Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.05.2015.
08:15
A. Vučićević - Vesti A

Ko su gospodari srpskog fudbala (2): Maskirani teroristi sporta

Ispadi navijača na tribinama su redovno glavna tema u medijima. Oni divljaju i kada reprezentacija Srbije igra sa Hrvatima, i kada igra s Albancima, i sa Crnogorcima, i sa Francuzima, i kada igraju domaći timovi, i kada ne igraju uopšte.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u Srbiji postoji oko 40 organizovanih navijačkih grupa i podgrupa. Procenjuje se da imaju oko 3.000 članova, koje u najvećoj meri čine mladi od 18 do 25 godina, čije se ponašanje na stadionima podvodi pod nasilno ili potencijalno nasilno. Najpoznatije su svakako "delije sever", navijači Crvene zvezde, i "drobari jug", navijači Partizana.

"Delije" imaju nekoliko svojih podgrupa, među kojima su najpoznatije: "Ultras", "Ultra bojs", "Belgrejd bojs" i "Heroes". "Grobari" imaju veći broj podgrupa, ali dve najpoznatije su svakako "Alkatraz" i "Zabranjeni". Svaka podgupa ima vođu, koji je uglavnom najiskusniji u pravljenju nereda, i biografiju mu, po pravilu krasi veliki broj krivičnih prijava.

Jedan od najpoznatijih javnosti je svakako Ivan Bogdanov zvani Ivan Grozni, vođa navijačke grupe "Ultra bojs". Njega je upoznala cela planeta u Đenovi, gde je 2010. godine prekinuo fudbalski meč između Srbije i Italije. Ovaj 28-godišnji tetovirani huligan tada je sa crnom maskom na glavi sedeo na ogradi stadiona i isekao zaštitnu mrežu iznad tribine. Za nerede koje je izazvao osuđen je u Đenovi na tri godine zatvora, a slika o divljanju srpskih navijača otišla je u svet.

Na čuvenom meču Srbije i Albanije, koji je prekinut zbog albanskih provokacija dronom, Bogdanov je opet napravio incident tako što je upao na teren, a onda je utrčalo još nekoliko navijača, a jedan je plastičnom stolicom nasrnuo na albanskog igrača. Bogdanov je tek prošle godine dobio zabranu prisustva na mečevima reprezentacije, što govori o katastrofalnom sprovođenju zakona.

Surova odmazda

Žrtve huligana su različite i brojne. Kada je Brankica Stanković, autorka i urednica emisije Insajder, zagazila dublje u problematiku srpskog huliganizma i kriminala, ugrozila je sopstvenu bezbednost. U razotkrivanju svih tajni navijačkih grupa, zaradila je brojne pretnje navijača. Grupa "Alkatraz" uzvikivala je na stadionu: "Opasna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija", a sve je praćeno šutiranjem i probadanjem plastične lutke koja je predstavljala Brankicu Stanković, što joj je doneo dvadesetčetvoročasovnu policijsku pratnju. Zbog istine danas plaća visoku cenu.

Sredstva kojima se koriste huligani su brojna. Od verbalnih oblika agresije u vidu pesama koje svi uglas pevaju, transparenata, preko različitih oblika motki, noževa, do baklji. Kako sve to dospe na stadion, a njihovo unošenje je strogo zabranjeno, ostaje misterija. Jedan policajac je 2007. godine na beogradskoj Marakani zadobio teške telesne povrede kada ga je navijač Zvezde brutalno napao, pokušavajući da mu gurne baklju u usta.

Divljaštvo navijača izlazi i van tribina. Sukobljene navijačke grupe, ljuti rivali sa tribina, udružuju svoje snage povremeno, kako bi "zaštitili" Srbiju od zla, posebno kada su aktuelne Parade ponosa, na kojima "Delije" i "Grobari" dišu kao jedan.

U Beogradu se nedavno na Međunarodni dan fudbala i prijateljstva održavala konferencija posvećena prevenciji nasilja na sportskim borilištima. Istog dana beogradski navijači su dali svojevrstan odgovor konferenciji. "Marakana" je gorela, i pre nego što je počeo da se igra večiti derbi. Sport ponovo nije bio u centru zbivanja.

Sutra - Ko su gospodari srpskog fudbala (3): Naoružan i besan

Najdrastičniji sukobi ekstremnih navijačkih grupa 1999-2009. u Srbiji

* Na stadionu Partizana za vreme derbija ispaljena raketa koja je usmrtila Aleksandra Radovića (1999)

* Na železničkoj stanici Pančevački most tri navijača Partizana pretukla su do smrti Živorada Šiškovića koji je branio Kineza (2002)

* U tuči navijača u školi u Obrenovcu smrtno ranjen nožem Marko Radovanović (2005).

* U vozu izbila tuča navijača Voždovca i Rada, ubijen Bojan Majić (2005)

* U gradskom prevozu na Novom Beogradu izbila tuča navijača Čukarički i Bežanija, nožem usmrćen Golub Balević (2005)

* Navijač Crvene zvezde na ulici nožem ubio maloletnog Radovana Miloševića (2005)

* U beogradskom naselju Bežanijska kosa u sukobu navijača Rada i Partizana život izgubio Petar Sedlak (2006)

* Na fudbalskom terenu Žarkova zakazana je tuča navijača Zvezde i Partizana, nožem ubijen Aleksandar Panić (2006)

* U kladionici Rojal na Novom Beogradu u tuči oko Zvezdinog dresa ubijen Dušan Penić (2007)

* U zakazanoj tuči navijača Vojvodine i Partizana Dejan Dimitrijević ubijen iz pištolja (2008)

* U Beogradu u tuči navijača Partizana i Tuluza ubijen Bris Taton (2009)

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online