Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.03.2019.
11:55
Vestionline, Tanjug A

Ivo Andrić dobio ulicu u Gvatemali (VIDEO)

Srpski pisac i diplomata Ivo Andrić dobio je danas ulicu u Gvatemala Sitiju, a ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je istakao da je taj gest znak iskrenog i višedecenijskog prijateljstva Gvatemale i Srbije i simbol poštovanja i priznanja za dela srpskog nobelovca.

wikipedia.org/Stevan Kragujević
Ivo Andrić

Dačić je u svoje lično ime i u ime naroda Srbije zahvalio ministarki spoljnih poslova Gvatemale Sandri Polanko i rukovodstvu Gvatemala Sitija za imenovanje ulice po Ivi Andriću. 

Kako je rekao, odluka gradskih vlasti Gvatemala Sitija iz 2017. godine doneta je u znak iskrenog i višedecenijskog prijateljstva Gvatemale i Srbije koji su, primetio je ministar, bazirani na međusobnom uvažavanju dva naroda i poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta dve države. 

- Ovaj događaj je simbol poštovanja i priznanja za književna dela nobelovca i našeg uglednog pisca Ive Andrića, laureata ove prestižne nagrade za 1961. godinu - rekao je Dačić. 

Podsetio je da je na inicijativu počasnog konzula Srbije u Gvatemali Marsela Arsu, Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda 2016. godine donela odluku o dodeljivanju naziva ulice u Beogradu po imenu gvatemalskog nobelovca Migela Anhela Asturijasa.

- Iskreno se nadam da će svečano imenovanje i formalno otvaranje ulice Migela Anhela Asturijasa u Beogradu biti realizovano prilikom predstojeće posete moje koleginice, ministarke spoljnih poslova Gvatemale Srbiji u junu ove godine - rekao je ministar.



Šef srpske diplomatije je istakao da je Andrić bio svetski priznati pisac, diplomata i intelektualac, koji je svoj život posvetio književnosti, ali i diplomatiji, kao i da se u mnoštvu literarnih bisera, po kojima je ostao upamćen, izdvajaju epohalna dela "Na Drini ćuprija", "Travnička hronika" i "Prokleta avlija".

U tim delima, naveo je Dačić, Andrić na maestralan način portretiše život u nekadašnjoj Bosni pod turskom vlašću. 

- Kada je reč o njegovim diplomatskim dometima, valja pomenuti da je ostavio značajan pečat svojom predanom službom u poslanstvima i konzulatima ondašnje Kraljevine Jugoslavije u Rimu, Gracu, Madridu, Berlinu, Briselu, Ženevi i drugim evropskim prestonicama - kazao je ministar.

Dodao je da je imenovanje ulice Ive Andrića u Gvatemali još jedan znak da kulturne veze često leže u osnovi ukupnih odnosa dve zemlje i dva naroda, čineći ih snažnijim i neraskidivim. 
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online