Sreda 29. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 12.12.2011.
08:24
N. S. Preradović - Vesti A

Otrovi u hrani (2): Krštena rakija i farbani hleb

Čašica žestokog pića iz pojedinih domaćih pogona sve češće krije čistu hemiju. Još nije zaboravljen slučaj trovanja zozovačom, a i danas se u sumnjivim dućanima i pijacama može naći rakija, koju u narodu zbog lošeg kvaliteta zovu krštena rakija.

Veći procenat metanola, povišena kiselina, sadržaj furfurola i aldehida u rakiji, samo su neki od razloga zbog kojih je skoro 40 odsto raznih pića izbačeno iz prometa. Od 318 uzoraka vina, rakija, alkoholnih i bezalkoholnih pića, 137 je bilo neispravno, a čak 38 odsto je bilo za kantu.


Poljoprivredni inspektori su za šest meseci ove godine van prometa stavili 54.070 litara rakije, 29.729 litara vina i 19.223 litara etanola koje su inspektori zatekli u magacinima proizvodnih pogona. Sa rafova je skinuto 12.898 litara rakije, 1.314 litara vina i 1.720 litara etanola. Ukupno je provereno 118.954 litara.


Prošle godine poljoprivredni inspektori su iz prometa izbacili čak 1.075.000 litara vina, rakija, piva, alkoholnih, bezalkoholnih pića i mineralne vode, a uništeno je 1.383 litara.
Da se na javašluk umešao i u mešenje hleba pokazuje neosporna činjenica da integralni crni hleb često nema veze sa onim što piše na ambalaži. Potrošači uglavnom nisu svesni da ofarbani beli hleb često može da bude i opasan po zdravlje.

Nikola Aleksić
 


Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograd Petar Bogosavljević, upozorava da se pravi crni ili hleb od integralnog brašna zapravo retko može naći.


- Crni i hleb od integralnog brašna koji odgovaraju deklaraciji nisu u većoj meri prisutni na našem tržištu. Količina koja se nudi ograničena je kapacitetima mlinova, a u prodaju nas obasipaju "specijalnim" vrstama hleba - kaže Bogosavljević - koje su ljudima alergičnim na gluten pravile ozbiljne probleme, pa se dešavalo da završe u bolnici.


Stoga, kažu nutricionisti ukoliko zbog zdravlja zaista morate da jedete crnu pogaču, mesite sami, jer samo tako ćete znati šta jedete.


I voćni sokovi mogu biti vrlo opasni, a američka organizacija koja kontroliše kvalitet proizvoda na svetskom tržištu utvrdila je da su sokovi od jabuke i grožđa kontaminirani ogromnim količinama teškog metala arsena, koji povećava rizik od kancerogenih i drugih hroničnih oboljenja.


- Duže korišćenje ovih proizvoda izazvaće mnoga hronična oboljenja. Najpre mislim na rizik od izazivanja raka. Činjenica je da 10 odsto sokova svetskih proizvođača ne poštuje standarde kvaliteta i imaju arsen - rekla je Urvaši Rangan, naučna savetnica organizacije Konzjumer riports. Kao razlog za brigu, ona navodi sve masovnije korišćenje organskog arsena u poljoprivrednim proizvodima.
 

Kobasice sa buvljaka

 

Vladana Hamović

Na pančevačkoj pijaci među najtraženijom robom iz Mađarske su mesne i mlečne prerađevine - salame, kobasice, sirevi, margarini, ali i kafa, slatkiši, testenine i drugo. Prodavci ponekad idu sami da ih donesu, ali im se više isplati da ih kupe od dobavljača na veliko. Prehrambeni proizvodi koji se prodaju na pijaci jeftiniji su nego u prodavnicama.

 

Ono što predstavlja problem je ispravnost tih namirnica. Proizvodi od mesa i mleka treba da stoje u rashladnim vitrinama, a prodavci moraju da imaju dokaz o poreklu.


U veterinarskoj inspekciji smo saznali da oni kontrolišu proizvode iz registrovanih objekata, a robu sa pijace samo kada se zapleni u nekoj raciji u saradnji sa komunalnom i tržišnom inspekcijom.


Tržišna inspektorka u Pančevu objasnila je da oni hranu na pijaci proveravaju samo kada im stigne zahtev od Ministarstva.


Vladana Hamović, ekonomista kaže da je besparica naterala ljude da kupuju hranu i po buvljacima, što je vrlo opasno po zdravlje.


- Prosečna plata teško da može da podmiri potrebe prosečne porodice, a veliki broj građana prima minimalac ili je nezaposleno - kaže dr Hamović.


GMO soja


Genetski modifikovana hrana vreba iz dućana, mesara i pijaca, iako je zakonom zabranjena na teritoriji Srbije.


- U svakom marketu i svim mesarama kupujemo namirnice sa genetskim organizmima. Stoka u Srbiji se prehranjuje genetski modifikovanom hranom, pre svega sojinom sačmom, koja se koristi i u proizvodnji mnogih drugih proizvoda - tvrdi Nikola Aleksić, predsednik Ekološkog pokreta Novog Sada. Sojina sačma se kontinuirano uvozi u Srbiju od 1997. kao najjeftinija stočna hrana. Izaziva kancer, poremećaj rada štitne žlezde, sterilitet, pad imuniteta, prenošenje degenerativnih promena na potomstvo...

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.12.2011. 10:48
Prodaje se po prodavnicama i crni hleb, koji je vrlo rastresit, mekan, lagan, a crn. Mnogi pričaju da je obojen kakaoom, jer pekare moraju da ispeku i određene količine crnog hleba, pa se tako dovijaju.
Ponedeljak 12.12.2011. 10:18
Samo ne pregoniti sa rakijom!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online