Youtube/Jutarnji Program TV HAPPY
Aleksandar Šapić

Srbija nema alternativu, poručio je Aleksandar Šapić pošto je Srpski patriotski savez Srbije, čiji je on lider, jedini pored naprednjaka i socijalista uspeo da uđe u republički parlament.

Ovim je jedan od najboljih vaterpolista u istoriji bivše Jugoslavije sa 2.765 datih golova, od kojih 981 za reprezentaciju, i najbolji strelac čak šest sezona, pokazao da uspešno grabi napred i u političkim vodama.

U politiku je ušao po izlasku iz sporta 2005. učlanjenjem u Demokratsku stranku, u kojoj je, kako se pričalo, munjevito napredovao zahvaljujući prijateljstvu sa tadašnjim liderom DS Borisom Tadićem. Bio je predsednik odbora DS Beograda i generalni sekretar stranke, a od 2009. pomoćnik gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa. Na mesto predsednika Opštine Novi Beograd odlazi 2012, a 2014. napušta DS i osniva Udruženje građana Za naš grad. Predsednik je Opštine Novi Beograd u dva mandata i osnivač je humanitarne fondacije Budi human Aleksandar Šapić kojoj je donirao 24 svoje medalje. SPAS osniva 2018. i na izborima iste godine, ulazi u gradski parlament.

Aleksandar Šapić je rođen 1978. u Beogradu. Otac Miloš, poreklom sa Korduna, bio je defektolog, a majka Slavojka, rođena u Beranama, nastavnica. Odrastao je u Novom Beogradu sa mlađim bratom Vladimirom, a vaterpolo je počeo da trenira kao đak prvak. Završio je turističku školu, diplomirao 2003. na BK univerzitetu, smer menadžment u sportu, magistrirao 2008, a doktorirao je 2012. na Fakultetu za industrijski menadžment univerziteta Union. Deo stručne javnosti mu je osporio doktorat pod sumnjom da je plagijat, a on je uzvratio da je komisija Univerziteta Union potvrdila da rad nije plagiran.

Oprobao se i kao glumac ulogom Gangule u filmu “Kad porastem biću Kengur”, a takmičio se u humanitarnom šou programu Ples sa zvezdama. U žiži medija našao se 2013. kada je afričku državu Namibiju nazvao “Nambija”, a mnogo se pričalo o Šapićevoj šaljivoj Fejsbuk objavi slike Siniše Malog sa Monikom Beluči i svoje sa Inspektorom Blažom uz natpis “Nekome je život majka, nekome maćeha”.

Igrao je u Crvenoj zvezdi, Partizanu, Bečeju, a nastupao i za klubove u Italiji i Rusiji. Nosilac je brojnih sportskih priznanja, a između ostalog bio je najbolji sportista SCG i najbolji vaterpolista sveta. FINA ga je proglasila trećim najboljim sportistom 21. veka, a Svetska federacija sporta i kulture sa sedištem u Mineapolisu 2017. godine proglasila ga je za najboljeg “napadača” svih vremena. Ovenčan je dva puta Ordenom Nemanje prvog stepena, dobitnik je Oktobarske nagrade Beograda i Majske nagrade i priznanja “Kapetan Miša Anastasijević” za doprinos razvoju lokalne samouprave.

Ženio se dva puta. Od 2005. do 2009. bio je u braku sa Ivanom, udovicom jednog od vođa Zvezdarskog klana Sredoja Šljukića. Sa deset godina mlađom Milicom Rajačić, koja je radila kao model, ušao je u vezu 2012, a tri godine kasnije su se venčali. Ima dvojicu sinova Maksima (7) i Fedora (5). Govori engleski, italijanski i ruski.