pixabay.com

Ne zna se broja naših ljudi koji su u potrazi za boljim životom ili sa spaljenih ognjišta sreću potražili u Americi. A sada, u jeku pandemije seoba je krenula u suprotnom pravcu. Njujorčani gladni putovanja i u žudnji za promenom sredine našli su svoju novu oazu, a to je Srbija, piše “Njujork post”.

Ali, Beograđanima stižu i novi sugrađani iz drugih delova Srbije, a neki od njih, kao Bred Beket iz San Dijega, čak ne planira da se vrati kući.

On je doneo životnu odluku i usred pandemije za svoj novi dom izabrao je našu zemlju. Bred je putovao u Aziju, ali u Evropi ranije nije bio, mada je dugo razmišljao o putovanju baš u Srbiju. Kada su u Americi posle izolacije zbog širenja korona virusa počeli nemiri, spakovao je kofere i ostvario svoju želju. Kaže da su ga Srbi zavoleli, noćni život je odličan i zadovoljan je gradskim prevozom, a od hrane najviše mu se sviđa gulaš.

– Osećam se veoma sigurno, čak i u zoru kada idem pijan kući, jer Beograd je bezbedan kao što je Evropa bila pre dve decenije – zadovoljan je Bred.

Inače, građani Njujorka masovno beže iz svog grada. Od marta ove godine iselilo se gotovo 300.000 domaćinstava. A mladi Njujorčanin Dejvid Ričardson postao je iseljenik u Beogradu za koji kaže da ga podseća na rodni Vilijamsburg od pre desetak godina.

Neverovatni ljudi

– Sada plaćam upola manje nego što sam u Njujorku tokom pandemije da bih živeo u apartmanu s pogledom na ceo Beograd. Pritom, živim sa manje ograničenja i više pogodnosti i iskustava sa neverovatnim ljudima koji žele da izađu u restorane i razgovaraju o stvarima koje nisu politika – kaže Dejvid, inače specijalista za komunikacije.

On se sastaje sa prijateljima na kafi, izlazi u klubove i nargila barove.

– Srbi su po mentalitetu vrlo gord narod, oni ne vide virus kao prepreku uspehu i sreći – kaže Dejvid kojem je u odluci da dođe u Srbiju pomogla činjenica da naša zemlja ne zahteva karantin za Amerikance.

Zahvaljujući tome i Er Srbiji koja je uspostavila 34 leta do Njujorka u oktobru, Amerikanci dolaze u Srbiju iako ih je njihova ambasada u Beogradu upozorila da broj zaraženih raste i kod nas, a da je Vlada Srbije ograničila rad ugostitelja do 21 čas.

Biće nas još

Jer, iako noćni klubovi ne rade, Njujorčani vole da razgledaju Hram Svetog Save, Muzej Nikole Tesle, Kalemegdan, a kao i Dejvid i da skoknu makar do Novog Sada.

– Beograd ima magičan način da vas leči. Možete da istražujete skrivene podzemne tvrđave, da upoznate tradicije stare vekovima i vodite razgovore na različite teme. Nova ograničenja zbog korone u Srbiji neće ništa promeniti za Amerikance, posebno ako se u SAD nastave socijalni nemiri i blokade. Zapravo, mislim da će sve više mojih zemljaka dolaziti ovde – uveren je Dejvid.

Isto misli i Joni Jozef, iz Vilijamsburga, koji je ove jeseni posetio Beograd i veruje da mu to neće biti poslednji put. Kaže da u Srbiji nije osećao pritisak i da je živeo kao pre pandemije.

Od sreće do straha

Atusa Farahani, takođe iz Vilijamsburga, uglavnom prijateljima nije pričala i svojoj poseti Srbiji u oktobru.

– Potpuno sam svesna kako ljudima izgleda putovanje tokom pandemije. Različito reaguju, neki su srećni što još putujem i radim po svome, a ima i dosta onih koji mi kažu da izlažem druge riziku – veli Atusa i dodaje da nosi masku, dezinfikuje ruke, održava distancu i uvažava ustanove koje sprovode zdravstvene propise.

Dženifer traži muža

Prošlog meseca, 36-godišnja Dženifer iz Hels Kičena, pozorišne četvrti odmah pored Brodveja, krenula je u trodnevno putovanje u Beograd Er Srbijom da putovanjem proslavi rođendan. Hotel sa četiri zvezdice koštao je “samo” 50 dolara za noć, ali to nije jedini razlog zbog kog želi da se vrati u Beograd već na proleće.

– Srpski muškarci su vrlo zgodni, visoki i tamnokosi. Moram da se vratim da bih pronašla muža – kaže Dženifer.

Kao na Park aveniji

Katka Lapelosova, 33-godišnjakinja iz njujorškog kraja Bed-Stui, zaljubila se u Beograd nakon posete u oktobru.

– Htela sam samo da napustim Njujork, ali sam na kraju kupila stan u Beogradu i useliću se u januaru. To je mali, ali udoban jednosoban stan koji sam platila 55.000 dolara u ulici koju mogu da uporedim samo sa Park avenijom. Cena i luksuz zbunili su moje rođake – kaže Katka.

Ona priča da njeni prijatelji i porodica nisu znali ni gde je Srbija, a neki su mislili da ide u Sibir. Bilo je i onih koji su mislili da je nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević živ, zdrav i još na vlasti. Ali, umesto sećanja na burne balkanske devedesete, kaže Katka, otkrila je prefinjenu zemlju u kojoj je upoznala nesrazmeran broj lekara i advokata.