youtube/CNN
Pripadnik Islamske države

Na prostor Kosova 20. aprila ove godine tajno je avionom dovezeno 110 pripadnika nekadašnje Islamske države. Čitav transfer se, prema pisanju više zapadnih medija, odvijao u potpunoj tajnosti, od samog leta iz Sirije ka Prištini, do transfera zatamnjenim autobusima na tajne lokacije.

Na ovaj način Kosovo je postalo prva teritorija na tlu Evrope koja je prihvatila predlog Donalda Trampa i prihvatila svoje državljane koji su bili zarobljeni u nekoliko logora u Siriji pod kontrolom Kurta.

Istovremeno, slična operacija je nedavno stopirana u Bosni gde se i dalje očekuje prva grupa od devetorice džihadista predvođenih Jasminom Keserovićem iz Zavidovića koji je u više navrata u video porukama pozivao na ubistvo nevernika po Balkanu.

U obe ove akcije SAD su odigrale ključnu ulogu u transferu džihadista u mesta odakle su otišli da se bore u Siriju i Irak.

Za eksperta u borbi protiv terorizma i nekadašnjeg načelnika Vojno-bezbednosne agencije, generala Momira Stojanovića povratak pripadnika Islamske države predstavlja ozbiljan bezbednosni izazov prevashodno zato što može biti iskorišćen u radikalizaciji situacije na prostoru zapadnog Balkana.

– Činjenica je da su u Bosni mnogi zaslužni ratnici, mudžahedini dobijali niz pogodnosti i kada je reč o naseljavanju, ali i dobijanju državljanstava i pasoša. Plašim se da ćemo uskoro to da gledamo i na Kosovu koje je trenutno “ničija zemlja” i gde srpske sigurnosne institucije nisu u stanju da isprate povratak islamista. Ne zaboravimo da je reč o povratnicima koji i dalje imaju odlične kontakte sa džihadistima iz drugih delova sveta, ali i više nego dovoljno vojno iskustvo da mogu da predstavljaju ozbiljan bezbednosni problem. Zato baš ta populacija može da značajno iskomplikuju situaciju na Kosovu, posebno ako ih angažuju nekadašnje vođe OVK, nezadovoljni činjenicom da su izgubili izbore od strane ljudi koji nemaju ratnih zasluga, poput Aljbina Kurtija. U sadejstvu sa tvrdim krilom OVK situacija na Kosovu bi mogla da se značajno radikalizuje – ističe Stojanović.

Na naše pitanje kome bi odgovarala takva radikalizacija, ovaj stručnjak objašnjava da su to na prvom mestu SAD.

– Nestabilnost na prostoru zapadnog Balkana i dalje najviše odgovara Americi kako bi se destabilizovala Evropska unija. Naš region je “meki trbuh” Evrope, a cilj Amerike je da na svaki način iskomplikuju situaciju na starom kontinentu kako bi ostvarili političke, ali i ekonomske ciljeve – naglašava Stojanović.

Različite procene

Prema pisanju “Bosnija tajmsa”, sredinom aprila na Kosovo se vratilo 32 žene, 74 dece i četiri muškarca, a o njihovom povratku nisu znale ništa čak ni njihove porodice.

Slična situacija se nedavno odigrala i u Bosni.

Prema pisanju Radio Sarajeva od 40.000 boraca iz 110 zemalja, koji su se pridružili Islamskoj državi, od 2012. u Siriju i Irak iz Bosne i Hercegovine otišlo je 260 ljudi. Od toga, oko 180 muškaraca. Uglavnom su tamo odlazili preko Turske, prvo avionom, a potom ilegalnim putem do sirijskih ratišta. Prema bezbednosnim stručnjacima, otprilike 70 odsto njih je bilo u ID, a deo je bio uz Al-Nusra Front.

Ipak, Momir Stojanović kaže da su realni podaci nešto drugačiji.

– Sa prostora Kosova je otišlo 350 Albanaca, iz Sandžaka njih 22, a koliko ih je otišlo iz BiH zapravo niko ne zna i stalno se iznose različite procene.

Medicinski tim

Sa ženama i decom nekadašnjih vojnika ID koji su vraćeni na Kosovo, prema pisanju “Bosnija tajmsa”, radi psihijatar Valbona Tafilaj, koja predvodi tim od 20 psihologa i psihijatara.

– Došli su iz ratnog područja, gde su proživeli ili svedočili okrutnim zločinima i teškim bombardovanjima, gledali mrtve i ranjene – kaže Tafilaj.

Postupak predviđa i uključivanje njihovih porodica i komšija u u proces integracije, a na terapijske tretmane žene i deca ipak moraju dolaziti u prištinski psihijatrijski centar, odnosno Univerzitetsku bolnicu.

I dok su mališani stariji od šest godina spremni za školu, dotle su njihove majke i dalje u kućnom pritvoru čekajući suđenja zbog saradnje sa teroristima.

Tafilaj nije želela da odgovori da li je neka od 32 žena-povratnica opasna za okolinu.

Evropa protiv povratka

Stručnjaci upozoravaju da bi prostor Balkana mogao da se pretvori i u svojevrsni kamp za bivše borce ID i njihove porodice rodom iz Evrope, jer članice EU su više nego jasne da ih ne žele nazad.

Nemačke i holandske bezbednosne službe već su izdale upozorenje o opasnosti od povratnika sa islamskih ratišta, a najdalje je otišao šef nemačke obaveštajne agencije Hans-Georg Masen koji objašnjava da je reč o “ispranim mozgovima” koji su radikalizovani i zbog toga i potencijalno opasni.

Holandska bezbednosna agencija AIVD upozorila je prethodno da su maloletna deca u Siriji i Iraku indoktrinirana “ispravnim tumačenjem islama” i kažnjavanjem onih koji to ne praktikuju.

I sama deca su pričala novinarima da su se plašila svojih učitelja koji su ubijali ljude, a da su između ostalog na “časovima” učili kako se rasklapa oružje, koriste rakete, nameštaju satni mehanizmi za eksplozive…

Procena je da je samo iz Evrope put Sirije i Iraka otišlo oko 5.000 muslimana, ali je nepoznat podatak koliko se dece tamo rodilo.