EPA/Maciej Kulczynski
Američki vojnici

Mit o nespremnosti Amerike i drugih zapadnih sila da tokom agresije NATO na tadašnju SR Jugoslaviju šalju svoje vojnike u kopnenu invaziju počeo je da se ruši upozorenjima predstavnika Vašingtona prištinskoj političkoj eliti da ne talasa o velikoj Albaniji pošto “američki vojnici nisu ginuli na Kosovu” da bi trasirali put takvoj tvorevini. Ta poruka američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta otvorila je Pandorinu kutiju jer ona predstavlja svojevrsno priznanje da su specijalci iz SAD i Velike Britanije zajedno sa teroristima OVK učestvovali u fazi kopnene agresije NATO 1999. godine. Iako se to duže od dve decenije krilo od zapadne javnosti, srpska vojska i bezbednosne službe znale su da su delovi američkih i britanskih specijalnih snaga bili deo operacija na Kosovu, što potvrđuje i dr Mitar Kovač, general-major u penziji i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma.

– Sigurno se zna da su oni učestvovali u fazi NATO agresije na KiM. Godinu dana ranije, njihovi dobrovoljci takođe su učestvovali u terorističkim akcijama i izviđačkim misijama na tom prostoru. Međutim, te informacije ne mogu da se nađu u zvaničnim podacima nijedne države – rekao je Kovač za Sputnjik.

I general Vladimir Lazarević, bivši komandant Prištinskog korpusa i prvi čovek Treće armije Vojske Jugoslavije, smatra da je Kosnetova poruka samo vrh ledenog brega u traganju za istinom o angažmanu američkih specijalaca na Kosovo, kao i u ulozi Vojske SAD u agresiji na SR Jugoslaviju.

– Amerikanci su godinama obučavali Albance za terorističke oružane snage, a potom pripremali zapad da surovo otme taj deo teritorije Srbiji. Mi koji smo tada bili na frontu smo svedoci da su od 9. aprila 1999. iz pravca Albanije pokušali da probiju granicu dugu 251 kilometar napadima iz vazduha, ali i delovanjem kopnenih snaga. Tu je osim Albanaca bilo i Italijana, Francuza, ali i Amerikanaca. NATO oficiri su komandovali tim akcijama – rekao je Lazarević.

Tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, prema svedočenjima srpskih oficira i bezbednjaka, Albanci su imali artiljerijsku podršku albanske armije, NATO, ali i vojske SAD.

Prsti Pentagona na Paštriku

General Vladimir Lazarević tvrdi i da je akcija na Paštriku, ključna za odbranu tadašnje SR Jugoslavije, isplanirana u Pentagonu.

– U tu svrhu doveli su u Albaniju oko 400-500 američkih vojnika, pripadnika tzv. Atlantske brigade. Njihov zadatak bio je da učestvuju u završnim napadima preko Paštrika ka Prizrenu. Nemali broj njih poginuo je u kopnenim borbama. Pola njih se nije vratilo. U sanducima su vraćani u Ameriku i u tu svrhu je tada bilo dosta specijalnih letova – rekao je Lazarević, ističući da su američki vojnici angažovani u borbama na Kosovu imali smotru u Vašingtonu.