Đ. Janković
Nije za život: Kuća u Radalju

Samohranom ocu Draganu Ametoviću, iz sela Radalj, građani Malog Zvornika predali su nešto više od 1,4 miliona dinara (oko 12.000 evra) koje su sakupili u humanitarnim akcijama kao pomoć u obnovi kuće.

Ametović je živeo u trošnom objektu sa četvoro dece, a u septembru je ovu porodicu pogodila strašNa tragedija. Draganov devetogodišnji sin je preminuo u snu od trovanja gasovima pošto je, tokom noći, u kući radio agregat jer nisu imali struje.

Ametovići žive u vrlo teškim uslovima. Dragan se razboleo, pa ne može da radi poslove kojima je ranije izdržavao porodicu, a supruga ga je napustila pa se sam brine o deci. Da bi ovom nesrećnom čoveku, njegovim dvema ćerkama, od 11 i tri godine i sedmogodišnjem sinu, bili omogućeni bolji uslovi za život, opština je pokrenula akciju pomoći.

Zaposleni u institucijama i ustanovama s područja malozvorničke opštine, sakupili su oko 660.000 dinara od čega je sa oko 323.000 dinara izmiren dug za električnu energiju i plaćen priključak domaćinstva na elektro-mrežu. Ostatak novca je predat je Draganu Ametoviću u Centru za socijalni rad.

Sam brine o deci: Dragan Ametović

Od donirane sume, 394.000 dinara su dali rukovodioci i zaposleni u Opštini, članovi Opštinskog veća, odbornici, na čelu sa predsednikom opštine Zoranom Jevtićem, a pomogle su i brojne ustanove, institucije i javna preduzeća čiji su zaposleni takođe skupili pomoć. Građani su se i sami organizovali pa je Sara Erić vodila akciju kafića “Sara”, u kojoj je obezbeđeno 424.000 dinara dok je Željko Pantić, muzičar iz sela Sakara, u okviru humanitarne muzičke večeri skupio 254.000 dinara.

Za rekonstrukciju i dogradnju kuće Ametovića je iz opštinskog budžeta izdvojeno milion dinara. To nije dovoljna suma za završetak planiranih radova, za koje je, prema projektu, procenjena vrednost oko 3,2 miliona dinara, a osim izgradnje, treba kuću i opremiti. Opština je iz budžeta platila 150.000 dinara stručni nadzor nad izvođenjem radova na obnovi i dogradnji kuće.

Predsednik opštine Zoran Jevtić pozvao je sugrađane da “ostanu uz ovu porodicu”, a naročito one koji do sada to nisu učinili, da podrže naredne slične akcije kako bi troje maloletne dece dobilo odgovarajuće uslove za život.

O trošku lokalne samouprave renoviran je i uređen za stanovanje stan OŠ “Stevan Filipović” u Radalju u kome će Ametovići boraviti sve dok njihova kuća ne bude spremna za korišćenje.