Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 10.10.2013.
12:05
D. N. Petrović - Vesti A

Albanci kamenuju i pale kuće

Na Kosovu i Metohiji sve je više incidenata kojima se zastrašuju Srbi i atakuje na njihove živote i imovinu. Preksinoć je zapaljena kuća Slavomira Grubanovića, povratnika u selo Belo Polje kod Peći, a isto veče grupa Albanaca iz južnog dela Kosovske Mitrovice kamenovala je zgradu u kojoj se donedavno nalazila Skupština opštine u severnom, srpskom delu grada.

Sve više napada na živote i imovinu Srba na Kosovu
 

U kući Grubanovića u trenutku požara na sreću nikoga nije bilo, ali je izgorela do temelja, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju i istakla da su strah i napetost u ovom povratničkom selu postali svakodnevica.


Piromani kuće Grubanovića nisu otkriveni, ali je začuđujuće da kosovska policija i pripadnici Euleksa nisu reagovali kada je grupa Albanaca iz južnog dela Kosovske Mitrovice preksinoć oko 22.05 prešla most na Ibru kamenovala zgradu u kojoj je bila Skupština opštine u ovom gradu. Patrole albanske policije i Euleksa, koje stalno dežuraju sa obe strane mosta, nalazile su se u blizini mesta incidenta. Obesni albanski mladići nakon što su "ispucali" sve doneto kamenje i na zgradi opštine pričinili manju materijalnu štetu, mirno su se vratili u južni deo grada.
 

Pročitajte još:

* Na Kosovu zapalili srpsku kuću

* Albanci kamenovali zgradu u Kosovskoj Mitrovici

* Srbima prete lecima i SMS porukama

Ovo je bar deseto kamenovanje prostorija skupštine severne Kosovske Mitrovice koje se nalaze odmah pored mosta u kompleksu naselja Tri solitera. Osim kamenovanja, na prostorije se nasrtalo i bojevom municijom, više puta iz južnog dela grada pucano je na kabinet predsednika opštine i ne obezbeđenje, a samo zahvaljujući sreći nijednom nije bilo povređenih i poginulih. Zbog čestih napada, administracija opštine severna Kosovska Mitrovica nedavno je izmeštena u bezbedniji deo grada.


I ovaj drski napad na opštinsku zgradu odmah je osudila Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja je od Kfora, Euleksa i KPS-a zatražila da pronađu i kazne napadače.
Poslednjih nedelja napadi na Srbe postali su skoro svakodnevna pojava, a prema oceni Kancelarije i ovaj incident kao i svi prethodni predstavlja grubi pritisak na srpski narod da odustane od izbora i da tako dozvoli da neko drugi odlučuje o njegovoj sudbini. Nadamo se da svi ovi napadi neće pokolebati Srbe da izađu na novembarske izbore, izaberu svoje rukovodstvo i formiraju Zajednicu srpskih opština, ističe se u saopštenju Kancelarije.


Incident je osudila i Građanska inicijativa Olivera Ivanovića koja je pozvala međunarodnu zajednicu da obezbedi mir sigurnost i suživot svim građanima na Kosovu i Metohiji.

Ko zna šta nas sve čeka?

- Nisu otkrili ni brojna ubistva i ranjavanja Srba, ne mogu da pronađu ni ubice pripadnika Euleksa, a kamoli da otkriju ko je kamenovao zgradu opštine u severnom delu grada. Znaju u KPS-u dobro ko to čini, ali ništa ne preduzimaju, čak i ohrabruju huligane i šoviniste da nasrću na srpski narod - kaže jedan od žitelja severne Kosovske Mitrovice i zamera Kancelariji za KIM što sve napade povezuje sa izborima i koristi ih za poziv Srbima da izađu na izbore. - I ranije je bilo napada, ovakvih i još gorih, a nije bilo izbora. Ko zna šta sve možemo da očekujemo narednih dana.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 10.10.2013. 12:14
Samo neka nastave tako. Bliži se 2016. Sve ide po planu, a onda Grci, Makedonci, Bugari, pa tek onda i Srbi na Kosovo i Metohiju lupaju glave ekstremistima, bez obzira imaju li 17 ili 117 godina. Kada izduši onaj koji trpi više od deceniju ako ga je i u manjem broju s malo oružja jači je nego protivnik koji napada duže vrijeme. Bliži se dan mrakom zakopan!
Četvrtak 10.10.2013. 13:23
A ovde siptarskom pekaru iz Prizrena niko ne pali pekare, jos mu pomazu da dobije lokal koji pozeli a Srbina izbacuju!!! Zabice im se siptarski noz kad tad u ledja izdajnicka antisrpska!!! Seljonacelnik i njegov potrcko se potkupe za 10 siptarskih kiflica pa dozvoljavaju siptarima da rade sta hoce.
Četvrtak 10.10.2013. 15:53
Само ви рушите и палите,shqipтарчине лојаве,верујте да не желите да будете на Косову кад се вратимо,а вратићемо се,као и увек до сад...кукала вам мајка,нема тог НАТО-а који ће онда да вас спаси!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online