Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 16.04.2012.
07:15
A

Propast radničke borbe (2): Živ bih legao u grob

Vlastimir Trajković iz Vranja gura 63. godinu, a već osmu je bez posla, a biće i bez penzije. Oseća se napušten od države, društva, da nije porodice, sina, ćerki, unuke i supruge i kako kaže "da nije milog belog videla, živ bi legao u grob".

Vlastimir Trajković


- Nisam mogao da verujem šta će tranzicija i pljačkaška privatizacija doneti. Radio sam u fabrici obuće Koštana, čuvenoj u celoj staroj Jugoslaviji, pune 33 godine, dok nije proglašen stečaj, a potom fabrika otišla na doboš. Godinama sam bio šef transporta, supruga je radila kao radnica, a onda smo izbačeni na ulicu. Doživeo sam da se radujem komadu hleba i kutiji cigareta - priča Vlasta, paleći cigaretu jednu za drugom.

Deda, imaš 20 dinara?


- Znate li šta mi u životu pada najteže? Kada dođe unuka i pita: "Deda, imaš li 20 dinara da mi daš?" A, ja kažem: "Nemam, sine!" Ona ode, ja ostanem kao skamenjen i tada mi se stegne srce samo što ne pukne - kaže Vlastimir.

Supruga Snežana ima nešto više od 20 godina staža i bolest. Imaju sina i dve ćerke. Sin Nenad je napunio 30 godina i dobio prvi posao - postavlja reklame za niški Filip Moris, sklopivši ugovor o delu, na nekoliko meseci.


Vlasta se od 2004. borio za sudbinu koju mu je nametnuo stečaj i odlazak na biro bez ikakve nadoknade i otpremnine. Pet godina je zastupao 685 oštećenih radnika Koštane.


- Kada mi se rodila prva ćerka 1979, rešio sam da u 31. godini upišem Pravni fakultet u Nišu. Dogurao sam do samog kraja, ostalo mi je nekoliko ispita na četvrtoj godini, ali odužilo se studiranje, došli su ratovi i batalio sam. Ipak, ljubav prema pravu omogućila mi je da zakone izučim, pa nam nije trebao advokat - priča Vlastimir.


Sa Koštanom je nastao spor jer je radnicima ostala dužna 28 zarađenih plata.
- Nama, 685 radnika Koštane, nisu isplaćene plate za pet i po meseci u 2001. godini, 12 meseci u 2002. i 10 meseci i 26 dana u 2003. To je po svakom radniku u proseku od 2.000 do 4.000 evra ili ukupno u poseku od 1.400.000 do 2.800.000 evra. Većina je završila na vranjskoj buvljoj pijaci prodajući kućne stvari, neki su se razboleli, a dosta njih je u međuvremenu i umrlo. Mnogima je srce prepuklo od muke - navodi Vlastimir.


Pet godina suđenja, od Osnovnog suda u Vranju do Vrhovnog u Beogradu, doprinelo je da se radnicima u dva navrata isplati, prvo 31.000, a potom 8.000 dinara ili manje od 400 evra.


- Sva imovina Koštane otišla je na namirenje dugova poveriocima. Za nas para nije bilo jer je fabrika raščerupana, na kraju i zgrade i zemljište. Umesto Koštane niklo je nekoliko privatnih fabrika obuće čiji su vlasnici bivši direktori Koštane koji sprovode divlji porobljivački kapitalizam. Radnici rade bez ikakvih prava, sa blanko rešenjima o otkazu. Otvorene su brojne kućne radionice, neprijavljene, gde u robovlasničkim uslovima radnici u podrumima rade za platu od 60 do 80 evra - priča Vlastimir.


Obraćao se Vlasta sindikatima, ali od toga slaba vajda.


- Obraćao sam se sindikatima, a ima ih tri u Vranju. Jedan vodi polupismen čovek, drugi nepismen, a treći pravnik. Ista stvar, svi te gledaju kao tele u šarena vrata, samo što ne kažu: "Beži, bre, od nas teret si nam u sindikalnom odmaranju." Bio sam kod poverenika UGS Nezavisnost za Pčinjski okrug, Novice Mitića, nosio

Privilegije vođama


Do 2008. godine i nekako je verovao sindikatima, a onda je shvatio deluju na štetu radnika kojih je sve manje u Vranju.


- Svaki sindikat je pod kontrolom neke političke stranke, to smo znali i ranije, ali od 2008. godine grubim pritiscima i omogućavanjem raznih privilegija sindikalne vođe su potpale pod uticaj partija na vlasti i njihovih vođa - tvrdi Vlastimir.

papire, pokazivao, objašnjavao, ali džaba, vidim, čovek ne može da shvati suštinu spora ili, pak, shvata, ali se pravi lud. Kod poverenice ASNS-a Snežane Veličković nisam bio jer ona ne zna ni da pročita ovo zbog čega se mi sudimo. Potom i kod predsednice Veća Samostalnih sindikata Vranja Mire Dimitrijević koja je pravnički objasnila da spor teško da može da se dobije jer je sva imovina pod hipotekom. Pa, ako je pod hipotekom, znači ima poverioce, a šta smo mi radnici Koštane, poverioci ili građani kog reda - ogorčen je Vlastimir.


On je sa svojom ženom u početku otvorio igraonicu, ali velike dažbine, porezi i ostalo dopineli su da je zatvore. Žive od danas za sutra. Vlastimir pored kuće obrađuje baštu, tu nalazi oduška. Proizvodi sve što može: pasulj, paradajz, papriku, crni i beli luk, krompir, taman za njihove potrebe. A one su minimalne. Nose odeću i obuću od pre 10 i više godina, čuvaju je kao oči u glavi, jer teško da bi danas nešto mogli da kupe.


- Sredinom 2013. godine bi trebalo da izađem u starosnu penziju, valjda ću je dočekati nisam Boga gađao mokrom čarapom. Da nam malo lakne, jer kad pod starost nemaš svoj dinar nije lako. 

Ponedeljak 16.04.2012. 08:39
Puna je Srbija sličnih primera, baštica kao spas i uteha, posle svega.
Ponedeljak 16.04.2012. 19:41
Vranje moje Vranje sjeb@li te gelipteri!
Utorak 17.04.2012. 00:15
Iza sedam mora iza sedam gora zivela je jedna azdaja... jednog jutra se probudila i rekla: " U J..... , gde ja zivim". (Zivela je u Srbiji).( a Zivim i ja ali je volim , i umro bi za zemlju, ali kako da joj dam nesto sem zasadjenog cveta, vocke ..., hvala zemlji... mojoj nasoj...a oni koje je zagadise, zgadice joj se jednom)...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online