EPA/Stephanie Lecocq

Za Berlinom je i Vašington odobrio isporuku tenkova Kijevu, gde je Vladimir Zelenski odmah zatražio i rakete velikog dometa i avione najavljujući eskalaciju sukoba. Ratna groznica na Zapadu uhvatila je maha i gotovo da više niko ne razmišlja posledicama.

Kancelar Olaf Šolc rekao je da Nemačka u ratu ne učestvuje uprkos naoružanju koje dostavlja Ukrajini. Međutim, njegova šefica diplomatije Analena Berbok izjavila je na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da je EU u ratu s Rusijom.

– Treba da učinimo više. Ali je najvažnije da to radimo zajedno u Evropi i da ne krivimo jedni druge jer smo u ratu protiv Rusije, a ne jedni protiv drugih – navela je Berbok.

U ratnohuškačkom tekstu nemački “Bild” nema dileme da isporuka tenkova leopard 2 predstavlja “direktno učešće u sukobu”. Pod naslovom “Hoće li Putin objaviti rat Nemačkoj?”, nemački portal poziva se na rusku televiziju i zahteve da se Nemačka kazni zbog ovoga. Pominju se i pretnje atomskim udarom i mobilizacija.

Autor teksta u “Bildu” tvrdi da su ruski vojni stručnjaci ozbiljno zabrinuti da su nemački tenkovi nadmoćni i da je sada glavno pitanje kako će reagovati Vladimir Putin.

“Ima li on još mogućnosti da vojnički nešto preduzme protiv zapadnih tenkova”, pita se novinar nemačkog portala i dodaje alarmantnu tezu da bi ruski predsednik mogao da objavi rat Nemačkoj, pa se pita i šta je s atomskim udarom.

Međutim, u Rusiji su odavno svesni s kim imaju posla. Ministar inostranih poslova Sergej Lavrov već odavno govori da je Zapad kolektivno ušao u sukob. Kod ruskog naroda isporuke oružja Kijevu probudile su mračna sećanja na Drugi svetski rat i već su osvanuli i plakati s leopardima 2 i tenkova nacističke nemačke s natpisom “Osuđeni da ponove sudbinu” i označenim slabimm mestima na oklopu. Obični ljudi govore da treba “udariti po Berlinu jer tamo ionako govore da su u ratu”.

Ruski ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev poručio je da će leopardi 2 biti uništeni kao i Hitlerovi tigrovi i panteri. Međutim, zvaničnici u Moskvi su uglavnom mirno primili vest da će se NATO tenkovi pojaviti na ukrajinskom frontu, a slično reaguju i ruski tenkisti.

– Leopard 2 je ozbiljan tenk, ali su za nas protivoklopna sredstva sa Zapada opasnija. Leopard je velik, a Ukrajinci s protivtenkovskim raketama na ramenu trče po stepi kao bube i teško ih je uloviti – rekao je ruski tenkista.

Imate razloga za brigu

Novi ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus javno ne pokazuje entuzijazam kao Analena Berbok i kaže da u isporuci tenkova Kijevu nema razloga za radost.

– Ne razumem one koji su spremni da viču “Aleluja” zbog tenkova koji će biti korišćeni na ratištu. Ali zato razumem sve Nemce koji su zabrinuti – rekao je Pistorijus.

Berlin neće mir

Odluka o slanju leoparda Kijevu znači da se Nemačka faktički uključuje u rat u Ukrajini, izjavio je penzionisani turski general Fahri Erenel.

– Ti tenkovi su signal da Berlin više ne insistira na mirovnim pregovorima i da je zapravo ušao u rat. Zemlje NATO-a koje šalju Ukrajini oružje prema međunarodnom pravu potpadaju pod definiciju agresora. Prvo su slali lako naoružanje, pa rakete srednjeg dometa, a pošto nisu postigli rezultat, došli su i tenkovi na red – rekao je Erenel.

I Norveška u stroju

I norveški ministar odbrane Bjorn Aril Gram najavio je isporuku tenkova i dodao da to ne znači da je njegova zemlja u ratu.

Međutim, Džuli Vilhelmsen s Fakulteta međunarodnih odnosa u Oslu rekla je suprotno.

– Rusi mogu da primene još teže naoružanje da se odbrane, pa će u Ukrajini poginuti više ljudi. A potencijalno može da se desi i rat NATO i Rusije – rekla je Vilhelmsen.

Zapad sišao s uma

Vladimir Zelenski saopštio je da je s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom razgovarao i o nabavci raketa i američkih lovaca F-16. U Moskvi navode da je za ova sredstva potrebno nekoliko godina obuke i zato su uvereni da će u lovcima biti NATO piloti, što će samo približiti Alijansu direktnom sukobu s Rusijom.

Rukovodilac Fonda strateškog razvoja Igor Šatrov prokomentarisao je tvrdnju kancelara Olafa Šolca da Nemačka nikada neće dati Kijevu ratne avione.

– Isto je Šolc govorio i za tenkove. I pri tom u Nemačkoj kažu da isporuka tenkova Kijevu ne sme da pokvari odnose s nama. Da li su tamo pri pameti? Oni su toliko samouvereni da je potreban još mali napor da pobede, pa posle neće morati da se izvinjavaju – rekao je Šatrov.

Staljingrad opet na karti?

U Rusiji se pokrenuo novi talas rodoljublja, pa se čak pojavila i inicijativa da se Volgogradu vrati ime Staljingrad.

– Nije reč o kultu Staljinovog imena, već o isticanju herojskih primera iz naše istorije. Sada su Nemci dozvolili da na njihove tenkove Ukrajinci iscrtavaju krstove koji su nama dobro poznati. Vraćanje imena Staljingradu nadahnuće naše vojnike koji uništavaju tu fašističku nečist – obrazložio je narodni heroj SSSR, bivši agent spoljne obaveštajne službe KGB-a Vladimir Rogovoj.

Međutim, nisu se probudila samo sećanja na užasne zločine i rat s nacistima u kome je poginulo 27 miliona sovjetskih građana. Rusi sada pominju i “najezdu 12 naroda”, kako tamo nazivaju invaziju trupa Napoleona Bonaparte. Naime, u Napoleonovoj armiji bilo je vojnika 12 različitih nacionalnosti. Posle Francuza, najviše je bilo Poljaka, njih oko 100.000, od kojih se malo ko vratio. Zato su sada Rusi veoma kivni na najamnike iz Poljske. Ali i profesionalne vojnike koji su formalno napustili službu i stekli status dobrovoljca u Ukrajini, pošto niko drugi ne ume da koristi poljsku samohodnu artiljeriju tipa krab.