Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.04.2011.
19:15
RTS A

Kupio sliku za 100 funti, a vredi 40 miliona?!

Jedno prašnjavo platno, kupljeno u lokalnoj "svaštarnici“ samo zbog rama, moglo bi Englezu iz Nortemptonšira potpuno promeniti život - ako se utvrdi da je originalno i najstarije poznato delo Pola Sezana, vrednost mu može premašiti 40 miliona funti!

Pre četiri godine je za 100 funti kupio umrljanu i prašnjavu sliku u radnji sa polovnim stvarima (second-hand shop), isključivo zbog lepog rama sa ornamentalnim motivima.

Za sliku se veruje da je naslikao Sezan
 

Sada u agoniji čeka da sazna da li "nebitno" platno vredi 40 miliona funti!

Englez u tridesetim godinama, koji je tražio da ostane anoniman, tada zaista nije imao predstavu čije bi delo moglo biti. Nije mu ni bilo važno, navodi Dejli mejl.

Tek kada je skinuo platno sa rama i očistio ga od višedecenijske prljavštine, zaintrigirao ga je potpis slikara, ispod kojeg je stajala godina - 1854.

Pomislio je da bi vredelo proveriti. "Kupio sam knjigu o postimpresionizmu i potpis mi je izgledao isto kao i na mnogim drugim Sezanovim delima", izjavio je muškarac iz Nortemptonšira.

Ali, onda ga je smotao, odložio i sve je palo u zaborav. Sve do prošle godine kada je kupio digitalni foto-aparat, napravio krupne snimke i poslao ih jednoj aukcijskoj kući.

Sliku je kupio isključivo zbog rama
 

Odgovor nije mogao da sačeka pa se sa svojim potencijalnim remek-delom prošle nedelje uputio u aukcijsku kuću "Wilfords of Wellingborough", na autentifikaciju.

Platno, na kojem je prikazana kuća sa narandžastim krovom pored reke, okružena drvećem, prvi je analizarao Tim Konrad, vlasnik kuće.

"Kada ljudi ušetaju kod mene i kažu 'Imam Sezana', najčešće pomislim 'Da, kako da ne'. Međutim, kada sam video rad, odmah sam shvatio da je veoma vešto naslikana. Potezi izgledaju kao na Sezanovim ranim radovima koji prikazuju upravo ruralne krajeve poput ovog. Sezan je obično koristio različite prepoznatljive stilove", rekao je Konrad.

"Savetovao sam vlasniku da što pre ode kod stručnjaka. Ako se radi o originalnom delu, to će odjeknuti kao bomba. Govorim o 40 miliona funti, ako ne i više. Biće to glavni događaj u umetničkom svetu."

Englez, kojem se život uskoro može iz korena promeniti, je fotografije poslao Nacionalnoj galeriji. Zakazali su mu sastanak.

Slika bi mogla da bude najstarije poznato delo slavnog francuskog slikara Pola Sezana (1839-1906), nastala kada mu je bilo svega 15 godina i dok je još pohađao umetničku školu.

Inače, 1999. godine, Sezanova slika iz 1893, "Mrtva priroda sa zavesom, vrčem i činijom za kompot", prodata je za 38 miliona evra, svrstavši se među 10 najskupljih umetničkih dela.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online