećeg svetskog rata" i "Svetski haos-rat", koji je sušta ideološka suprotnost Isersonu.

Naime, Mesner je bio carski oficir koji se u građanskom ratu borio na strani carske vojske protiv boljševika kojima je bio zakleti neprijatelj.

Nakon pobede boljševika sklonio se u Kraljevinu Jugoslaviju i živeo u Beogradu. Početkom Drugog svetskog rata priključio se nacistima. Učestvovao je u borbama protiv partizana, a pred kraj rata bio je načelnik propagande u 1. ruskoj nacionalnoj armiji pod nemačkim patronatom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online