Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Subota 07.06.2014.
18:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Toma za Istok, Vučić za Zapad

Politika neutralnosti mogla bi Beogradu da se obije o glavu, ocenjuju analitičari i konstatuju da će biti teško izdržati pritisak Brisela i Moskve da se rukovodstvo Srbije konačno opredeli.

Svako svojim putem: Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić
 

Srbija istovremeno održava dobre odnose s Rusijom, kao i s Evropskom unijom. U ideji opšteg prijateljstva naša diplomatija nije samo usamljena, već i u žestokom procepu. U srpskom političkom sistemu spoljnu politiku formira vlada, a sprovode je ministarstvo spoljnih poslova i predsednik.

Sada se s pravom postavlja pitanje da li vlada pozdravlja dolazak beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka 11. juna u Beograd na poziv Tomislava Nikolića, ili se predsednik diplomatski "odmetnulo" u osećaju skrajnutosti? U vreme dok Beograd nastoji da se što pre dobije briselsku legitimaciju i to sve istog dana kada premijer Aleksandar Vučić u Berlinu razgovara s neformalnom šeficom Evrope, kancelarkom Angelom Merkel?!

Dok jednom ne smrkne

Kriza u Ukrajini ima i jedan pozitivan efekat za Srbiju. Naime, kako su ekonomske veze Kijeva i Moskve gotovo prekinute, srpski izvoz u Rusiju je doslovno eksplodirao u poslednjih nekoliko meseci. Srpske kompanije, naravno, nisu uspele da nadomeste ukrajinski izvoz u Rusiju, ali su za razmere srpske privrede uzele veliki kolač, navode stručnjaci.

Svakako će biti teško objasniti zapadnim partnerima posetu poslednjeg evropskog diktatora, kako Brisel voli da prikači etiketu Lukašenku.


- Ne znam da li je reč o lošoj koordinaciji vlade i predsedništva, ili je možda dogovoreno da se baš istog dana dvojica najviših srpskih državnika sretnu sa Merkelovom i Lukašenkom. Moguće je da se slanjem različitih poruka domaćoj i međunarodnoj javnosti pokušava reći da Srbija ne odustaje od ravnopravnih prijateljstava na istoku i zapadu. Sasvim je izvesno da u nećemo dobiti nikakve aplauze iz Evropske unije i Vašingtona zbog dolaska Lukašenka. Moguće je da to bude shvaćeno i kao guranje prsta u oko zapadu - kaže za "Vesti" diplomata Predrag Simić.


Srbija se, kao mnogo puta u istoriji, našla na spoljnopolitičkoj raskrsnici u kojoj se lomi koju stranu da izabere. Svaki put u takvoj situaciji vlasti bi pokušavale da izaberu treći put, neutralnu poziciju u kojoj bi se zemlja držala po strani. Problem je u tome što je u političkoj neutralnosti ne podržavaju velike sile.


- Srbija se trudi da održi dobre odnose s Rusijom jer je to pitanje naše ekonomije i energetske bezbednosti. Ali, ako nam je za utehu, pod daleko većim pritiskom je bugarska vlada i ako je Brisel primora da odustane od Južnog toka, to će svakako imati velike posledice za nas. Tada smo i mi ostali bez strateškog gasovoda - dodaje Simić.

Večito u procepu

Predrag Simić
 

Današnja situacija srpske spoljnopolitičke pozicije podseća na tridesete godine prošlog veka kada se knez Pavle Karađorević našao u dilemi potpisivanja Trojnog pakta, ili na dilemu dinastije Obrenovića, okrenuti se Rusiji ili Austrougarskoj. U takvim situacijama uvek izađemo na to da šta god uradimo, ne gine nam kajanje - podseća Predrag Simić.

Formalno, Srbija je primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU dužna da uskladi diplomatiju s pozicijom Brisela.


- Sve to ne bi bio veliki problem da u Evropi upravo ne bukti diplomatska oružana kriza oko Ukrajine, a u kojoj su se Moskva i Brisel našli na suprotnim stranama. Htela to ili ne, Srbija neće moći dugo da balansira i moraće da odabere stranu - smatra Simić, a jedino što može da nas spasi kobnog izbora jeste da se Brisel, Vašington i Moskva sporazumeju oko Ukrajine, pre nego što pesak strpljenja Zapada iscuri.
 

U tom smislu je šef diplomatije Ivica Dačić rekao da "Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine", što zapravo znači da ne priznaje aneksiju Krima, ali i da nismo spremni da uvodimo sankcije Rusiji.


- Moguće je da Vučić i Nikolić igraju igru "dobrog i lošeg policajca". Ako ćemo pošteno, više temelja ima u tome da primimo Lukašenka, nego da idemo po novi set ucena i packi u Berlin. U svakom slučaju, mi ovu šizofrenu diplomatsku poziciju ne možemo da održimo dugo, a svakako će posledica ovog sedenja na dve stolice biti gubitak poverenja na obe strane. Prosto nam ni zapad ni Rusija neće verovati. To vam je kriza iskrenosti u kojoj u očima i jednih i drugih ispadate neiskreni - kaže za naš list Đorđe Vukadinović, politički analitičar.

Upozorenje

Francuski ambasador u Beogradu Gzavije Denio je, povodom ukrajinske krize, rekao da će od političkih odluka Srbije zavisiti brzina njenog napretka ka članstvu u EU. - Na Srbiji je da učini ono što treba da učini kako bi pristupila EU. Od izbora srpske vlade zavisiće tempo procesa pristupanja - upozorio je Denio.

POVEZANE VESTI

Subota 07.06.2014. 18:17
Samo su IZDAJNICI U PROCEPU . NARODU je dosta EU ZLIKOVACA I NJIHOVIH SVAKODNEVNIH UCENA . Ti isti ZLIKOVCI OJADILI SU SRBIJU EKONOMSKI , BOMBARDOVALI SU SRBIJU I SAMO SNS I DS BANDITI SU ZA NJIH . NAROD JE NA NIČIJOJ ILI NA RUSKOJ STRANI ALI JAKO DOBRO VIDI KO MU ŠTA RADI .
Subota 07.06.2014. 18:24
Gospodine Vukadinoviću kao da ste u prvi razred. Političari u srbiji su pokušavali da malo koketiraju sa Evropom a narod nije za to i dokle bude moglo to će i da radimo. Narod je protiv ovakve EU jer su nas bombardovali oteli nam Kosovo i svo vreme nam sude i ponižavaju nas.
Subota 07.06.2014. 18:33
Samo ovakvu srpsku slogu smo i mogli ocekivati od olosi na vlasti
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online