H. M. Vujičić
Foto: Ilustracija

Još se nije slegla radost nakon što je Generalna skupština Svetske turističke organizacije UN u Madridu proglasila Mokru Goru za najbolje turističko selo sveta, a dobre vesti stigle su i iz Južnoafričke Republike.

Televizijska ekipa kanala CR8 iz Pretorije posetila je Beograd, Novi Sad i Oplenac i zaljubila se u Srbiju, preporučujući svakom od svojih 39 miliona gledalaca da putuje u našu zemlju, oseti njene čari i šarm starog sveta.

Televizijska ekipa iz Pretorije doputovala je u goste Turističkoj organizaciji Srbije (TOS), a na inicijativu naše ambasade u Južnoj Africi. Ovaj kanal posvećen je modi, inovativnom dizajnu, kinematografiji, muzičkim događajima i svakom kreativnom izražavanju. Za njih je TOS organizovao promociju srpske tradicionalne i moderne kulture i predstavio im kulturno-istorijsko nasleđe. Tako su gosti iz Južne Afrike obišli Narodni, Etnografski i nekoliko drugih muzeja, kao i nedavno otvorenu izložbu Vladimira Veličkovića u Muzeju savremene umetnosti.

Bili su i na “kafi kod Knjeginje Ljubice”, odnosno imali priliku da uživaju i snime monodramu koja je u ponudi za sve posetioce Konaka knjeginje Ljubice. U saradnji sa Etnomrežom organizovana im je radionica veza i ikonopisa.

Srce ostalo u Beogradu

“Srbija je veličanstvena. Jedva čekamo da se vratimo. Zaljubljivali smo se 15 puta dnevno u hranu, dizajn, arhitekturu”, istakli su predstavnici televizije CR8.

Rediteljka Lineo Sekeleoane osvojila je prošle godine Ameriku dokumentarnim filmom o obredu venčanja u plemenu Masai. Sada se pohvalila gledaocima da je prilikom obilaska Hrama Svetog Save i njegovih visokih kupola naučila da svako iskustvo ljubavi mora da se doživi kao poslednje: “Jer, ljubav je dar koji se nikad ne podrazumeva. Volim Srbiju.” A u sumrak je odsjaj svetlosti velegrada u reci Savi nazvala “plamenom koji je drži budnom noću”.

– Ostavila sam srce u Beogradu. To je najbolji grad na svetu. Prijatelji putnici, hajde, posetite Beograd – rezimirala je Lineo Sekeleoane svoje utiske u društvu domaćina i labudova na obali Ade Ciganlije.

Poruka s neba

Nju su jednako impresionirali svaki restorana i kutak Beograda, ali i neoklasicistička fasada Saborne crkve s baroknim tornjem i moderni, duhoviti i murali na savremenim zgradama. Nije propuštala nijednu priliku da uradi kadrove na platou ipred Filozofskog fakulteta, kod Nebojšine kule, Crkve Ružice, kapije i kule Kalemegdana, kamenih lavova koji stražare nad ušćem Save u Dunav, Spomenika zahvalnosti Francuskoj i Grobnice narodnih heroja Ivana Milutinovića, Đure Đakovića, Ive Lole Ribara i Moše Pijade. U emisiju je uključila i Vojni muzej poručivši da život ponekad zahteva i žrtve.

Naročito se oduševila susretom s Milicom Mandić, dvostrukom olimpijskom šampionkom u tekvondou.

“Bog je hteo da mi pokaže da me voli kada me je poslao u Beograd”, zaključila je Lineo Sekeleoane.

“Forbs” očaran Tarom

Časopis “Forbs” svrstao je Nacionalni park Tara među zapanjujuće prirodne lepote na Balkanu koje bi trebalo posetiti. Tara je opisana kao oaza netaknute lepote, koja se nalazi na četiri časa vožnje od Beograda i koja, osim izuzetne prirode i životinjskog sveta, krije bogatu istorijsku ostavštinu.

Beograd oteo slavu Berlinu

Srbija je među 22 najbolje svetske destinacije za 2022. godinu, prema ocenama prestižnog američkog magazina “Konde nast traveler”. Srbija se na toj listi našla prvenstveno zahvaljujući gastronomiji kao perjanici turističke ponude.

“Beograd je stekao reputaciju kulinarske destinacije, a Mišlenov vodič će uskoro dodeliti zvezde gradu, slaveći njegovu kuhinju koja predstavlja spoj Istoka i Zapada i obilato crpi inspiraciju iz susednih grčkih, turskih i centralnoevropskih uticaja” navodi se u tekstu.

Dodaje se i da je prestonica Srbije poznata po bogatom noćnom životu koji se često poredi sa Berlinom iz “90-ih godina prošlog veka.

“U međuvremenu, Novi Sad je proglašen je za jednu od tri evropske prestonice kulture za 2022. godinu. To ga čini jednim od prvih gradova van EU koji je dobio ovu čast. Progresivni centar muzike, umetnosti i književnosti smešten na obali Dunava otvorio je nekoliko novih mesta. Bivša fabrika testenina, svilara i dvorac iz 19. veka pretvoreni su u galerije savremene umetnosti i prostore za performanse koji će biti domaćini događaja i izložbi tokom cele godine”, navodi časopis koji dodaje da je ovo je bila godina povratka putovanjima, pošto su vakcine postale dostupne, a granice se postepeno otvorile.