Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.03.2019.
20:25
Dojče vele A

Dojče vele: Mađarska je ispruženi srednji prst ka Angeli Merkel

Vreme Viktora Orbana u Evropskoj narodnoj partiji je isteklo. S njim bi trebalo da odu i predsednik EPP Dol i kandidat za predsednika Evropske komisije Veber.

EPA/Clemens Bilan
Viktor Orban i Angela Merkel

To bi bila usluga Evropi, smatra Štefan Ožvat, dopisnik nemačkog javnog servisa ARD iz Jugoistočne Evrope, u tekstu za Dojče vele.

“Viktor Orban dobro poznaje svoje prijatelje-istomišljenike iz Evropske narodne partije (EPP). On smatra da su oni 'korisni idioti' i da su slabi. I u nekim stvarima ima pravo. Protivnik alfa mužjaku iz Mađarske je, politički gledano, laka kategorija: Manfred Veber, iz bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU). Veber, šef frakcije EPP u Evropskom parlamentu koji želi da postane predsednik Evropske komisije, do sada je već mnogo puta povlačio “crvene linije“ preko kojih Orban pleše stalno ih prekoračujući. I nikad se ništa ne događa”, navodi Ožvat. 

Kako navodi, Orban diktira tempo, a rukovodstvo EPP dozvoljava da bude vođeno i zavedeno. 

“Veber želi da i uz pomoć glasova Mađarske zasedne u fotelju predsednika Evropske komisije. Orban to zna i zato laska Veberu. A kod kuće dozvoljava da njegovi mediji - izrazito bez ukusa - i dalje udaraju po Junkeru i kompaniji. To nije ništa novo: suština tog populizma je da se stalno bude u stanju predizborne kampanje, uz nove slike neprijatelja. Savršen žrtveni jarac je jevrejski milijarder Soroš, koji navodno vuče konce u Briselu kada je reč o migraciji, kako to propaganda Mađarima već skoro četiri godini servira”, piše Ožvat. 

“Mađarska je takoreći ispruženi srednji prst protiv Angele Merkel. A tu su još i nemački ekonomski interesi koji očigledno potpokavaju osnovne evropske vrednosti. Nemački proizvođači automobila vole mađarske radionice: Mercedes, Audi, BMW - svi oni investiraju milijarde u Orbanovo carstvo. Privlače ih niski porezi, dobro obučeni radnici i slabi sindikati. Tako Orban dobija na vrednosti, može da popuni svoje poreske kase i pusti da ga slave kao uspešnog ekonomskog kapetana”, ističe autor. 

“Orbanovo vreme u EPP je isteklo, a Dol i Veber bi trebalo da odu sa njim. Samo na taj način Evropska narodna partija može ponovo da postane verodostojna. A to bi bila usluga i Evropi”, zaključuje Štefan Ožvat, prenosi Dojče vele.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online