Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 05.04.2013.
12:02
D. N. Petrović - Vesti A

Monasi spasli decu Muslića

Da kojim slučajem za komšije nisu imali monahe iz obližnjeg manastira Sopoćani, na čelu sa igumanom, ocem Teokistom, ko zna šta bi se sve, u poslednjoj noći marta, dogodilo porodici Rama Muslića, siromašnog poljoprivrednika iz Sopoćana kod Novog Pazara.

Pomoći će i kao arhitekta: Iguman Teoksit
 


- Bila je tamna noć, suprug Ramo bio je u komšiluku, podalje od kuće, deca Sanel i Zana su spavali, i ja sam bila u spavaćoj sobi gde sam čula pucketanje, a potom i osetila miris dima. Kad sam ušla u kuhinju, gde je goreo šporet, vatra je buktala na sve strane. Nisam znala šta da radim i kako da spasavam decu, počela sam da vičem i dozivam u pomoć, najbliže komšije su nam u obližnjem manastiru Sopoćani, čuli su me i brzo stigli - priča Vahida Muslić. Ona naglašava da se ta noć, iako joj je izgorelo pola kuće i svo pokućanstvo, ipak završila srećno...

Sledi obnova: Kuća u kršu i lomu
 


Pristigli su još neki prolaznici, zajedno sa monasima i drugim okupljenim ljudima, izvukli smo decu koja su bila u drugoj sobi i, srećom, nisu ih zahvatili ni vatra ni dim, ali kuća je i dalje gorela...
- Monasi su trčeći otišli do konaka i za tren su se vratili sa aparatima za gašenje požara. Posle nekoliko minuta vatra je ugašena, a naša kuća delimično spasena. Izgorelo nam je skoro sve što smo imali: šporet, nameštaj, posteljina, posuđe... Ostali smo bez igde ičega, ali, hvala bogu i našim spasiocima, svi zdravi i živi - priča glava kuće Ramo Muslić. On dodaje da ga gest monaha i igumana Teokista ne iznenađuje, jer odranije ima dobru saradnju sa manastirskim bratstvom i poštuje svetinju pored koje živi.

U zadnji čas: Dim i vatra kuljali iz kuće
 


- I ja bih da se, ne daj bože, nešto dogodilo manastiru, konaku ili nekom iz bratstva, potrčao da pomognem, ne bih se nimalo štedeo, niti brinuo za sebe i svoj život, jer su oni moje najbliže i najbolje komšije. Posle svega što se dogodilo i što su učinili za moju kuću i porodicu još više ću ih poštovati i za ceo život ću pamtiti, zahvalni smo im do neba - priča Ramo Muslić.


Iguman manastira Sopoćani Teokist kaže da je srećan što su, brzom reakcijom njegovih monaha i drugih komšija, spaseni deca i deo imovine porodice Muslić.


- Kome ćemo, ako nećemo najbližim komšijama. Drago nam je što smo bili u prilici da u nevolji pomognemo, bićemo uz Rama, Vahida i njihovu decu i kada počne obnova kuće, doći ćemo na mobu, obezbedićemo i nešto građevinskog materijala, moramo ih što pre zbrinuti - ističe otac Teokist, koji je u "civilnom životu" bio arhitekta, pa može da pomogne i u građevinskim radovima. 

Pravi suživot

Pošto su Muslići Bošnjaci i muslimani, potez monaha manastira Sopoćani ima dodatnu "specifičnu težinu".
Mnogi u ovom kraju doživeli su ga i kao lep primer multietničke, multinacionalne i međuverske saradnje i prepričavaju ga sa velikim simpatijama.


Ni kreveta, ni šporeta

Jedno vreme porodica Muslić će biti smeštena u vikendici koju su im obezbedile komšije. Pokrenuta je i akcija za obnovu njihove teško oštećene kuće.
Osim građevinskog materijala, vrata i prozora, Muslićima su trenutno najpotrebniji šporet, ležajevi, stolovi, kuhinja, posteljina, posuđe... 

Petak 05.04.2013. 12:03
За коју годину вратиће вам каменицама .
Nedelja 07.04.2013. 03:43
Није Теокист већ Теоктист!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online