Turistička organizacija Leskovac
Tradicionalna receptura: Ajvar pravilo 10 ekipa

U etno-kompleksu Šop-Đokić, održana je Izložba domaćeg leskovačkog ajvara, zimnice, meda, vina i voćne rakije. Ova manifestacija okupila je brojne izlagače domaćih proizvoda, kao i deset takmičarskih ekipa koje su se nadmetale u pripremanju leskovačkog ajvara po tradicionalnoj recepturi, kao i salata od pečenih paprika.

Treba mešati da ne zagori

Pobednici takmičenja u pripremi ajvara su ekipe Crven i blag (ekipa SRC Dubočica iz Leskovca), Vizitorski centar Teodora iz Lebana i Turistička organizacija opštine Vlasotince.

Početak: Paprika se prvo peče

Specijalna nagrada za pripremu salate od pečenih paprika pripala je Vizitorskom centru Teodora.

Dovitljivost: Dok peku papriku kuvaju kafu

Organizatori manifestacije su Turistička organizacija i Regionalna privredna komora Leskovca. Nebojša Kocić, direktor TOL rekao je da se ta organizacija potrudila da manifestaciju koju je leskovačka Regionalna privredna komora organizovala do 2016. godine ponovo stavi na noge.

Pobednicima vredne nagrade

– Ovo je naša, domaća, leskovačka priča i izuzetno mi je drago što smo okupili ove ljude. Za tri najbolja takmičara u pravljenju ajvara pripremili smo vredne nagrade – dodao je Kocić.

Nastup mladih folkloraša sastavni deo manifestacije

Goran Jović, predsednik Regionalne privrede komore dodaje da je Leskovac poznat po najkvalitetnijem ajvaru i zahvaljuje TOL na ponovom pokrenuo ovu manifestaciju, jer, kako je rekao, Leskovac treba da bude prepoznatljiv ne samo po Roštiljijadi nego i po takmičenju u pripremanju ajvara, kao jednog od brendova ovog grada.

Žiri je probao sve uzorke

– Leskovački ajvar je jedan od tri registrovana leskovačka brenda, nešto po čemu smo prepoznatljivi širom sveta i što zaslužuje jednu ovakvu manifestaciju. Naš ajvar se sprema od najkvalitetnijih paprika sa plodnih leskovačkih oranica. U ovo doba godine, nema domaćinstva u Leskovcu koje ne zamiriše na ajvar, ljutenicu i drugu zimnicu, na domaće vino i rakiju – rekla je Lidija Dimitrijević, zamenica gradonačelnika Leskovca