Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.01.2018.
17:07
Vestionline, rs.sputniknews.rs A

Ostvario mu se nemački san: Ne radi ništa, a prima oko 30 hiljada evra mesečno

U Nemačkoj je Sirijac koji je stigao u EU sa četiri žene i 23 dece, dobio za godinu dana više od 360.000 evra pomoći, piše "San" pozivajući se na norveški "Rein zajtung".

Reuters
Nemačka zakonom o socijalnoj pomoći štiti porodicu

Pošto poligamija u Nemačkoj nije legalna, u Izbegličkom centru je Sirijcu kojeg u medijima nazivaju Gazija A. bilo predloženo da izabere jednu ženu kao "glavnu“, dok su ostale bile u dokumentima nazvane "prijateljicama“.

Kako piše "San“, došavši u Nemačku 2015. godine, gazija nije radio ni dana.

- Kako naša vera propoveda, ja sam obavezan da posećujem svaku ženu iz svoje porodice. Zato skoro sve vreme provodim sa njima - naveo je on, dodavši da je bio srećan zbog mogućnosti da se zaposli.

Posao veka

Hubert Konigštajn je diplomirani finansijski stručnjak koji je napravio procenu primanja socijalne pomoći te porodice, i uporedio je s godišnjom zaradom u Nemačkoj najslabije i srednje plaćenih zanimanja i utvrdio kako jedna nemačka porodica s tolikim brojem dece ne bi mogla bez pomoći države opstati.

- Zanimljivo je kako možete imati tako veliku porodicu u Siriji u kojoj nemate pomoć. U Nemačkoj bi to bilo nemoguće - kaže Konigštajn.

On je izračunao kako jedan prosečni radnik u Nemačkoj mesečno prima bruto 2.461 evro. U Nemačkoj se oporezivanje dohotka određuje prema klasama koje uključuju bračni status, decu, visinu primanja bračnog partnera.

Naime, prema klasi 1 (samac) bez supruge i dece, to iznosi 314.33 evra poreza dohodak, što znači da bi u Nemačkoj 95,5 radnika radilo samo za tu porodicu.

- Oni bi radili čak tri dana samo za tu jednu porodicu - pojasnio je Konigštajn.

On tvrdi kako Nemačka svojim zakonom o socijalnoj pomoći ljudima, ne samo izbeglicama i doseljenicima već i samim Nemcima daje do znanja da je bolje širiti porodicu, odnosno imati što više dece i primati pomoć, nego se zaposliti i raditi.

Ti ljudi, kaže Konigštajn, koji bi radili za pomoć jednoj sirijskoj porodici preživljavaju od svojih mesečnih plata dok izbegličke porodice uživaju u nemačkoj socijalnoj pomoći.

Savez nemačkih sindikata koji je ovu analizu objavio na svojim stranicama ne želi ukinuti pomoć izbeglicama i onima koji je trebaju, već dati pravo radnicima u Nemačkoj da sami odlučuju kome će ići porez od njihovih plata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online